Άκουσα από πολλαπλές μεριές πως αυτό είναι "το τίμημα της τεχνολογίας".  Το αγκάθι στα πλευρά μας , αυτό που φέρνει τους κακούς ανθρώπου πιο κοντά με τους αθώους, το μέσο της εξαθλίωσης κτλ κτλ κτλ. Σε ένα πράγμα μπορώ να συμφωνήσω σίγουρα, είναι εθιστικό. Είναι τόσο εθιστικό που πολλές φορές όταν λέω " πάω σπίτι για να κάτσω" εννοώ "πάω σπίτι να κάτσω στον υπολογιστή". Ελπίζω να μην ταυτίζεστε και πάρα πολλοί με αυτό. Ειδικά τώρα που το ίντερνετ είναι στα κινητά μας και το 3G στην ζωή μας...δύσκολα μπορώ να ξεφύγω πια.

Όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος ένα τεχνολογικό επίτευγμα μόνο και μόνο επειδή η κακή τους χρήση επιφέρει συνέπειες. Δηλαδή το γεγονός πως βιώνουμε καθημερινώς αυτοκινητιστικά ατυχήματα - και πολλές φορές πολύνεκρα- δεν σημαίνει πως φταίνε τα αυτοκίνητα για την κατάσταση αυτή , φταίει η αβλεψία, η ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων . Έτσι δεν μπορούμε να πούμε πως για τους βιασμούς που γίνονται μέσω απο γνωριμίες στο Διαδίκτυο φταίει αυτό καθεαυτό . Ναι, ουσιαστικά δίνει ένα ψηφιακό κλειδί σε δυο ξένους και τους αφήνει σε ένα ψηφιακό δωμάτιο μόνους. Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα.

Αυτό που πρέπει να περιορίσουμε δεν είναι το ίδιο το Ιντερνετ γιατί , οκ , αυτό προσπαθούν να περάσουν στην αμερικάνικη νομοθεσία με απώτερο σκοπό την χρήση του για στρατιωτικούς λόγους. Δεν δέχομαι από την άλλη τον περιορισμό της διαδικτυακής ελευθερίας. Έχουμε μια εφεύρεση που για πρώτη φορά είμαστε εντελώς ελεύθερη. Μπορούμε να βρίζουμε, να κάνουμε οτι θέλουμε και εφόσον κάποιος προσβάλλει τα δικαιώματα κάποιου άλλου σε κραυγαλέες περιπτώσεις γίνονται εξατομικευμένες επεμβάσεις. Πάντως όπως φαίνεται τώρα, μαρέσει έτσι, ανωνυμία, ελευθερία , αλήθεια. Μπορούμε κάθε φορά να λέμε πως η ασυδωσία μας έφερε εδώ που μας έφερε , και πως θα πρέπει να υπάρχει πάντα έλεγχος, αλλά έλεγχο στον έλεγχο στον έλεγχο, μάλλον τελικά η ελευθερία θα απολαμβάνεται κατ εξαίρεση ( no cispa!!!) !

Η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι αναγκαίο να γίνεται πάντα με ενημέρωση και επιμόρφωση και από το εκπαιδευτικό σύστημα και από το οικογενειακό υπόβαθρο. Δεν μπορώ να θυμηθώ μόνο σήμερα πόσα 12χρονα είδα με smartphone, με facebook και άλλα τόσα που δεν "αρμόζει" και πολύ στην ηλικία τους. Όχι πως δεν στηρίζω την ελευθερία ανάπτυξης προσωπικότητας, απλά θεωρώ πως δεν μπορούν να δεχθούν τόσα ερεθίσματα και να τα διαχειριστούν σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Όταν το 14χρονο βάζει ένα κοφτό μαγιώ, ανεβάζει την φωτό και παίρνει 150 like σε 15 λεπτά...νομίζει πως κάποιο είναι ...με όλους τους λιγούρηδες και επιβήτορες που  περιμένουν να την "απαγάγουν" με την "θέληση" του.  Η επιμόρφωση πρέπει να έρθει και στους γονείς, με σεμινάρια, να διαβάσουν, να γίνουν χάκερς να πάρουν ECDL να γίνουν Zuckerburg τέλος πάντως, δεν ξέρω τι θα κάνουν, να μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά ! Το λεγόμενο "γονικό" φίλτρο δεν μπορεί να απενεργοποιείται με ένα απλό "κλικ" ενώ δεν θα ήμουν αντίθετος στην ιδέα κάποια προφιλ από τα social networks να μπορούν να επιτηρούνται από τους γονείς μέχρι μια ηλικία.

Τι άλλο θέλουμε; Κλειδωμένα κινητά και tablets για 12χρονα ;  Υπάρχει πραγματικά ηλικία που κατά τεκμήριο μπορούμε να πούμε πως κάποιος είναι αρκετά ώριμος για να διαχειριστεί το Ιντερνετ ; Έχει να κάνει κυρίως με τα χρόνια της τριβής με αυτό και όχι με την ηλικία. Δηλαδή με μια καλή ενασχόληση 5 χρόνων είναι σχεδόν σίγουρα πως θα ξέρει κανείς να το παίζει στα δάχτυλα.

Μήπως στα πρώτα βήματα να είματε εξτρα προσεκτικοί;

Πρέπει πάντα να φτάνουμε σε ακρότητες για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ; (με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο άλλο άκρο)

Υ.Γ. Ναι.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply