Νόμιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΣΤΕ 1727/2020 Δ’Τμήμα)

 

Ως αβάσιμη απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, με την οποία αιτούνταν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 15.11.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση, δυνάμει της οποίας απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλπ) και προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες.

 Στην αίτησή του το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης εξέθεσε, μεταξύ  άλλων, ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των εν λόγω καταστημάτων, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν.

 Οι δικαστές - μέλη της σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή τους, απέρριψαν ως αβάσιμη την ασκηθείσα από το ανωτέρω Σωματείο αίτηση ακύρωσης, βασιζόμενοι σε παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ , ενώ έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

 Στην συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνεται από το ΣτΕ , ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ούτε και στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 

 

Δέσποινα Γρύλλη

Aπόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διαμένει στην πόλη της Ρόδου και εργάζεται ως δικηγόρος. Ασχολείται με υποθέσεις ποινικού και αστικού δικαίου , Δικαίου των Προσωπικών Δεδομένων αλλά και το Compliance.

Leave a reply