Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας για τους υποψήφιους ασκούμενους δικηγόρους

Αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας βρίσκονται τελειόφοιτοι νομικών σπουδών οι οποίοι αποφοίτησαν πρόσφατα από πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολέγια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με καταγγελίες αποφοίτων στο zougla.gr, μία τροποποίηση στον νέο κώδικα δικηγόρων έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη διαδικασία έναρξης της άσκησής τους.

Ο λόγος; H εν λόγω αλλαγή ορίζει πως ακόμη και όσοι έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση του ΔΟΑΤΑΠ, η οποία αναφέρει πως το πτυχίο τους από το εξωτερικό είναι ισότιμο και αντίστοιχο «προς τα απονεμόμενα από τα τμήματα νομικής των ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», θα πρέπει να περάσουν εκ νέου από επιτροπή αξιολόγησης για να εγγραφούν στο μητρώο των ασκουμένων.

Η εν λόγω επιτροπή - η οποία σημειωτέον δεν συνεδριάζει κάθε μέρα - θα εξετάσει την επάρκεια των προσόντων των υποψηφίων, ακόμη και εάν έχουν στην κατοχή τους πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ε.Ε. και έχουν περάσει από τη χρονοβόρα διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ.

«Οπότε όλη αυτή η διαδικασία μας στερεί πολύτιμο χρόνο για την ολοκλήρωση της άσκησής μας η οποία διαρκεί 18 μήνες», ανέφεραν στο zougla.gr οι καταγγέλλοντες, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ.

Το πιο εξωφρενικό -και απευκταίο σενάριο- είναι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ότι ακόμη κι εκείνοι που κρίθηκαν επαρκείς για να ξεκινήσουν την άσκηση, μπορεί να κληθούν εκ νέου να περάσουν από επιτροπή (σ.σ. επιτροπή επάρκειας) για πρόσθετες εξετάσεις, εάν κριθεί ότι δεν έχουν επάρκεια προσόντων!

Ακόμη όμως και να μη συμβεί κάτι τέτοιο, όπως καταγγέλλουν, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με 6 τουλάχιστον μήνες καθυστέρηση.

Για ποιον λόγο συστάθηκε η νέα επιτροπή;

Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε γιατί ο σχετικός νόμος άλλαξε τον Μάρτιο του 2014 προκειμένου ναεναρμονιστεί με την νομοθεσία της ΕΕ. Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών Νομικών Σχολών, δηλαδή με προσκόμιση του πτυχίου τους. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται πλέον να περνούν από ΔΟΑΤΑΠ.

«Το να υπάρχει λοιπόν επιτροπή αξιολόγησης γι' αυτούς που ήρθαν κατευθείαν απ' έξω και δεν πέρασαν ΔΟΑΤΑΠ είναι εύλογο» επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες και προσθέτουν: «Αλλά γι' αυτούς που πέρασαν ΔΟΑΤΑΠ και έδωσαν και συμπληρωματικές εξετάσεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο είναι παράλογο να ξαναπερνούν από επιτροπή».

Πηγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ανέφεραν στο zougla.gr ότι από τη στιγμή που έχει περάσει ένας τέτοιος νόμος, δεν έχουν την αρμοδιότητα να αλλάξουν την όλη διαδικασία.

Πρόσθεσαν ότι η τροποποίηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε υποψήφιους ασκουμένους και ότι ο ΔΣΑ έχει δεχθεί ανάλογες καταγγελίες, τις οποίες και εξετάζει.

Από τη μεριά τους οι καταγγέλλοντες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι εξαναγκάζονται επί της ουσίας να προβούν στην ίδια διαδικασία δύο φορές, εξαιτίας ενός νέου νόμου ο οποίος ακυρώνει ουσιαστικά κάθε ισχύ του ΔΟΑΤΑΠ που τους κατέστησε ακαδημαϊκά ισότιμους με τους απόφοιτους των ελληνικών ΑΕΙ. Επιπλέον, η δεύτερη διαδικασία είναι ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς, βάσει των καταγγελιών, η επικοινωνία με το γραφείο ασκουμένων στο οποίο πρέπει να απευθυνθούν, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι σοβαρό και για ακόμη μία φορά αποτυπώνει την έλλειψη των μηχανισμών εκείνων που θα μπορούσαν να βρουν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων υποθέσεων, με στόχο να καταπολεμηθεί -ή τουλάχιστον να περιοριστεί- μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» της χώρας μας, η γραφειοκρατία…

Πηγή: zougla.gr

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply