Αλλάζει πρόσωπο το κράτος;

«Για πρώτη φορά αριστερά» ήταν το σύνθημα της τωρινής κυβέρνησης. Αν αγνοήσουμε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου που λανσάρονταν ως αριστεροί θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε σωστό. Όπως και να χει, σήμερα η ιδέα αριστερής κυβέρνησης προκαλεί ενθουσιασμό ή από φόβο. Για να επαληθεύσουμε την παραπάνω υπόθεση θα χρειαστεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Ομολογουμένως, η παρούσα κυβέρνηση αναλαμβάνει σε πραγματικά δύσκολες περιστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και του Ευρωβαρόμετρου, που έχουν δημοσιευτεί: (α) Καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση δηλώνει το 31,7% του συνόλου (56,4% του φτωχού πληθυσμού). (β) Δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό καθεστώς το 45% του συνόλου (50,6% των ανέργων). (γ) Σχεδόν 1 στους 2 πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες. (δ) Το 7,8% των ανθρώπων στο όριο της φτώχειας δήλωσαν ότι κατά τον τελευταίο μήνα αισθάνονται απογοητευμένοι, μελαγχολικοί ή ένιωθαν κατάθλιψη. (ε) Περισσότεροι από 7 στους 10 θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα δεν είναι καλή. (στ) Το 82% του συνολικού πληθυσμού αισθάνεται μεγάλη πίεση. Τέλος, σύμφωνα με το 63% των Ελλήνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία.

Πέρα από πολιτικούς όρκους, στιλιστικές επιλογές και άλλα τυπικά, είχαμε ορισμένες πρώτες γενικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, σχετικά με ένα σκληρό αξιακό σύστημα, λιτή ζωή, αλλά όχι λιτότητα με την έννοια που την ξέρουμε σήμερα και απελευθέρωση από το μνημονιακό ζυγό. Για το κρατικό σχήμα δεν έχω καταλήξει τελικά αν απαρτίζεται από 24 άτομα ή 40 ∙ σίγουρα όμως το να ενώνεις Υπουργεία και να τα βαφτίζεις ως «ένα», απλά με μεγαλύτερη ύλη δεν μπορώ να το θεωρήσω πραγματική μείωση Υπουργείων. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ.Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων. Ίσως πολλά υποσχόμενα όλα αυτά, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, η οποιαδήποτε κυβέρνηση στις αρχικές της δηλώσεις δεν θα μπορούσε να είναι απαισιόδοξη.

Οι αγορές και οι καταθέτες από την πλευρά τους δεν φαίνεται να παίρνουν με καλό μάτι τη νέα κατάσταση.

Από την μία ρεκόρ αναλήψεων σημειώθηκε για τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο με το πόσο να ξεπερνάει τα 11 δις ευρώ.

Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι μετοχές των τραπεζών από την άλλη,  καταγράφοντας απώλειες που άγγιξαν το 30% , ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, στις 711,13 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 9,24%.

Η έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών επαφίεται στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αυξημένη πολιτική αστάθεια ∙ η Ελλάδα ως ανεξάρτητη πολιτική δύναμη όπως και να το κάνουμε δεν εμπνέει μεγάλη αξιοπιστία ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «υπεύθυνη». Ο λόγος που η οικονομία βρισκόταν εκεί που βρισκόταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν οι εγγυήσεις που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπόσχεση πως η χώρα θα μπει στην ευρωζώνη. Αυτό που έχει φέρει έστω και λίγους επενδυτές τα τελευταία χρόνια είναι η άμεση εμπλοκή της Ε.Ε. για μια ακόμα φορά και του ΔΝΤ. Ούτε η επικείμενη ανταρσία προς τις μνημονιακες επιταγές, ακόμη και η αποχώρηση από το μνημόνιο μεν αλλά με αυστηρή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και νέους όρους δεν φαίνεται να πείθει κανέναν. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εκφράστηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο και στο Eurogroup.

Αν θέλετε να προτρέξω λίγο και να απαντήσω στην ερώτηση μου θα έλεγα πως το κράτος απλά αλλάζει μανδύα, και όχι ουσία.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply