Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στην δήθεν ανάπτυξη

Πολύ ευαίσθητο ζήτημα να έχει χάσει κανείς την αξιοπιστία του. Πως μπορεί αν γίνει αυτό ; Είτε προδίδοντας καταφανώς τα πιστεύω του, είτε αλλεπάλληλα αερολογώντας και αραδιάζοντας ασάφειες, ανακρίβειες και ψέματα. Φαίνεται πως ο τωρινός πρωθυπουργός, ο κ.Τσίπρας, έχει επιλέξει να κάνει και τα δύο. Κατάφερε και άδραξε την εξουσία υποτίθεται για να «σώσει τη χώρα» και να ανακουφίσει τα κατώτερα στρώματα, διαμηνύοντας κατάργηση της δυσβάσταχτης φορολογίας, πάταξη της διαφθοράς και προστασία  της δημόσια περιουσίας. Πλέον ζούμε κωμικοτραγικές στιγμές, καθώς μέσα σε περίπου ένα χρόνο, έχει ξεχάσει όλες τις υποσχέσεις του, έχει ολόκληρο το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε ( και της Θεσσαλονίκης και του Σεπτεμβρίου) και έχει εξελιχθεί ( γοργά) στον μεγαλύτερο ( αδέξιο) λαϊκιστή και αναξιόπιστο πρωθυπουργό.

Το χειρότερο είναι πως ακόμα και τώρα, προσπαθεί ( και όλη η κυβέρνηση βλ. Κατρούγκαλος) να μας πείσει όχι με επιχειρήματα, αλλά με συνθηματολογία, πως όλα σχεδόν τα μέτρα που έχουν παρθεί  έχουν κοινωνικό πρόσημο, επιβαρύνουν τα υψηλότερα στρώματα και πως είναι δίκαια!!

Γύρισα το ρολόι λοιπόν ένα μήνα πίσω και ξεδιάλεξα επτά μέτρα προσπαθώντας να διαπιστώσω εάν πράγματι μπορεί να ξεγελασθεί ο οποιοσδήποτε.

  1. Αύξηση ΦΠΑ. Πριν από ένα μήνα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ ήταν 23% και πλέον είναι 24%. Εάν πάω ένα χρόνο πιο πίσω θα βρω πως ο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης ήταν 13% και σκαρφάλωσε στον τότε υψηλό συντελεστή 23%. Θα είμαι δίκαιος όμως, πήγα το ρολόι μόνο ένα  μήνα πίσω. Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος ο οποίος μετακυλίεται συνήθως στην κατανάλωση, δηλαδή δεν μόνο με την αγορά του προϊόντος τον πληρώνεις, χωρίς να υπάρχει κριτήριο σε ποιο κοινωνικό στρώμα ανήκεις. Προϊόντα όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και καφές είναι ταξικά προϊόντα κύριε Τσίπρα; Για τα ανώτερα λαϊκά στρώματα;
  2. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Έως και 25%  θα είναι η αύξηση στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ενώ πλέον αύξηση θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια. Θα έλεγε κανείς «Ναι, αυτός που έχει περιουσία θα πρέπει να φορολογείται». Κατανοητό, όταν όμως η περιουσία δεν αποδίδει; Όταν αποδίδει μισθώματα τότε φορολογούμαστε στα μισθώματα. Η κατοχή ή όχι ενός ακινήτου, ερειπίου στο χωριό ( σημειωτέον πως η πενιχρή έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξαφανίσθηκε) πως χτίζει την φορολογική μου ικανότητα κατά το Σύνταγμα, του νόμους και την κοινή λογική; Ήδη ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος καθώς επιβάλλεται επί του κεφαλαίου, πως είναι δυνατόν να παραμένει και ενισχυμένος;
  3. Αύξηση φόρων στις επιχειρήσεις , μείωση αφορολόγητου, κατάργηση ΕΚΑΣ. Όλες οι  επιχειρήσεις  με απλογραφικό σύστημα ( ΟΕ και ΕΕ) φορολογούνται με 29% για το σύνολο των κερδών τους αντί για τους δύο συντελεστές 26% μέχρι τα 50.000 ευρώ και 33% από αυτό το ποσό και πάνω. Με μια απλή μαθηματική πράξη οι επιχειρήσεις των 20.000 ευρώ επιβαρύνονται κατά 600 ευρώ και οι επιχειρήσεις των 100.000 ευρώ κερδίζουν 500 ευρώ. Το αφορολόγητο από 9.545 ευρώ «έφτασε» τα 8.636 ευρώ. Το ΕΚΑΣ απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους , καταργήθηκε. Αυτά είναι γεγονότα.
  4. Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Το εισιτήριο των μέσων που χρησιμοποιούν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αυξήθηκε από 1,20 ευρώ στα 1,40 ευρώ.
  5. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε μπύρα (2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα), καφέ και καύσιμα.
  6. Μείωση εθνικής σύνταξης. Από 360 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης πλέον η βασική σύνταξη θα είναι 345 ευρώ για τα αυτά 15 έτη ασφάλισης.
  7. Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 33-35%. Πλέον, τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου θα εισπράττονται ανά τρίμηνο και μάλιστα μειωμένα στα 1/3.

Ξαναλέω όλα αυτά είναι γεγονότα, τα οποία κατά τον πρωθυπουργό, θα φέρουν δίκαιη ανάπτυξη και είναι δικαίως κατανεμημένα στα κοινωνικά στρώματα. Πως γίνεται να υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Πως γίνεται καν να το σκέφτεται; Να μιλάει για επενδύσεις και όλα τα σχετικά; Πως γίνεται να ξεχνάει κοινή λογική, αλήθειες, πως γίνεται να ξεπουλά το πλούτο της χώρας, πως γίνεται να συνεχίζει; Πως δεν καταρρακώνεται η πιο αδύναμη τάξη;

Πως γίνεται να είναι ακόμα πρωθυπουργός;

Γιατί να είμαστε συνέχεια τα θύματα μεγάλων λόγων; Χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς στοιχεία, μόνο με τα λόγια του.

 

Leave a reply