Untitled ( vs Ιδεολογίες)

Μετά από αυτό το χαζόαρθρο είχα αποφασίσει να μην ξαναγράψω για κάποιον καιρό κοινωνικό θέμα, όμως από την άλλη δεν μπόρεσα να αντισταθώ :Ρ Ο εν λόγω συνειρμός μου ήρθε όταν έβλεπα μια σκηνή από την ταινία Τροία του 2004, όπου ο Αχιλλέας (Brad Pitt) συμβουλεύει τον ξαδέλφο του ( εραστή του, φίλο του,  ότι πιστεύει ο καθένας) Πάτροκλο να "μην χαραμίσει την ζωή του ακολουθώντας τις διαταγές κάποιου" ( Dont  waste your life following some fool's oders). Ξεκίνησα να αναρωτιέμαι λοιπόν πως γίνεται μια τόσο φαινομενικά ρηχή-βαλμένη φράση σε μια mainstream ταινία .....οκ, με πιάσατε, δεν έβλεπα την ταινία, έβλεπα την παρωδία  και απλά θυμήθηκα την ατάκα, που να βλέπεις πάλι για 100η φορά την ίδια ταινία με τη θέληση σου; Τέλος πάντων πως μια τέτοια ατάκα μπορεί έχει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή !

Γιατί σου την σπάει μόνο το πρώτο σύμβολο;

Ξεκινώντας μόνο από τις εκάστοτε πολιτικό-οικονομικές  θεωρίες, γιατί είμαστε , ως ένα βαθμό τουλάχιστον, χωρισμένοι σε στρατόπεδα ανάλογα με τις ιδεολογίες μας; Δηλαδή επειδή ορισμένοι θεωρητικοί, με λίγα ποτηράκια έγραψαν βαρύγδουπες για τότε εκφράσεις όπως "κεφάλαιο, φυσικό σύστημα , ανταγωνισμός κτλ κτλ" αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να λογομαχήσουμε για το πως αυτές είναι εφαρμοστέες. Οπότε πάνω σε αυτές τις βασικές γραμμές αποφασίσαμε να διαφωνήσουμε λίγο με την μια, να συγκλίνουμε λίγο με την άλλη, να υιοθετήσουμε μια εξ ολοκλήρου, ή να συνδυάσουμε στοιχεία τους , πείθοντας τους εαυτούς μας πως είμαστε free. Δηλαδή είναι βρισία αν σου πει κάποιος πως είναι αν-ιδεολόγητος; Είναι αναγκασμένος να σου πει κάτι συγκεκριμένο ώστε να μπορέσεις να τον κατατάξεις σε μια κατηγορίες τύπου "δεξιός-αριστερός-ρατσιστής" κτλ; Τότε δεν είναι πραγματικά ελεύθερος ο άνθρωπος όταν δεν έχει ταμπέλα πάνω του; Δεν συμφωνούν οι χίπστερ με αυτό;

Για τις κομματικές παρατάξεις ως θεσμός μπορώ να πω με σιγουριά είναι παρωχημένος σίγουρα ( ξεκινάει η ανευθυνότητα εκ μέρους μου) για τις ιδεολογίες βέβαια πρέπει εξ ορισμού να κρατήσω μια πισινή. Γιατί όμως να ξεκινήσουμε να στηρίζουμε πρακτικές ; Δηλαδή, όχι ολοκληρωμένες πολιτικές εκφράσεις που για να εφαρμοσθούν «σωστά» θα  πρέπει να γίνουν συνολικά, αλλά συγκροτημένες λύσεις  που μπορούν να «θεραπεύουν» κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα κάθε φορά.Λόγου χάρη μπορούμε να μιλήσουμε για τον φόρο του Ρομπέν των Δασών όπου σταθεροποιεί εν μέρει την οικονομική ανέχεια στον πλανήτη ή τις αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις ως απότοκο των οικογενειακών επιχειρήσεων. Σίγουρα η αυτοδιαχείριση δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Coca Cola ( ολεεεε!!) , στην Exxon Mobile ή γενικά σε πολυεθνικές ! 

Άντε βγάλε άκρη :Ρ

Στο κάτω κάτω η ίδια η ιδοσυγκρασία σου, σου απαγορεύει να συμφωνείς με κάτι ολοκληρωτικά, και επομένως  το φέρνεις στα μέτρα σου κάθε φορά. Γιατί να μπεις στην διαδικασία να το φέρεις στα μέτρα σου και να μην ξεκινήσεις κάτι δικό σου το οποίο θα είναι πλασμένο από  τον δικό σου πυρήνα; Σε πραγματικά στατιστικά στοιχεία, οποιαδήποτε εφαρμογή της εκάστοτε ιδεολογίας είχε  παραπλήσια αποτελέσματα : νεκρούς αντιφρονούντες, είτε γνήσιους αντιπάλους είτε αρχικούς υποστηρικτές. Στο κάτω κάτω μιλάμε για το ίδιο αγαθό , την ανθρώπινη ζωή, δεν είχε σημασία αν ήταν με τουφέκια ή μαχαίρια....βέβαια έχει λίγο σημασία αν είναι με σαπούνι...μα σαπούνι;  Ποιός σηκώνεται το πρωί και λέει " Α, ναι, θα κάνω τους αντίπαλους σαπούνι" ;;;; Τέσπα, σε κάθε περίπτωση είναι κατάπτυστη η αφαίρεση ζωών είτε γίνεται από κομμουνιστικά, φασιστικά φιλελεύθερα ή σοσιαλιαστικά καθεστώτα. 

Η κύρια δικαιολογία είναι πως τα εν λόγω συστήματα δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε αλλά με πολλά λάθη και αδυναμίες, όχι όπως προβλέπουν οι θεωρίες τους. Και πάλι, κάτι τέτοιο είναι επόμενο και προβλέψιμο γιατί ειναι στην φύση του ανθρώπου να κάνει λάθη και να μην εφαρμόζει κατά γράμμα πρακτικές και εντολές. Στην εφαρμογή όλα αλλοιώνονται ! Τελικά καταλήξαμε σε σχέση με το προηγούμενο άρθρο...δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί..Η λύση είναι μια....μηδενίστε τους! Ή θα γεννηθούν διαφορετικά κύματα που θα είναι βασισμένα σε αξίες και όχι τεχνοκρατικές τακτικές, αφού εξαρχής θα ξέρουμε πως δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο , ή οι υπάρχουσες ιδεολογίες θα προσαρμοστούν. Τι, χωρίς εμάς τί είναι ; Ένα τίποτα.

Δηλαδή θα μας λένε πως να ντυνόμαστε, πως να συμπεριφερόμαστε , θα μας πουν και με ποιόν τρόπο θα "σώσουμε" τον κόσμο; 

Y.Γ. Καταλαβαίνω πως οι ιδεολογίες έχουν έναν στενότερο αξιακό πυρήνα ακριβώς για να προστατεύουν τους "εφαρμοστές" τους από το να "παραστρατήσουν".

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;