Εκλογές ΕΑΝΔΑ 29/3/2024 - Γ. Γαβριηλίδης, Γ. Δήμαρχος, Δ. Σπανός - Πλαίσιο Προτάσεων

Εκλογές ΕΑΝΔΑ 29/3/2024 - Γ. Γαβριηλίδης, Γ. Δήμαρχος, Δ. Σπανός - Πλαίσιο Προτάσεων

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρώτη προτεραιότητά μας ως υποψηφίων για το νέο ΔΣ της ΕΑΝΔΑ είναι η διαρκής ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για κάθε ασκούμενο και νέο δικηγόρο:

α) νομοθετική κατοχύρωση αμοιβής, αντάξιας των σπουδών του και των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών,

β) εγγύηση συνθηκών απασχόλησης, για την αξιοπρεπή άσκηση των καθηκόντων του,

γ) ανθρώπινο ωράριο, που θα του επιτρέπει να έχει προσωπική και οικογενειακή ζωή,

δ) σεβασμό, όπως αυτονοήτως δικαιούται ως άνθρωπος και επιστήμονας.

Επειδή η εμπειρία δείχνει ότι δεν αρκούν οι ατομικές πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζονται συλλογικές δράσεις, καταθέτουμε την υποψηφιότητά μας, με την προσδοκία να αναδειχθεί, μέσα από τις αρχαιρεσίες της 29ης Μαρτίου 2024, μια νέα πλειοψηφία που θα επιτρέψει στην ΕΑΝΔΑ να παρεμβαίνει στην πράξη για την ανάδειξη και επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τους νέους συναδέλφους, με έμφαση στα εξής:

Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

 1. Κατάρτιση πλαισίου άσκησης από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, με τις ελάχιστες επαγγελματικές γνώσεις - δεξιότητες που θα υποχρεούται να του παρέχει ο δικηγόρος (σύνταξη δικογράφων, παράσταση ενώπιον δικαστηρίων, χειρισμός υποθέσεων, λειτουργία δικηγορικού γραφείου).
 2. Σύσταση θεσμού του Συνηγόρου Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, που εχέμυθα και αφιλοκερδώς θα παρέχει άμεσα πλήρη υποστήριξη, καθοδήγηση και εκπροσώπηση σε κάθε νέο και ασκούμενο δικηγόρο που υφίσταται προσβλητικές, εξαθλιωτικές ή παρενοχλητικές συνθήκες εργασίας και συμπεριφορές.
 3. Αντικατάσταση του παρωχημένου θεσμού της «μαθητείας» από έναν σύγχρονο θεσμό που θα καθιερώνει βασικά δικαιώματα, όπως μισθό, ωράριο, άδειες, δικαίωμα μητρότητας. Παράλληλα, υποχρεωτική κατάθεση συμφωνητικού μεταξύ Δικηγόρου και Ασκούμενου στον ΔΣΑ, στο οποίο θα αναγράφονται ρητώς τα ανωτέρω.
 4. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον «εργοδότη» δικηγόρο.
 5. Εξαίρεση από τα αυστηρά επαγγελματικά ασυμβίβαστα του δικηγόρου, καθώς ο ασκούμενος δεν έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με το δικηγόρο.
 6. Διεξαγωγή του διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων τουλάχιστον τρεις (3) φορές κατ’ έτος, ώστε να μην υπάρχει επιπλέον αναμονή του ασκούμενου δικηγόρου που συμπληρώνει το νόμιμο χρόνο άσκησης.
 7. Εξυπηρέτηση ασκούμενων δικηγόρων, χωρίς ραντεβού, από τις Δημόσιες υπηρεσίες, όπως ισχύει και για τους Δικηγόρους.

 

Β. ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

 

 1. Άρση όλων των ασυμβιβάστων που δεν είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος.
 2. Διασφάλιση για τους εσωτερικούς συνεργάτες και τους συναδέλφους με «μπλοκάκι» όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων της έμμισθης εντολής.
 3. Κατ’ αυστηρή προτεραιότητα διορισμό Νέων Δικηγόρων, στις διαδικασίες που χειρίζεται ο Σύλλογος (Νομική Βοήθεια σε πλημμελήματα, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, αρχαιρεσίες σωματείων).
 4. Γραφεία για Νέους Δικηγόρους. Πρόταση προς τον ΔΣΑ να εκμισθώσει χώρο στο κέντρο της πόλης, να τον διαμερισματοποιήσει σε αυτοτελή γραφεία, να τον εξοπλίσει, και να τον διαθέτει μέσω ειδικής πλατφόρμας προς ενοικίαση σε νέους δικηγόρους που δεν διαθέτουν γραφείο, έναντι συμβολικού τιμήματος, το οποίο θα μας να χρεώνουμε τα ραντεβού μας.
 5. Διαρκής διοργάνωση σεμιναρίων, ανοιχτών και προσβάσιμων μέσω Η/Υ για όλες τις σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στο ουσιαστικό και το δικονομικό δίκαιο.
 6. Διοργάνωση τακτικών ανοιχτών Ημερίδων στρογγυλής τράπεζας, με γενικότερο σκοπό την αλληλοβοήθεια και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των νέων συνάδελφων με ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών, υποδειγμάτων κλπ.
 7. Συγκρότηση Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας από Μέλη της ΕΑΝΔΑ για την επεξεργασία τεκμηριωμένων προτάσεων σε όλα τα κρίσιμα θέματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, καθεστώς ασκούμενων και νέων δικηγόρων, συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης).
 8. Θέση σε ισχύ Προγράμματος Προσφορών για τα Μέλη της ΕΑΝΔΑ, με εξασφάλιση περαιτέρω εκπτώσεων και ειδικών προνομίων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

***

Επί τη βάσει αυτού του πλαισίου προτάσεων, θέτουμε τις υποψηφιότητές μας στην κρίση σας.

Με την προοπτική να επιτύχουμε μια νέα, πιο ουσιαστική και σίγουρα πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση.

Με τη δέσμευση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τιμήσουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη σας.

Παραμένουμε πάντα στη διάθεση όλων των συναδέλφων για οτιδήποτε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι.

Με εκτίμηση,

 

Οι Υπ. Σύμβουλοι ΕΑΝΔΑ

 

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ του Ανδρέα

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη

ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αλεξίου

Leave a reply