«Μην ψηφίσετε το Ασφαλιστικό». Ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές Κέρκυρας κ.κ. Βάκη Φ., Παυλίδη Κ. & Αϊβατίδη Ι.

Αυτό είναι περισσότερο κραυγή αγωνίας παρά ανοικτή επιστολή.

Είμαι νέος δικηγόρος, είμαι νέος μηχανικός, νέος λογιστής , δεν έχει σημασία τι ελεύθερος επαγγελματίας είμαι. Είμαστε το ίδιο. Εκτός από την περίοδο των σπουδών μου, μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Αγαπώ τον τόπο μου. Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα ποτέ σκέψεις να φύγω ή ότι ακόμα δεν έχω, αλλά ξέρω ότι αγαπώ τον τόπο μου. Είμαι σίγουρος πως τον αγαπάτε και εσείς. Τον είδατε στα καλά του, τον είδατε και στα χειρότερα του. Αυτή την περίοδο τον βλέπω ακριβώς στα χειρότερα του, και δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι για το μέλλον. Βλέπω το «νέο Ασφαλιστικό» να έρχεται, άμυαλο, εκδικητικό, άδικο.

Και το χειρότερο, το βλέπω να έρχεται από τα χέρια ενός πρώην καθηγητή μου, ο όποιος με κάποιον τρόπο προσπαθεί να μας πείσει ( έχει πειστεί και ο ίδιος ίσως) ότι είναι δίκαιο. Δεν το χωράει ο νους μου. Είμαι σίγουρος ότι εκμεταλλεύεται την αδυναμία αναζήτησης των πολιτών, την ανάγκη να ακούσουν ένα θετικό μέτρο, την γενικότερη εικόνα προς του ελεύθερους επαγγελματίες και την περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική θολούρα.

Συνεχώς ευαγγελίζεται πως «είναι ταξικός αποστάτης» πως «Υπάρχουν δικηγόροι που φοράνε Armani και Dior» και καυχιέται πως το ασφαλιστικό του ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα και τους νέους.

Με τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που συνδυαστικά θα υπερβαίνουν το 1/3 του εισοδήματος του επαγγελματία (συνολικά περίπου 35%) , συνυπολογίζοντας την φορολογική υποχρέωση, την προκαταβολή φόρου, που από 75% φτάνει στο 100%, ΦΠΑ 23%, τέλος επιτηδεύματος (650€), και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (κλιμακούμενη από 0,7% έως και 8%) ο ελεύθερος επαγγελματίας στερείται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από το 80%) του εισοδήματος του.

Ο υπολογισμός των εισφορών για εισοδήματα μέχρι 7.000 € ανέρχεται σε 2.703 € ετησίως . Μόνο εισφορές. Από την άλλη η κυβέρνηση καθησυχάζει και υπόσχεται πως οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση. Οι «εκπτώσεις», που δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το δυσβάσταχτο της εισφοράς, όμως θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, για την τριετία μέχρι το 2019, όπου θα επανεκτιμηθούν. Η επαγγελματική ζωή, όμως δεν τελειώνει σε 3 χρόνια, ούτε τα χρόνια προβλήματα μπορούν να λήξουν με μεταβατικού χαρακτήρα εκπτώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο απλά να μεταθέσουν το πρόβλημα. 

Ενδεικτικά εγώ και όσοι είναι στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας μας (θυμηθείτε είμαι νέος) θα καταβάλλουμε σε ασφαλιστικές εισφορές περίπου τα ΔΙΠΛΑ απότι πληρώνουμε σήμερα. Πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να ελπίζουμε για το αύριο;

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. «Εάν εισπράττω ένα ποσό Χ αλλά για να αντεπεξέλθω στους φόρους μου (ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ) και τις βιοτικές μου ανάγκες χρειάζομαι ένα ποσό 2Χ, προφανώς θα αναγκασθώ να επιλέξω μεταξύ των δύο υποχρεώσεων και φυσικά θα επιλέξω να καλύψω τις βιοτικές μου ανάγκες». Το αποτέλεσμα θα είναι απλώς να είμαστε όλοι καταχρεωμένοι, να μην πληρώνουμε, να βιώνουμε δυσμενείς συνέπειες των οφειλών μας, να απελπιζόμαστε και να μην μας παρέχεται καμία απολύτως διέξοδος. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες δικηγόρων (και γενικά ελεύθερων επαγγελματιών) που ακόμα διαθέτουν ισχυρή οικονομική θέση, που ακόμα και το 99% των εισοδημάτων τους να εξαφανίζονταν, δεν θα προβληματίζονταν ( εξ ού και η κακή εικόνα).

Αυτή είναι η μειοψηφία. Η πλειοψηφία δυσκολεύεται εξαιρετικά, μέχρι το σημείο να φυτοζωεί. Ειδικά οι νεότεροι επιστήμονες που δεν έφυγαν από την χώρα, είτε επειδή δεν είχαν την ευκαιρία, είτε επειδή πίστεψαν στην ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν με 80% «χαράτσι» ( και με 60% καθώς ήδη η φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλή).

Γιατί δεν δίνονται κίνητρα παρά μόνο αφαιρούνται;

Σας ζητώ σήμερα να μου δώσετε ένα κίνητρο, ως φωνή του λαού κατά τους νόμους και το Σύνταγμα, προκειμένου να νιώσω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να παραμείνουμε στο επάγγελμα μας, για το οποίο αξίζει να παραμείνουμε στον τόπο μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Μην ψηφίσετε το ασφαλιστικό. Μην μας αποτελειώσετε.

Δώστε μας ξανά ελπίδα. Δώστε μας λύσεις. Το Ασφαλιστικό, ως έχει, δεν παρέχει λύσεις. Δεν είναι ανταποδοτικό, δεν είναι δίκαιο, προσβάλλει αδυσώπητα τους ελεύθερους επαγγελματίες ειδικά τους νέους, τους μικρότερους, τους χαμηλού εισοδήματος. Είμαστε απλά νούμερα μιας μαθηματικής εξίσωσης γιαυτούς, ελπίζω όμως όχι για εσάς. Δεν στοχεύουν στην λύση του προβλήματος, ενδιαφέρονται να τραβήξουν την εξίσωση όσο μπορούν ακόμα.

Εάν πιστεύετε στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη νέα γενιά, στην αναγέννηση της χώρας, μην ψηφίσετε το Ασφαλιστικό. Σας το ζητάμε όλοι οι πολίτες, που αγαπάμε τη χώρα μας και δεν θέλουμε να φύγουμε.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply