Τρίτο από τα τρία άρθρα της σειράς.
Πραγματικά δύσκολο. Είναι γενικά εύκολο να κράζεις και εξαιρετικά δύσκολο να προτείνεις κάτι που να μπορεί να αντέξει έστω και μια μέση κριτική. Και ίσως γιατί δεν υπάρχουν τέλειες, ολοκληρωμένες και αλάνθαστες προτάσεις. Μάλλον. Ή μάλλον σας προετοιμάζω για τις ασυναρτησίες που θα πω.
Μέσα από τους πολίτες. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κάποια λύση που να μην προέρχεται από τους πολίτες, αφού έχουμε δει ανά τα χρόνια πως οι πολιτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι να λύνουν προβλήματα, αλλά είτε να τα αναβάλλουν είτε να τα "απλώνουν" είτε για τους ίδιους είτε για τους επόμενους. Ναι καταλαβαίνω πως οι πολίτες τους ψηφίζουν, και εν μέρει κάνουν τα στραβά μάτια γιαυτούς που ψηφίζουν ή παραπονιούνται ακόμα, οπότε έχουν μερίδιο ευθύνης. Και έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι εφόσον βολευτούμε δεν πρόκειται να ξεκουνηθούμε να κάνουμε το οτιδήποτε. Ωστόσο απευθύνομαι σε όλους και συνεχίζω να πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να αλλάξει αφού βολεύεται. Και καταλαβαίνω πως ο κυρ Αντρεάς που ήταν 35 χρόνια ταξιτζής και ψηφίζει σταθερά ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/κτλ δεν θα αναπτύξει πολιτική σκέψη ή δράση πέρα από αυτό έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα, στο κάτω κάτω και με το δίκιο του αφού δούλευε για να επιβιώσει και δεν είχε χρόνο. Και πάλι δεν φαίνεται επαρκές επιχείρημα για να καταρριφθεί το επιχείρημα της αλλαγή του συστήματος μέσα από τους πολίτες, αφού ο καθένας θα καταθέσει ότι μπορεί.
ΠΑΣΟΚ. Κυριολεκτικά μπορούμε να τελειώνουμε με το ΠΑΣΟΚ και τα ΠΑΣΟΚοειδή; Πέρασε μέσα από μια πολύ άσχημη ιδεολογική φάση την χώρα. Δεν λέω ότι δεν το είχαμε μέσα μας, ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο δαίμονας του συστήματος. Αλλά μπορούμε να το πνίξουμε στο 2% του να ησυχάσουμε; Βέβαια και με 2% είμαι σίγουρος πως ο Βενιζέλος κάπως θα βρει τρόπο να είναι στην κυβέρνηση. Πάντως μπορούμε να το κλείσουμε και αυτό και το Ποτάμι και το "Λεφτά Υπάρχουν" του ΓΑΠ; Μόνο υγεία μπορεί να σημαίνει αυτό για το πολιτικό σύστημα.
Πολιτική υπευθυνότητα. Εντάξει σε ρεαλιστικά πλαίσια και εγώ το λέω. Μπορεί να ψηφίζεις το Χ κόμμα τόσα χρόνια, να είσαι φανατικός, να είστε στέλεχος, αλλά τουλάχιστον παραδέξου κάποια πράγματα. Εντάξει μην εθελοτυφλούμε κιόλας. Η ΝΔ είναι εμετική, το ΠΑΣΟΚ ρουσφετολόι, το ΚΚΕ πιο οπισθοδρομικό και από τον Πόπωτα, το ΣΥΡΙΖΑ άσχετο με πραγματικό κόσμο, η Χ.Α. αγράμματοι, η ΑΝΕΛ ψεκασμένοι, το Ποτάμι χωρίς ιδεολογία, η ΔΗΜΑΡ χαχαχαχαχαχαχααχαχχχααχ η ΔΗΜΑΡ 😛
Δεν λέω να πηγαίνει ο καθένας εναντίον της δική του ιδεολογίας αλλά οκ, μπορεί να παραδεχθεί πως κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Το βασικό πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα δεν δίνουμε ποτέ θετική ψήφο, απλά καταψηφίζουμε τις κυβερνήσεις ή τα κόμματα που θέλουμε να καταποντιστούν.
Πραγματικές λύσεις. Ξέρω ότι δεν πρόκειται, και είναι αδύνατον, ο καθένας να παίρνει μολύβι και χαρτί και να προτείνει τον δικό του προϋπολογισμό, ούτε ζητάω να καταλαβαίνουμε ακριβώς οικονομικούς όρους, νομικούς όρους ή δημοσιογραφικές/πολιτικές αναλύσεις. Αλλά είναι απίθανο να ζητήσουμε λίγο, λίγο περισσότερα πραγματικά επιχειρήματα. Όταν το μότο των κυβερνήσεων από το 1977 μέχρι και το 2009 είναι "θα μειώσουμε την φοροδιαφυγή και έτσι θα εξοικονομήσουμε το Χ ποσό no questions asked" τι περιμένεις; Πως θα μειώσεις την φοροδιαφυγή; Τι φωστήρας είσαι εσύ που δεν ήταν οι προηγούμενοι; Πως σου προκύπτει το Χ ποσό; ( Το Χ ποσό προέκυπτε από το μυαλό μας, ότι μας βόλευε εκείνη την ώρα και χρειαζόμασταν για να βγούμε κυβέρνηση.) Ίσως πρέπει να σταματήσουν να μας κυβερνούν με voodo-economics. Με οικονομικά δηλαδή υπολογιζόμενα χωρίς πραγματική θεώρηση της κατάστασης. Γιατί μου βάζεις ΕΝΦΙΑ; Για να βγάλεις 2,6 δις; Και τι καλύπτεις με αυτό; Έχεις υπόψη τι κάνει αυτό στην πραγματική οικονομία; Και τι θα πετύχεις; Δεν έχεις ισοδύναμα; Τι θα επανά-διαπραγματευτείς στην Ευρώπη; Τι θες να πετύχεις; Πως θα τα καταφέρεις; Ξαναλέω δεν λέω να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι, αλλά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 είναι εδώ for godshake -> http://www.minfin.gr/sites/default/files/PROSXEDIO_KRAT_PROYP_2014.pdf . Απλά πατάς στο google "προϋπολογισμός 2014". Μια ματιά το χρόνο είναι πολύ; Έστω, έστω χωρίς ματιά, δεν μπορούμε να δεχόμαστε απαντήσεις που να μην είναι τελείως γενικολογίες; Όχι να γίνουμε τεχνοκράτες όλοι αλλά τουλάχιστον να ζητάμε τα νούμερα πότε πότε και να ζητάμε το ρεαλισμό των προτάσεων που δεχόμαστε.
Τι να ψηφίσετε : Δεν μπορώ να ξέρω το χαρακτήρα σας για να σας το πω αυτό. Θα έλεγα πως ότι κυβέρνηση και να προκύψει, αν προσπαθήσουμε όσο μπορεί ο καθένας για λίγο παραπάνω πολιτική συνείδηση, ίσως να καταφέρουμε κάτι. Αποφύγετε μεγάλα λόγια των πολιτικών, και τρολλάρετε το σύστημα όσο είναι ακόμα καιρός. Πειρατές, Παναθηναϊκό Κίνημα, Κυνηγοί και Πουλάω-Χαρίζω Οικόπεδα είναι στο σωστό δρόμο.
* Τα άρθρα δεν είναι αυτοτελή κομμάτια, αλλά συνέχεια.