"Α,μιας που γνωριστήκαμε, να σε ρωτήσω κάτι"

* Γράφει η Ειρήνη Μαργαριτίνη, Δικηγόρος Πειραιώς

 

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να πιουν αμέριμνοι έναν καφέ, να πάνε σε ένα πάρτυ, να πάνε σε μια εκδρομή. Αν είσαι δικηγόρος/γιατρός/λογιστής,θα έχεις ακούσει πάμπολλες φορές εκείνο το εκνευριστικό «Α,μιας που γνωριστήκαμε, να σε ρωτήσω κάτι.» Και θα σε ρωτήσει χωρίς να του πεις εσύ «Ναι,ρώτα με.Θέλω πολύ να μιλήσω για δουλειά 10 το βράδυ όταν οι άλλοι διασκεδάζουν».

Ο τύπος αυτός (ή τύπισσα) δεν ενδιαφέρεται καθόλου για σένα και αν έχεις όρεξη να του απαντήσεις αλλά το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά ούτε για την ίδια του την υπόθεση. Ποιος σοβαρός άνθρωπος ρωτάει για την υπόθεσή του ένα δικηγόρο που βρήκε στην τύχη σε μια κοινωνική συνάθροιση και ακούει συμβουλές στο πόδι;

Παραθέτω μερικά στιγμιότυπα από τη δική μου κοινωνική ζωή:

  • Πάρτυ-έκπληξη σε φίλο με 15 άτομα καλεσμένους. Τύπος από την απέναντι μεριά του σαλονιού φωνάζει «Ειρήνη,είσαι δικηγόρος έμαθα. Θέλω να μου πεις αν έχει παραγραφεί το τάδε αδίκημα που έκανα.» Του είπα ότι και καλά δεν κάνω ποινικό και με άφησε ήσυχη. Εύκολος και ανώδυνος τρόπος για να γλυτώσεις από έναν πρήχτη.
  • Τύπος σε τραπέζι αρχίζει και μου λέει για την πρώην του που έχει πάθει εμμονή μαζί του και του σκάει τα λάστιχα και πάει και πιάνει τη μάνα του και τον παίρνει τηλέφωνα στη δουλειά κλπ.κλπ. Εξήγησα εγώ ωραία και καλά στον τύπο τι πρέπει να κάνει για να πάρω στο τέλος την απάντηση «Α,εντάξει.Εγώ έτσι ρώτησα,άλλωστε έχω δικηγόρο και είναι πολύ καλός.» (Σφάλμα της νιότης μου, δεν πρόκειται να το ξανακάνω ποτέ)
  • Πεζοπορία με πεζοπορικό όμιλο. Ξεκινάει η τύπισσα να μου λέει το θέμα της, την διακόπτω και της λέω «Κρίνεις πως είναι η κατάλληλη ώρα και ο κατάλληλος τόπος να μου μιλήσεις για το πρόβλημά σου;Πάρε με τηλέφωνο από βδομάδα να κλείσουμε ραντεβού να μου τα πεις αναλυτικά.» Δεν της άρεσε και μου είπε ότι δεν ήθελε να κλείσει ραντεβού, μια απάντηση ήθελε που για κάποιον δικό της λόγο ήμουν υποχρεωμένη να της την δώσω.

Συμπερασματικά,για να μην σας κουράζω, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μόνο να πάρουν από εσάς και δεν αξίζουν τον χρόνο σας. Αν όντως σας εμπιστεύονται ως επαγγελματία, θα σας ζητήσουν την κάρτα σας και θα ορίσετε ραντεβού για να μιλήσετε για την υπόθεσή τους και να τους δώσετε συμβουλές για την πορεία της υπόθεσής τους. Όλοι μας στην αρχή της καριέρας μας για να μην φανούμε αγενείς ή άσχετοι, καθόμαστε και απαντάμε σε ό,τι ερώτηση του έρθει του καθενός στο κεφάλι. Αυτό δεν είναι σωστό και κανείς δεν θα σας εκτιμήσει ούτε φυσικά θα γίνει πελάτης σας με αυτόν τον τρόπο. Η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση στο «Δικηγόρος εισαι;Να σε ρωτήσω κάτι.» είναι: α) για τους ευγενικούς «Ναι,δικηγόρος είμαι.Ορίστε η κάρτα μου.Κάλεσέ με από βδομάδα» β) για τους πιο αγενείς «Πας καλά; Περιμένεις τώρα σοβαρή απάντηση ενώ καμακώνω τον Ηλία απέναντι;»

Leave a reply