Ζητείται Συναίνεση

*του Δημήτρη Τσαντήλα

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης Abban Eban είχε πει: «Συναίνεση σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν να δηλώσουν ομαδικά αυτό που κανένας δεν πιστεύει ατομικά».

Ζούμε μέρες πρωτόγνωρες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η χώρα μας μετά από 10 χρόνια μνημονιακών δεσμεύσεων, στραγγαλισμού της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων καλείται να βαδίσει σε μια νέα πραγματικότητα μετά την επέλαση του κορωνοϊού.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιβάλλεται να συνεργαστούν. Πρέπει να παράξουν πολιτική και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και του κοινού καλού, να λειτουργήσουν ενωτικά αφήνοντας στην άκρη παιχνίδια εξουσίας και μικροπολιτικής. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι καθημερινές και οι αλλαγές που έρχονται, ραγδαίες. Προσπαθούμε να εναρμονιστούμε ως πολίτες σε μια νέα πραγματικότητα και απαιτούμε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σύμπνοια, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα.

Τι μας δείχνουν λοιπόν τα πρώτα στοιχεία αυτής της νέας πραγματικότητας;

Καταρχήν η ανεργία ξεπέρασε ήδη το 17% και έχει αυξητικές τάσεις.

Τα ελλείμματα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα πάνω. Το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, έγινε έλλειμμα, ενώ οι νεότερες προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου ανεβάζουν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ.

Το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος το δημοσιονομικό έλλειμμα χτύπησε τα 11.8δις ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 8,2δις.

Το μονοπώλιο του τουρισμού καταρρέει σαν χάρτινος πύργος χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για το αύριο.

Το travelling είτε για διακοπές είτε για business πέθανε με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τις αεροπορικές εταιρείες όσο και για τις θέσεις εργασίας που απασχολούν.

Τα shopping malls τελείωσαν και χρειαζόμαστε νέους τρόπους κίνησης της αγοράς.

Ακόμη και το super market που για πολλούς είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συναναστροφής θα αλλάξει σαν έννοια. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να κάνει online παραγγελίες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προειδοποίησε για 50.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις το χειμώνα.

Είναι δεδομένο ότι τα εργασιακά μοντέλα θα αλλάξουν, και θα αλλάξουν βίαια.

Και τα κόμματα τι κάνουν;

Το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζουν εκατομμύρια με τη μορφή επιδομάτων στις κοινωνικές ομάδες και να διαγωνίζονται ποιος θα μοιράσει τα περισσότερα. Τι κάνουν για να βοηθήσουν τον κόσμο ο οποίος βλέπει μπροστά του ένα αβέβαιο μέλλον; Έρχεται αρμαγεδώνας σε όλους τους τομείς και δεν έχουν καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσουν ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση. Ώστε να υπάρξει σύμπνοια και να σωθούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.

Ο «άριστος» Πρωθυπουργός μας λοιπόν, σίγουρα γνωρίζει την έκφραση «Ubi concordia, ibi Victoria» και θα πρέπει να την εφαρμόσει με κάθε κόστος δικό του, ακόμη και πολιτικό. Για το καλό όλων μας πρέπει να ξεφύγει από τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα της καθημερινότητας, για τα θέματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα και τη μέση Ελληνίδα. Επιβάλλεται ενότητα και όλοι να βάλουν πλάτη γιατί το τέλος θα είναι πολύ άσχημο για όλους. Ο λαός δεν ξεχνά και όταν έρθει η ώρα θα θέσει προ των ευθυνών τους αυτούς που πρέπει.

*ο Δημήτρης Τσαντήλας είναι στέλεχος επιχειρήσεων με μεταπτυχιακά στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων και στις διαπραγματεύσεις

Leave a reply