Εμπειρογνώμονες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τους αποκλεισμένους ιστοτόπους στην Αίγυπτο

Του William Theisen

Την Τετάρτη, δύο εμπειρογνώμονες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσαν μια αναφορά, στην οποία περιγράφουν λεπτομερώς την ανησυχία τους για τις ιστοσελίδες (συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδησεογραφικών σελίδων) που έχουν κλείσει ή μπλοκαριστεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αναφορά, έχουν μπλοκαριστεί 130 ιστοσελίδες, «συμπεριλαμβανομένων και γνωστών πηγών πληροφοριών όπως οι MadaMasr, RASSD, AlWatan και HuffpostArabi, καθώς και οι ιστότοποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η ReporterswithoutBorders, ArabicNetwork for Human Rights Information και AlkaramaFoundation». Οι αιγυπτιακές αρχές απάντησαν στις μομφές, ισχυριζόμενοι ότι οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι DavidKaye και FionnualaNíAloáin, συντάκτες της αναφοράς του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλώνουν πως το εκτενές κλείσιμο των ιστοσελίδων αποτελεί υπερβολική αντίδραση εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών.

 

Ο περιορισμός της πληροφόρησης, όπως έπραξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, χωρίς καμία διαφάνεια ή εντοπισμό των ισχυρισμών «ψεύδους» ή «τρομοκρατίας», μοιάζει περισσότερο με καταστολή παρά με αντιτρομοκρατική δράση. Στην περίπτωση των εκτεταμένων μπλοκαρισμάτων στην Αίγυπτο, τα μπλοκαρίσματα φαίνεται να βασίζονται στην ευρύτερη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στερούνται οποιασδήποτε μορφής διαφάνεια και έχουν εξαιρετικά περιορισμένο, αν υπάρχει καθόλου, δικαστικό έλεγχο.

 

Η Αιγυπτιακή Επανάσταση προκάλεσε μια σειρά δικαστικών διαδικασιών, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζονται. Τον περασμένο μήνα, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 43 άτομα σε φυλάκιση για εγκλήματα βανδαλισμού, εξέγερσης και επίθεσης εναντίον των αρχών. Τον Απρίλιο, ένα ποινικό δικαστήριο στο Κάιρο καταδίκασε σε θάνατο ερήμην, τον ηγέτη της οργάνωσης Muslim Brotherhood, Wagdy Ghoneim. Το Μάρτιο, ο πρώην πρόεδρος, Hosni Mubarak, αποφυλακίστηκε μετά από έξι χρόνια υπό κράτηση, ενώ αθωώθηκε σε μια εκ νέου δίκη από την κατηγορία ότι σκότωσε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εμφύλιας εξέγερσης το 2011 που έληξε την 30 ετών θητεία του. Τον Ιανουάριο, ο Αιγύπτιος ακτιβιστής και ηγέτης της νεολαίας, AhmedMaher, γνωστός για το ρόλο του στην επανάσταση του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου, αποφυλακίστηκε μετά τη σύλληψή του το 2013.

 

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Προπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.