5 ερωτήσεις με τον Ανδρέα Κουτσόλαμπρο

Καθίσαμε με τον Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, υποψήφιο για την προεδρία του ΔΣΑ, για μια χαλαρή αλλά ουσιαστική συζήτηση γύρω από την καθημερινότητα των δικηγόρων, τις αλλαγές που έρχονται στο επάγγελμα και το πώς ο ίδιος βλέπει τον ρόλο του Συλλόγου την επόμενη μέρα.

 

• Έχετε μια πολύ σημαντική παρουσία στα ασφαλιστικά θέματα του ΔΣΑ. Τι θα κάνουμε όλοι μας εάν εκλεγείτε;

Μου το λένε πολλοί συνάδελφοι ότι δε θα έχω χρόνο αν εκλεγώ και εγώ λέω ότι απαντούσα ακόμη και όταν ήμουν ταξίδι στην Ιαπωνία. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ στο Ξενοδοχείο αφιέρωνα μία με δύο ώρες να απαντήσω και να λύσω θέματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει συνάδελφος χωρίς βοήθεια από μένα ή από το Σύλλογο. Σύνθημά μου είναι «Κανείς να μη νιώθει μόνος».

 

• Πείτε μας 2 πράγματα που θα επιδιώξετε να γίνουν εάν εκλεγείτε πρόεδρος ΔΣΑ που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των συναδέλφων.

Βελτίωση αμοιβών σε όλα τα επίπεδα (αύξηση γραμματίων, καθιέρωση κατώτατης αμοιβής ασκουμένων και συνεργατών, δικηγορική ύλη σε συμβόλαια, διαταγές πληρωμής κλπ.). Άμεση διεκδίκηση παροχής βιώσιμων ρυθμίσεων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών.

 

• Ο ρόλος του Δικηγόρου στο μέλλον, ποιος θα πρέπει να είναι;

Να παραμένει θεσμικός εγγυητής δικαιωμάτων, αλλά και να εξελιχθεί σε σύγχρονο επαγγελματία που αξιοποιεί τεχνολογία, συνεργάζεται και διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στον δημόσιο διάλογο. Η κοινωνία αλλάζει, και ο δικηγόρος πρέπει να είναι μπροστά, όχι να ακολουθεί. Συνιστώ τους νεότερους συναδέλφους να επιδιώξουν συνεργατικά σχήματα που θα στηρίζονται στην παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών, με καθαρούς όρους και διαφανείς σχέσεις μεταξύ των εταίρων και συνεργατών.

 

• Πως βλέπετε τις πρόσφατες εξελίξεις στη δικηγορία; (δικαστικό χάρτη κτλ)

Υπάρχουν βήματα που γίνονται χωρίς επαρκή διάλογο με το σώμα, και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πράξη. Χρειαζόμαστε έναν ΔΣΑ που θα μπαίνει μπροστά, θα παρεμβαίνει τεκμηριωμένα και θα διασφαλίζει ότι οι αλλαγές υπηρετούν την ποιότητα της δικαιοσύνης και όχι απλώς δείκτες και νούμερα σε παρουσιάσεις.

 

• Τι τύπο ποδηλάτου έχετε; Θα έπρεπε η Ευελπίδων να ήταν πιο biker-friendly;

Έχω ποδήλατο βουνού (mtb) που είναι ένα καλό μέσον για να περιηγηθείς και να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις στα βουνά χωρίς να κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Η ποδηλασία στη φύση είναι για μένα το φάρμακο, για να μπορώ να ανταπεξέλθω στη δύσκολη καθημερινότητα της Αθήνας και του επαγγέλματός μας. Θα έπρεπε η Αθήνα να είναι πιο φιλική προς τα ποδήλατα και ενδείκνυται γι’αυτό, καθόσον είναι σχετικά επίπεδη (για μας τους βουνίσιους φαίνεται ίσωμα). Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ένα μεγάλο ποσοστό αστικών μετακινήσεων γίνεται με το ποδήλατο κάτι που φανταστείτε τι αποτύπωμα έχει στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των κατοίκων της πόλης.