ΚΑΛΗΜΕΡΑ κα ΠΡΟΕΔΡΕ, ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ.

Ενός νέου δικηγόρου ..

Ήταν Παρασκευή χθές, χωρίς δικαστήρια και ήμουν μόνος στο γραφείο. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία, και το πρωί κάνω στην άκρη τα κοστούμια και τις γραβάτες, βάζω ένα σκισμένο τζίν, μία μπλούζα και ένα δερμάτινο (μπουφάν) και ξεχύνομαι για Ευελπίδων. Ήταν να παραλάβω κάτι πιστοποιητικά που είχα παραγγείλει τις προάλλες. Οκ, φαίνεται υπόθεση δύο (2) λεπτών, αλλά έλα που κάθε φορά που πάω Ευελπίδων πάντα καθυστερώ. Τα πιστοποιητικά, λέει, δεν είναι έτοιμα, γιατι πρέπει να αποδείξω το έννομο συμφέρον μου για την έκδοσή τους (ορθώς, γιατί αφορούσαν τρίτους). Αμέσως αμέσως είμαι έτοιμος να αποδείξω το συμφέρον, καθώς δικάζω την ερχόμενη εβδομάδα σχετική αγωγή κατά των προσώπων που αναφέρονται στα πιστοποιητικά. Έλα όμως που με στέλνουν στο κτίριο 6 στο πρώτο όροφο, στην κα Πρόεδρο Υπηρεσίας, να αποδείξω σε αυτήν το έννομο συμφέρον μου. Αμέσως αμέσως κοιτιέμαι από πάνω μέχρι κάτω. Που θα πάω έτσι;; Έχω ακούσει διάφορα σχετικά με τη στάση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για την εμφάνιση ορισμένων συναδέλφων και σφίγγομαι λίγο. Χτυπάω την πόρτα και μπαίνω μέσα με το σκισμένο τζιν και το δερμάτινο μπουφάν. Πριν προλάβει να σηκώσει το βλέμμα της σε εμένα η κα Πρόεδρος, λέω με συγχωρείτε για την πρόχειρη εμφάνιση αλλά δεν περίμενα πως θα χρειαστεί να βρεθώ ενώπιον Προέδρου σήμερα. Γελάει (ευτυχώς). Γελάει και ο καφετζής που της άφηνε εκείνη την ώρα τον καφέ, εεε γελάω και εγω (σκεπτόμενος από μέσα μου μόνο το approved των πιστοποιητικών). Της εξηγώ, παίρνω το έννομο συμφέρον και αποχωρώ.

Καμία φορά η καλή διάθεση και το χιούμορ, δύναται να αναπληρώσουν και μία γραβάτα (προτιμώ τις πουα, αν θέλετε να μου κάνετε δώρο) και τα κοστούμια, ακόμα και τα καλύτερα. Εξάλλου, δικηγόρους δεν μας κάνουν αυτά, αλλά οι γνώσεις μας για την νομική επιστήμη, ούτε νομίζω πως απαραίτητα οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απαιτούν να μας βλέπουν σενιαρισμένους (πάντα), αλλά να επιδεικνύουμε ορθή στάση και ήθος, τέτοιο που να αρμόζει στη θέση μας ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης. Εντάξει, προσωπική γνώμη, πάντως, όταν είσαι σε ακροατήριο και δικάζεις, είναι ωραίο να ντυθείς όμορφα, δηλαδή δεν το κάνω καταναγκαστικά, αλλά νιώθω και εγώ ωραία. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός, όμως νομίζω ότι το μάλλον πρέπον είναι να βάλεις ένα κοστούμι (by the way εκτπωσεις έχουμε, θα πάρω κανένα).

Στείλτε μας την προσωπική σας εμπειρία από την καθημερινότητά σας στο γραφείο, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δικαστήρια. Ανάλυσέ το και εσύ, μαζί μας, στο analyseto@hotmail.gr

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.