Κατεπείγον Αίτημα της ΕΑΝΔιΘ για Έκτακτα Μέτρα Στήριξης των Ασκούμενων Δικηγόρων

Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, σε υλοποίηση της υπ’ αρ. 2/13-3-2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και του από 16-3-2020 σχετικού αιτήματός της για αντίμετρα υπέρ δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων απέστειλε κατεπείγον αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία για την ρητή συμπερίληψη των ασκούμενων δικηγόρων στα ανακοινωθέντα μέτρα. Σημειωτέον, ότι υπό τον κίνδυνο οι ασκούμενοι δικηγόροι να μην λάβουν τις έκτακτες αυτές ενισχύσεις, ήδη εκκρεμεί εισήγησή μας ενώπιον του ΔΣ του ΔΣΘ περί παροχής εκτάκτου οικονομικού βοηθήματος υπέρ των ασκουμένων δικηγόρων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, το οποίο εφόσον δεν καλυφθεί από το Δημόσιο, αιτηθήκαμε να καλυφθεί από το ταμείο του ΔΣΘ. Η σημερινή επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία έχει ως εξής:

“ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ

Της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Πλ. Δημοκρατίας 12, 54626, 6970005700, eandith@gmail.com.

ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα,

κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη,

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,

ΚΟΙΝ:

Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτριο Βερβεσό.

Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ: Έκτακτα μέτρα στήριξης ασκούμενων δικηγόρων

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ) με το από 17/03/2020 αίτημά της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ για όλη τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων και το από 20/03/2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις «Νομικές Δραστηριότητες» και «Δικαιοσύνη και Δικαστικές Δραστηριότητες», ήτοι τους Δικηγόρους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για τους ασκούμενους δικηγόρους. Αντιστοίχως, η ανακοινωθείσα διαδικασία που αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μέσω ΗΔΙΚΑ) επίσης δεν αφήνει σχετικό περιθώριο για την συμπερίληψη των ασκούμενων δικηγόρων.

Ωστόσο, ήδη σήμερα και κατόπιν της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, αλλά εν τοις πράγμασι και των δικηγορικών γραφείων, και λόγω της επικείμενης εκμηδένισης των αποδοχών των συναδέλφων στους οποίους ασκούνται, είναι βέβαιο ότι θα μηδενισθεί το ήδη πενιχρό εισόδημά τους. Ταυτόχρονα όμως, υπενθυμίζουμε, ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές τους (μόνο για παροχές υγείας ΕΦΚΑ). Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε:

Να ανασταλούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ασκούμενων δικηγόρων κατά το ίδιο διάστημα και τρόπο, όπως έχει προβλεφθεί για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών.
Να παρασχεθεί στους ασκούμενους δικηγόρους οικονομικό βοήθημα για τους ασκούμενους δικηγόρους, όμοιου ύψους με το βοήθημα που θα παρασχεθεί σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Να συμπεριληφθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων, στην εκδοθησόμενη ΚΥΑ περί παροχής έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και αναστολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Θεσσαλονίκη 20-3-2020,

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Η Πρόεδρος……………………………..H Γραμματέας

Κατερίνα Τσιαμπέρα……………………Ελένη Χατζηγιάννη”

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply