ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Του Σωκράτη Τσαχιρίδη, Δικηγόρου, ΜΔ Πάντειου Πανεπιστημίου

Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα όλοι θα εμπλακούμε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, είτε απλό, είτε σοβαρότερο. Το θέμα είναι πως θα πρέπει να αντιδράσουμε και τι ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Δια του παρόντος καταγράφονται τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο εμπλεκόμενος σε ένα τροχαίο ατύχημα, ώστε να μπορέσει μέσω καταρτισμένου δικηγόρου να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτά που δικαιούται.

Πρώτον, ενημερώνεις την Αστυνομία, δίδοντας ονοματεπώνυμο και ακριβή τόπο του ατυχήματος, εν συνεχεία καλείς το ΕΚΑΒ και την ασφαλιστική σου εταιρία. Είναι σημαντικό τι θα γραφτεί στο δελτίο τροχαίου ατυχήματος. Καλό είναι να εξασφαλίσεις α) φωτογραφίες με τα εμπλεκόμενα οχήματα και τις υλικές ζημίες που υπάρχουν και β) κάποιον αυτόπτη μάρτυρα. Αν δεν κάνει φιλική δήλωση ο έτερος εμπλεκόμενος οδηγός, ή ακόμα και αν κάνει, αλλά το ποσό που σου προσφέρει η ασφαλιστική του εταιρία είναι χαμηλό, μπορείς να διεκδικήσεις την αποζημίωσή σου δικαστικά, πετυχαίνοντας σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα γιατί η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει σε σύντομο χρόνο, χωρίς να χρειαστεί να περιμένεις παραπάνω από μερικούς μήνες, και οι αποφάσεις επίσης δεν αργούν.

Πριν πας σε έναν δικηγόρο, καλό είναι να συγκεντρώσεις τα εντελώς απαραίτητα έγγραφα, όπως αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σου, το δίπλωμα οδήγησης, το ασφαλιστήριό σου, το δελτίο τροχαίου ατυχήματος, φωτογραφίες, μία εκτίμηση ζημίας από συνεργείο επισκευής, ιατρικκά έγγραφα, μάρτυρες κλπ.

Σε περίπτωση που έχεις εμπλακεί σε ένα απλό τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημίες και ελαφριές σωματικές βλάβες μπορείς να διεκδικήσεις τις υλικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανεξαρτήτως αν έχεις κάνει τις επισκευές (σε αυτή την κατεύθυνση η υπ' αριθ. 14/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου, την οποία χειρίστηκε ο συντάξας το παρόν), μείωση εμπορικής αξίας αυτοκινήτου ή μηχανής, ηθική βλάβη για την ζημία που υπέστει το όχημά σου, βελτιωμένη διατροφή (σε αυτή την κατεύθυνση η υπ' αριθ. 2143/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία χειρίστηκε ο συντάξας το παρόν), ιατρικά έξοδα και λοιπά σχετικά έξοδα (όπως φάρμακα, φυσικοθεραπείες κλπ), διαφυγόντα κέρδη, αποζημίωση λόγω ειδικής αναπηρίας, πλασματική δαπάνη οικιακής βοηθού και νοσοκόμας, ανεξαρτήτως αν τις υπηρεσίες αυτές σου παρείχε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο (προς αυτή την κατεύθυνση η υπ' αριθ. 634/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είναι η υπό δημοσίευση σε νομικό περιοδικό με σημείωμα του συντάξαντος το παρόν), δαπάνες μίσθωσης οχήματος ή δαπάνες μετακίνησης με ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς, χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1.000,00 έως περίπου 10.000,00 ευρώ, αναλόγως των περιστάσεων. Και όλα τα ανωτέρω με το νόμιμο τόκο επιδικίας, άλλως υπερημερίας, από την επομένη της επιδόσεως της αγωγής, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.

Σημειώνεται ότι, τα έξοδα του δικηγόρου μπορούν να καλυφθούν από την ασφαλιστική σου εταιρία και από εκεί και πέρα μπορείς να συμφωνήσεις με το δικηγόρο όσον αφορά στην αμοιβή του με ποσοστό επί του ποσού που θα επιδικαστεί, γεγονός το οποίο, πέρα του ότι σε διευκολύνει σημαντικά, δείχνει ότι ο νομικός σου παραστάτης πιστεύει στην υπόθεση και περιμένει να πληρωθεί αναλόγως της έκτασης της νίκης.

Ο Σωκράτης Τσαχιρίδης είναι δικηγόρος Αθηνών, μεταπτυχιακός διπλωματούχος Πάντειου Πανεπιστημίου και ειδικος σε θέματα τροχαίων ατυχημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 211 400 5285. 

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply