Ένοχη έκρινε την Κριστίν Λαγκάρντ η γαλλική δικαιοσύνη

Ένοχη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας κρίθηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί» χωρίς, ωστόσο να τής επιβληθεί κάποια ποινή. Η απόφαση αφορούσε την έγκριση αποζημίωσης 400 εκατομμυρίων ευρώ του γαλλικού δημοσίου, το 2008, προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η προκειμένη δίκη αφορούσε μη ορθή χρήση δημοσίων πόρων, την περίοδο που η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν, με πρόεδρο της Γαλλίας τότε τον Νικολά Σαρκοζί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η τότε υπουργός Οικονομικών έπρεπε να ασκήσει έφεση, ζητώντας μικρότερη αποζημίωση για τον επιχειρηματία, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου επήλθε παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή της κας. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι έδρασε με καλή πίστη και διακηρύσσοντας εκ νέου την αθωότητά της. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε τη σύγκληση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την υπόθεση Λαγκάρντ όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.