Αγωγή κατατέθηκε κατά Twitter, Facebook και Google για ευθύνες εξάπλωσης της τρομοκρατίας

Οι ψηφιακές πλατφόρμες κατ'ισχυρισμό των εναγόντων παρείχαν «υλική υποστήριξη» στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Παρόλα αυτά η αγωγή δύσκολα θα φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η οικογένεια ενός από τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, υπέβαλε αγωγή αυτήν την εβδομάδα κατά του Twitter, της Google και του Facebook, υποστηρίζοντας ότι τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης «επέτρεψαν εν γνώσει τους» στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS να χρησιμοποιεί τις εν λόγω πλατφόρμες με σκοπό να μεταδίδει εξτρεμιστική προπαγάνδα. Η αγωγή περιγράφει αυτή την κατηγορία ως παροχή «υλικής υποστήριξης» υπέρ της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανέλιξη του ISIS  «θα ήταν αδύνατη».

Την αγωγή (η οποία βρίσκεται ολόκληρη εδώ) υπέβαλε ο Reynaldo Gonzales, η κόρη του οποίου, Nohemi Gonzalez, φοιτήτρια του State University της Καλιφόρνια , Long Beach, βρισκόταν για ένα εξάμηνο σπουδών στη Γαλλία το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη αγωγή, εκείνη γευμάτιζε σε ένα εστιατόριο στη  Rue de Charrone όταν ο τρομοκράτης επιτέθηκε και τη σκότωσε,

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής λοιπόν οι κατηγορούμενες εταιρίες παρείχαν «υλική υποστήριξη» στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που αποτελεί «έναν από του λόγους» που προκάλεσαν πόνο στον Reynaldo Gonzalez μετά το θάνατο της κόρης του.

Το κείμενο περιγράφει επίσης πολλαπλές περιπτώσεις εράνων και διαφημιστικών εκστρατειών που έγιναν μέσω των εν λόγω ψηφιακών πλατφόρμων με σκοπό την προώθηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ωστόσο, μια ομάδα νομικών επιστημών, σε συνέντευξη τους στην ιστοσελίδα Ars Technica, υποστηρίζουν ότι η αγωγή έχει ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει έως τις αίθουσες των δικαστηρίων. Σύμφωνα με το άρθρο 230 της νομοθεσίας, που ισχύει από το 1996, σχετικά με την ευπρέπεια στην επικοινωνία (Communications Decency Act) το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίων αυτών. Σύμφωνα με το Electronic Frontier Foundation, το ίδρυμα που προστατεύει τους χρήστες από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου, η νομοθεσία αυτή έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη όλων των ψηφιακών πλατφόρμων, από το YouTube ( GOOG -3.76%)  έως τα σχόλια σε Blogs.

Μια παρόμοια με την παρούσα υπόθεση που αφορούσε το θάνατο ενός Αμερικάνου εξωτερικού συνεργάτη στην Ιορδανία, απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή την περασμένη Τετάρτη.

Πως ο Τρόμος Ξεδιπλώνεται σε μια «Δικτυωμένη» Εποχή.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρούσα αγωγή το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έλεγχε περίπου 70.000 λογαριασμούς στο Twitter, εκ των οποίων «τουλάχιστον 79» ήταν «επίσημοι». Εκτός από το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα ανοικτής σύνθεσης νομικής προστασίας, το ίδιο το Twitter επιτάχυνε πρόσφατα τις προσπάθειες να συνθλίψει τους ηλεκτρονικούς διαλόγους για την τρομοκρατία κλείνοντας 125.000 λογαριασμούς, ξεκινώντας από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. Σε μια φετινή ανακοίνωση του το Twitter δήλωσε ότι αγωνίζεται για να «εξισορροπήσει την κατάσταση» ανάμεσα στο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

*Μετάφραση από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας ( fortune.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply