7 συμβουλές για τους πρωτοετείς Φοιτητές Νομικής

( Στην εγγραφή)

1->Απέφυγε τις παρατάξεις την πρώτη ημέρα. Θα έχεις πολύ, πολύ χρόνο να ανακατευτείς ή όχι. Όχι από την πρώτη ημέρα. Λύση : Μπορείς να στείλεις τους γονείς σου, ένα φίλο σου, το ξάδερφο σου ή να πεις  ότι δεν είσαι εσύ αλλά ένας φίλος του. Αν πας μόνος/η σου, μην αγχωθείς. Θα δεις να σε περιτριγυρίζουν ( τώρα τελευταία λιγότερο) και να σου λένε "Α, εγώ δεν είμαι από παράταξη, αλλά θα σε βοηθήσω στην εγγραφή και σου κανονίζω να βγαίνετε με άλλους του έτους σου". Red flag.  Απλά μην ασχοληθείς καθόλου, πες "Δεν θέλω βοήθεια", μάζεψε τους γονείς σου (αν είναι μαζί) και πήγαινε σε μια γωνιά.

mzimaph

-Να σας βοηθήσουμε στην εγγραφή;

( Την πρώτη βδομάδα)

2->Προετοιμάσου. Είναι όλοι τρελοί εκεί μέσα. Θα δεις τα πάντα στη Νομική. Όλους τους τύπους ανθρώπων, φιλικούς, εχθρικούς, εξωστρεφείς, εσωστρεφείς, ψηλούς, κοντούς, περίεργους, νορμάλ, βαρετούς, καημένους, άδικους, δίκαιους, όσοι σου του σπάνε, όσοι δεν σου τι σπάνε. Το φυτό που γλύφει, το φυτό που είναι καλό, το φυτό που είναι σπαστικό, τον άκυρο που ήθελε να περάσει καλών τεχνών και φεύγει στο δεύτερο έτος, τον πωρωμένο με τη γυμναστική, τον χιπστερά, τον κάγκουρα , το Ροδίτη (ναι είναι κατηγορία μόνοι τους). Ωστόσο όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό (που λογικά και εκείνοι θα βλέπουν το ίδιο χαρακτηριστικό σε εσένα). Θα το καταλάβεις στην πορεία. Ξέρω ότι το ένστικτο θα σου λέει να λες την γνώμη σου παντού, να ανησυχείς αν θέλουν να σε κάνουν παρέα κτλ. Trust me, μην ανησυχήσεις καθόλου, αν δεν πολυκολάς, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν. Δεν φταις εσύ. Είναι τρελοί. 

tumblr_m8oxfwHSZ51r3qwdqo1_500

Ο μέσος νομικάριος.

3->Πάρε από εκείνο το τετράδιο (μπλογκ σημείωσεων, δεν ξέρω πως το λένε οι χιπστέραδες) που ανοίγει προς τα πάνω. Αυτό το σημειωματαριο, το όρθιο, το πως το λενε, το τέτοιο. Σπειροειδές; Μπα δεν νομίζω.

σημ1

Σαν και αυτό περίπου , αλλά πιο cool.

 

( Σε όλο το χρόνο)

4->Βάλε πρόγραμμα (για να το σπάσεις). Τον πρώτο μήνα θα παρακολουθείς, σε αυτό συμφωνούμε. Μετά ξεκινάει το χάος. Μετά από εκεί βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Πχ να πηγαίνεις σε δύο μαθήματα το εξάμηνο. Και μετά μην πας ούτε σε αυτά. Τουλάχιστον, την ώρα των μαθημάτων πήγαινε στο κυλικείο να πιεις καφέ. Είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσεις. Να είσαι στη σχολή τουλάχιστον, μήπως κάποια στιγμή βαρεθείς το πολύ τάβλι και μπεις αμφιθέατρο. Σκέτες σημειώσεις του μαθήματος κάποιες φορές μπορεί να είναι καλές, κάποιες άλλες όχι και τόσο. Σίγουρα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο αποτελεσματικές από την παρακολούθηση. Δεν ξέρω αν θα ήθελες να πάρεις εργασία από τόσο νωρίς αλλά δεν είναι λάθος να δοκιμάσεις.  Δεν χρειάζεσαι ακόμα πολυκώδικα.

2aa45fb78c81ecf221b62cfb7b632a38

5->Μπορείς να ασχοληθείς με τις παρατάξεις. Ναι το εννοώ. Είναι καλό, έστω και τυχαία να διαλέξεις μια παράταξη και να ασχοληθείς ώστε να δεις περίπου τι παίζει στον πολιτικό χώρο στο πανεπιστήμιο. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Δηλαδή με ρουσφέτια (σφηνάκια), τα κόμματα ( παρατάξεις) προσπαθούν να κάνουν τον ψηφοφόρο (φοιτητή) να ψηφίσει υπέρ τους, ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Καλό όμως είναι να διατηρήσεις την κριτική σου σκέψη και να μην πας βουρ με ό,τι λέει η παράταξη. Εκτός αν ο θείος σου είναι ο Λαλιώτης, οπότε, τι να σου πω, προσπάθησε να μην του μοιάσεις. Τέλος πάντων , θυμήσου όμως ότι θα έρθει εκείνη η ώρα να απομακρυνθείς από την παράταξη, θα έχεις πάρει αυτά που χρειάζεσαι, οπότε μην ταυτιστείς.

6-> Μην πάρεις ψηλά τον αμανέ. Ναι, είπα αμανέ. Είμαι πολύ μεγάλος πια για να μαθαίνω τις κουλ εκφράσεις των χιπστερογραβατομένων*. Τέσπα, συγχαρητήρια που πέρασες σε μια δύσκολη και αναγνωρισμένη σχολή. Συγχαρητήρια, οι ορίζοντες σου θα ανοίξουν σε αξίες και συλλογισμούς και μπλα μπλα μπλα. You don't have to be a dick about it. Πολλοί το ξεχνάνε αυτό ( ή οι εγωμανείς φάτσες τους δεν το ξέχασαν ποτέ) και σκάνε μύτη με ύφος μπλαζέ, τους μιλάς και δεν σου απαντάνε, σαν να έσκασαν από τα βόρεια προάστια και πάνε για εσπρεσσάκι με 12 ευρώ στο Rich στη Γλυφάδα (#lame). Σκάνε με κάτι ταγιέρ, τίγκα στην κακογουστιά και στο παίζουν και επιστήμονες!!! """Εγώ έχω αυτή την άποψη γιαυτό το θέμα ( και σου επαναλαμβάνει ό,τι γράφουν οι σημειώσεις της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Οι υπόλοιποι είναι "beneath me" , τα μαθήματα είναι "beneath me" , δεν βγαίνω σε εκείνο το μέρος, αχ είναι βρωμιάρηδες, πάμε σε εκείνο το μπαράκι που πάνε οι ΔΑΠίτες και έχει 20 ευρώ το ποτό, προσωπικά δεν πίνω αλλά το παίρνω για να δείξω ότι πίνω ακριβά πράγματα, αχ μην της μιλάτε αυτηνής, ψωνίζει από τα Bershka, να σας δείξω το καινούργιο μου τσαντάκι; Είναι μούφα Loui, αλλά δεν φαίνεται, 20 ευρώ, καλά δεν είναι; Σας είπα πόσο μου λείπει η Αθήνα (για Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη);;""""""""

GOD DAMMIT IT

Ηρεμήστε! Νομική περάσατε, δεν πήρατε 3 Νόμπελ επειδή βρήκατε μπύρα που δεν κάνει κοιλία (που και πάλι δεν δικαιολογείται).  Δεν σημαίνει ότι η Νομική είναι καλύτερη σχολή, δεν σημαίνει πως you are better από τους άλλους, δεν σημαίνει τίποτα. Μπορώ να καταλάβω ότι η επιτυχία να περάσετε στην Νομική είναι ένα ακόμη λιθαράκι στον εγωισμό και το ναρκισσισμό σας, και έτσι θα ήσασταν έτσι και αλλιώς, αλλά τουλάχιστον βρεθείτε μεταξύ σας και πηγαίνετε στις σπηλιές και αφήστε τους υπόλοιπους ήσυχους.

Αν γίνεις έτσι, I will come for you.

7->Μην προετοιμαστείς για 3 τόνους γνώση. Αν ξεκίνησες να βλέπεις Suits για να μπεις στο κλίμα και τελικά δεν καταλαβαίνεις πολλά, μην σε νοιάζει. Ούτε οι τύποι από εκεί δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.Διαταγές πληρωμής (αλληλόχρεος και από ομολογιακό δάνειο), κοινοποίηση μόνο προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες , δίχως επιταγή προς εκούσια συμμόρφωση και πληρωμή, ναύλος, εμπράγματη ασφάλεια, ενοχή εις ολόκληρον είναι έννοιες που δεν θα πρέπει να προβληματίζεσαι αν δεν τις ξέρεις στο τέλος του έτους, (και προσωπικά) ούτε να επιδιώξεις να τις μάθεις. Έχει 4 χρόνια η Νομική, και full "νομικάριος" θα ξεκινήσεις να νιώθεις στο 4ο έτος. Το πρώτο έτος έχει γενικά "αξίες δικαίου", "αρχές" , "τι είναι πρόσωπο" κτλ κτλ.

9

Εγώ, όταν οι γονείς μου με ρώτησαν τι έμαθα , στο τέλος του πρώτου έτους.

Bounus : Μην περιμένεις να ξεφύγεις  χωρίς ψυχολογικά.

Καλή επιτυχία 🙂

*( Γραβατωμένος= νομικάριος, ανέραστος Κατακουζηνός & wannabe γιάπης  . copyright από την Αγγελική)

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply