Το χάσαμε το πτυχίο πατριώτη ;

Ήρθε η ώρα του καρδιακού για τους επί πτυχίω  φοιτητές κάθε πανεπιστημίου καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί  για το αν η εξεταστική του Φεβρουαρίου θα είναι επαναληπτική. Στην επαναληπτική εξεταστική  οι φοιτητές δύνανται να δίνουν οποιοδήποτε μάθημα ακόμα και αν διδάσκεται σε διαφορετικό εξάμηνο ∙  θεωρείται κάθε εξεταστική πέρα από τα βασικά χρόνια φοίτησης ( δλδ 9ο,10ο ,11ο κτλ εξάμηνο) ενώ σε κάθε περίπτωση επαναληπτική εξεταστική είναι κάθε Σεπτέμβρης.

Ειδικότερα , ο νόμος-πλαίσιο Διαμαντοπούλου όριζε στο άρθρο 33 παράγραφος 8 πως «Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.». Επομένως, σε νομικό επίπεδο η επαναληπτική εξεταστική δεν υπάρχει, όμως σε πρακτικό επίπεδο, διενεργείται κάθε χρόνο , καθώς ανακαλύπτεται κάποιο νομικό παραθυράκι  προς το συμφέρον του φοιτητή. Ήδη πέρσι, με Υπουργική απόφαση οι επί πτυχίω φοιτητές εξετάστηκαν κανονικά σε όλα μαθήματα. Φέτος, ούτε φωνή , ούτε ακρόαση. Είναι και αυτή μνημονιακή επιταγή; Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό; «Ξεδιαλύνει» τις σχολές από τους αιώνιους φοιτητές; Σε καμία περίπτωση.

Ήδη σε μια δύσκολη περίοδο για τους φοιτητές σε αυτό το –αν μετράω καλά- πενηνταετές πείραμα που ονομάζεται «παιδεία» , η πιο  παρανοϊκή ιδέα του Υπουργείου αποτελεί να  τους κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη, ας μην τους δώσει ευκαιρίες να πάρουν πτυχίο, να του πάει πίσω ένα ακόμη 9μηνο τουλάχιστον, ας παίξει με την ψυχολογία τους πάντως όπως και να έχει . Ακόμα και αυτή η αναμονή τους εξουθενώνει ψυχολογικά.  Ίσως το Υπουργείο θα έπρεπε να μας πει ξεκάθαρα πως «Δεν είναι σκοπός μας να μειώσουμε τους φοιτητές στις σχολές, σκοπός  απλά είναι να σας ταλαιπωρήσουμε όσο μπορούμε» ώστε να μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την ευόδωση αυτού του σκοπού. Αυτή η πραγματικά χωρίς λογική τακτική δεν καταφέρνει απολύτως τίποτα, δεν μειώνει έξοδα ,ούτε «νοικοκυρεύει» τις σχολές.

Σε ένα υγιές πανεπιστήμιο, κάθε εξεταστική θα έπρεπε να είναι επί πτυχίω, οι φοιτητές θα πρέπει δηλαδή να δίνουν όσα μαθήματα επιθυμούν. Βέβαια,  είναι αναγκαίο να δηλώνουν τον αριθμό των μαθημάτων που επιθυμούν να εξεταστούν ώστε, σε κάποιες περιπτώσεις,  να μπορούν να λάβουν το πτυχίο τους νωρίτερα. Βέβαια αυτό το σύστημα θα πρέπει να συμβιβάζεται και με τις ενδεχομένως υποχρεωτικές παρακολουθήσεις που χρειάζονται και τα εργαστήρια.

Εννοείται πως ΠΑΣΠ και ΔΑΠ σφυρίζουν αδιάφορα…δεν είναι ακόμα ώρα εκλογών ! Κάντε μια βόλτα στην πλατεία, θα πίνουν σφηνάκια με τους πρωτοετείς…

Υ.Γ. Κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply