Αχρείαστοι να μαστε!!

-«Με τι ασχολείσαι;»

-«Δικηγόρος.»

-«Αχρείαστη να είσαι.»

Πόσες φορές το έχεις ακούσει;Πες την αλήθεια. Είναι περισσότερες ή λιγότερες από τις φορές που σου είπαν «Α,ωραία σε σένα θα έρθω για να μου βγάλεις το διαζύγιο.». Στην πρώτη περίπτωση, απαντώ: «Σου εύχομαι να αγοράσεις γρήγορα δικό σου σπίτι και να με χρειαστείς για να σε συμβουλεύσω για τα συμβόλαια».Εκεί χαμογελάνε. Ποιος δεν θέλει να αγοράσει ακίνητο; Στη δεύτερη περίπτωση, χαμογελάω.Δεν φταίει κανείς που έχει κρύο χιούμορ.

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η περίπτωση αδελφικής μου φίλης στην οποία η εκμισθώτρια, με διάφορες προφάσεις, δεν επιστρέφει την εγγύηση. Η φίλη μου αντί να συμβουλευθεί εμένα ή όποιον άλλον δικηγόρο,προτίμησε να πάρει τηλέφωνο το λογιστή της. Συμβαίνει συχνά. Οι πολίτες για αμιγώς νομικά θέματα καταφεύγουν με μεγάλη ευκολία στο λογιστή, στην μεσίτρια,στο μηχανικό παρά στο δικηγόρο. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και αν θα αλλάξει ποτέ. Μπορεί και να ξέρω. Ο κόσμος έχει πολύ κακή άποψη για τους δικηγόρους αν και όλοι θέλουν να κάνουν το παιδί τους δικηγόρο. Σε αυτήν την εντύπωση, έχουν συμβάλει διάσημοι δικηγόροι (τώρα πραγματικά πόσους τέτοιους ξέρει;ς5,8,9;), δικηγόροι που δεν έχουν περάσει ούτε απ’εξω από τη Νομική, δικηγόροι επηρμένοι που θεωρούν ότι είναι κάτι ανώτερο από τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον ταμία της τράπεζας,τον υδραυλικό κλπ. (Σου τα λέγανε και σένα στη Σχολή αυτά οι καθηγητές.Δεν είχα μόνο εγώ το προνόμιο). Ποιος θέλει να δώσει σε έναν τέτοιο επαγγελματία τα λεφτά του αν δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ;

Όπως όμως συνηθίζω να λέω, οι δικηγόροι-ζωή να’χουμε-είμαστε χιλιάδες. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν καλοί και κακοί. Κάπως πρέπει να καταλάβει ο πελάτης ότι αξίζει να πληρώσει το δικηγόρο για συμβουλή προτού κάνει του κεφαλιού του γιατί μετά που θα αναγκαστεί να καταφύγει στο δικηγόρο, θα πληρώσει τα διπλάσια και τριπλάσια και ναι,τότε είμαστε αναγκαίο κακό. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ακριβό σπορ. Η ζωή δεν είναι ταινία που ο καλός νικά πάντα. Υπάρχουν διατάξεις, προθεσμίες, παράβολα,μεγαρόσημα, ΦΠΑ, αμοιβή δικηγόρου. Γιατί να πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά μπας και δικαιωθείς ενώ θα μπορούσες να το προλάβεις με ένα ραντεβού στο δικηγόρο σου ο οποίος θα πληρωθεί για να σε συμβουλεύσει τι να κάνεις; Τα δικηγορικά γραφεία δεν είναι ντεκόρ του «ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ» και καμιά γραμματέας ή δικηγόρος δεν θα σου αραδιάσει απ’έξω τους νόμους. Δουλειά μας είναι να ψάξουμε να βρούμε τη λύση για τον εντολέα μας χρησιμοποιώντας την κείμενη νομοθεσία, όχι να παπαγαλίζουμε διατάξεις για να κάνουμε τους έξυπνους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ειρήνη Μαργαριτίνη
Δικηγόρος Πειραιώς

Leave a reply