Τα επινίκια τελείωσαν, Ώρα για δουλειά. Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης

Οι κάλπες μίλησαν και ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Α.Τσίπρα, δίδοντας του καθαρή εντολή τετραετίας και επισφραγίζοντας την πολιτική του κυριαρχία με ποσοστό 35,46%. Παράλληλα ένα μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος (3,69%) επανεξέλεξε τους ΑΝΕΛ, το κόμμα του <<συγκυβερνήτη>> Π. Καμμένου, το οποίο θα συνεργαστεί εκ νέου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικός εταίρος.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής. Ο ελληνικός λαός, "εξουσιοδότησε" την κυβέρνηση να εφαρμόσει παράλληλο πρόγραμμα με αντισταθμιστικά, ισοδύναμα μέτρα και να πατάξει την διαπλοκή. Καθ ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι το κυβερνητικό του έργο θα κινηθεί σε αυτούς τους δύο άξονες.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μέχρι το τέλος του έτους 123+1 εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου πρέπει να ψηφιστούν. Πρόκειται για φοροεπιδρομή, μειώσεις συντάξεων και ως επι τω πλείστον υφεσιακά μέτρα. Αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές ομάδες αναμένεται να πληχθούν βάναυσα απ' αυτά τα μέτρα. Τα ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά και διαπραγματεύσιμα. Τα ισοδύναμα μέτρα θα εξευρεθούν, εφόσον αναζητηθούν και διεκδικηθούν. Σε συνεννόηση με τους εταίρους και με την συνδρομή των ευρωπαϊκών οργάνων, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τα οποία θα αποφέρουν πολλά έσοδα στο κράτος. Η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα,  απαιτεί παράλληλα τον ιδεολογικό <<απεγκλωβισμό>> του ΣΥΡΙΖΑ απο τον άκρατο κρατισμό. Οι διορισμοί κομματικών φίλων, που είδαμε τους τελευταίους επτά μήνες, δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν, καθώς η πελατειακή τακτική αποτελεί ότι πιο <<παλαιό>> και επιζήμιο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και το χτύπημα στην διαφθορά αποτρέπουν υφεσιακά μέτρα και αλλάζουν ριζικά την λειτουργία των κρατικών θεσμών

Η νεοδιαμορφωθείσα κυβερνητική πλειοψηφία (155 βουλευτές) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστη, δεδομένης της διαφοροποιημένης στάσης των <<53>> στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την στήριξη τους στον Α.Τσίπρα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτό καθώς και την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποκλείει συνεργασίες και με τα κόμματα του ευρωπαϊκού μετώπου. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΚ δηλώνουν πρόθυμα να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια. Διότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί την στήριξη των υπόλοιπων φιλοευρωπαικών δυνάμεων, σε περίπτωση που απειληθεί η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί με αυτά τα κόμματα σε δύο σοβαρά ζητήματα:

α) δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλα τα πολιτικά κόμματα.

β) Κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μέσω της αξιοποίησης του πακέτου των 35 δις από την Κομισιόν. Το σχέδιο πρέπει να καταρτιστεί απο ειδικούς επιστήμονες που θα προτείνουν όλα τα κόμματα.

Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου θα κριθεί στην βελτίωση των δυσμενών όρων του μνημονίου, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ομαλή έξοδο της χώρας απο την κρίση. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναζητήσει ισοδύναμα και εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, θα αντιμετωπίσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις και θα υποστεί μέγιστη πολιτική ήττα, ανάλογη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Τα όρια και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ήδη εξαντληθεί από την πενταετή εφαρμογή σκληρής λιτότητας. Όλοι οι πολίτες που έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Α.Τσίπρα,.θα στραφούν μαζικά εναντίον του, εάν δεν εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα και αθετήσει για ακόμα μια φορά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Τα επινίκια, λοιπόν, τελείωσαν. Ώρα για δουλειά και σχέδιο.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply