ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είμαι ο Σωκράτης Τσαχιρίδης (δικηγόρος) και έχω έρθει στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» εκ μέρους του analuseto.gr, προκειμένου να μιλήσουμε με την Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου, δικηγόρο Αθηνών, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της νομικής εκπομπής «Νόμος & Πράξη».

                                                              Νόμος & Πραξη 3

Σ.Τ. Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Πες μας λίγα λόγια για την εκπομπή σου «Νόμος & Πράξη» στην διαδικτυακή τηλεόραση του StarChannel. Πως προέκυψε;

Κ.Δ. Καλησπέρα Σωκράτη. Θα είμαι ειλικρινής. Αποτελεί επιθυμία πολλών ετών να μπορέσω να συνδυάσω δύο αγάπες μου με συγκλίνοντα τόπο τον λόγο. Αυτή είναι και η αιτία που σπούδασα, όχι μόνο νομικά, αλλά και δημοσιογραφία-επικοινωνία. Θεωρώ επιτακτική ανάγκη της εποχής μας να αναπτύσσουν δημόσιο λόγο άνθρωποι που κύριο στόχο έχουν τη συνεισφορά στην επίλυση κάποιων καθημερινών προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα με σκληρήδουλειά καιφυσικά διάθεση για συνεργασία με πρόσωπα και φορείς που θα μπορούσαν να συνδράμουν στη βασική στόχευση της εκπομπής, δηλαδή την ορθή και χρήσιμη ενημέρωση των θεατών.

Σ.Τ. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο ζητούμενο και τo βασικό στόχο της εκπομπής;

Κ.Δ. Θα έλεγα ναι και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί εισέπραξα πολύ θετικά (έως και συγκινητικά) μηνύματα από ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εκπομπή και κατά δική τους ομολογία έλαβαν βοήθεια σε επιμέρους ζητήματα που κατά καιρούς τους απασχόλησαν. Ζητούμενο παραμένει η διάθεση προς όσους μας παρακολουθούν γνωστικών και κυρίως πρακτικών εργαλείων για την καθημερινότητα, μέσω των δημοσίων συζητήσεων που αναπτύσσουμε με εκπροσώπους της νομικής επιστήμης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσιογραφικού χώρου, αλλά και με θεσμικούς φορείς, όπου αυτό απαιτηθεί. Αν έστω και ένας θεατής ωφεληθεί, έχουμε πετύχει τον στόχο μας και αξίζει να συνεχίσουμε.

Σ.Τ.  Ένα ερώτημα που μου βγαίνει αβίαστα βάσει του τίτλου της εκπομπής σου. Οι νόμοι τελικά εφαρμόζονται στην πράξη; Ποια είναι η γνώμη σου;

Κ.Δ. Αυτό είναι ένα ερώτημα που νιώθω πως, δυστυχώς,θα μας απασχολεί για πολύ ακόμα ως νομικούς, αλλά και ως ανθρώπους εν γένει. Όχι γιατί νόμοι δεν υπάρχουν, αλλά γιατί οι μηχανισμοί που τους παράγουν και αυτοί που καλούνται να τους εφαρμόσουν δεν διαθέτουν, τις περισσότερες φορές, τα κατάλληλα μέσα στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, όπως είναι η ενεργοποίηση των μηχανών ελέγχου και είσπραξης, η άμεση παρέμβαση διοίκησης και δικαιοσύνης σε ζητήματα γενικού συμφέροντος και η περιθωριοποίηση των όποιων μικροπολιτικών συμφερόντων.

                                                            image1 - Αντίγραφο

Σ.T. Πέρα από την εκπομπή, τι άλλο είχε η χρονιά που μας πέρασε για εσένα;

Κ.Δ. Δικηγορία, παρακολούθηση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Διοίκηση», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια καθώς και σε εθελοντικές δράσεις τοπικών και κεντρικών φορέων. Με λίγα λόγια θέληση. Θέληση για εργασία, θέληση για μάθηση, θέληση για προσφορά.

Σ.Τ. Με όλα αυτά, ελεύθερος χρόνος υπήρχε για εσένα;

Κ.Δ. Θες να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό; (γέλια) Θα ήμουν υπερβολική αν απαιτούσα ελεύθερο χρόνο σε μια τόσο «φορτωμένη» χρονιά. Δεν σου κρύβω ότι τις περισσότερες φορές αναμετρήθηκα σε οριακό σημείο με τον χρόνο, για να προλάβω να δράσω, χωρίς σοβαρά λάθη, και τελικά νομίζω ότι τα κατάφερα.

Σ.Τ. Τι σου έλειψε και απόλαυσες περισσότερο το καλοκαίρι;

Κ.Δ Ύπνος (γέλια). Διέθεσα περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα μου πρόσωπα, ταξίδεψα, έκανα μπάνια στην θάλασσα που τόσο αγαπώ, πήγα θερινό σινεμά και περπάτησα στα σοκάκια της πανέμορφης νησιωτικής Ελλάδας μας. Κοινώς, ανασυγκρότησα τις δυνάμεις μου για να επανέλθω δριμύτερη. Θαρρώ πως είναι κοινή ανάγκη των ανθρώπων η ξεκούραση σώματος και πνεύματος και η «φόρτιση» των πόλων που τροφοδοτούν με ενέργεια τη σκέψη, τη δράση και τη δημιουργικότητά μας.

Σ.Τ. Μελλοντικά σχέδια; Το «Νόμος & Πράξη» θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά ή ετοιμάζεις κάτι διαφορετικό;

Κ.Δ. Η συνεργασία μου με το StarChannelκαι το StarWebTv ήταν και παραμένει άψογη. Επιθυμία αμφοτέρων η συνέχισή της. Η ρευστότητα, ωστόσο, που επικρατεί στο τηλεοπτικό σκηνικό, λόγω της επικείμενης αναδιαμόρφωσής του μέσω της αδειοδότησης μικρότερου από τον υφιστάμενο αριθμού τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα με τρόπο που δεν προσιδιάζει απαραίτητα σε κατοχυρωμένες συνταγματικές αρχές και διαδικασίες, σε συνδυασμό με την γενικευμένη οικονομική κρίση, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε, πολλώ μάλλον να ανακοινώσουμε, ακόμη κάτι με βεβαιότητα. Προσωπική μου ευχή η επέλευση της βιωσιμότητας και της ευημερίας σε όλους τους τομείς που προσφέρουν στο «ταμείο» αυτής της χώρας και της προσδίδουν τον πολιτισμό που της αρμόζει.

                                                           FullSizeRender (1)

Σ.Τ. Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Κ.Δ. Στην Ελλάδα της κρίσης οφείλουμε πια να συνειδητοποιήσουμε πως με τα ευχολόγια κανείς δεν προπορεύεταικαι ίσα που επιβιώνει. Και από αυτά που γνωρίζω μιλώντας με τον κόσμο, το μεγάλο ερώτημα είναι πως από το «ευ ζην» μεταφερθήκαμε, απότομα για πολλούς, στο «ζην» και μάλιστα με αρκετούς συνανθρώπους μας να μην τα καταφέρνουν ούτε σε αυτό. Ουσία, λοιπόν, και όχι άλλα λόγια, ποιότητα και όχι άλλη ποσότητα, πράξη και όχι και άλλοι νόμοι. Εύκολη η κριτική, δύσκολη η αντιπρόταση, ακόμη δυσκολότερη η εφαρμογή της. Και η γενιά μας, καθώς φαίνεται, είναι για τα δύσκολα.

Σ.Τ. Πραξικόπημα στην Τουρκία. Ποια είναι η γνώμη σου;

Κ.Δ. Κάθε πλήγμα στην Δημοκρατία αποτελεί πληγή ολόκληρης της κοινωνίας και των πολιτών της ξεχωριστά. Φυσικά όταν μιλάμε για χώρες και καθεστώτα που, παρά τα βήματα προόδου που παρουσιάζουν σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο, βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από την υιοθέτηση και την εκδήλωση θέσεων και πράξεων πολιτισμού, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγογια αληθινή δημοκρατία. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απασχόλησε τον εγχώριο και τον παγκόσμιο τύπο. Τα ερωτήματα που τέθηκαν συγκεκριμένα και σαφή: “αληθινό ή στημένο το πραξικόπημα;”, “ηγέτης ή Σουλεϊμάν ο Ερντογάν;”. Για τους πολίτες και τους στρατιώτες που τόσο άδικα χάθηκαν τόσο μελάνδεν χύθηκε. Γιατί; Από πότε είναι αυτονόητη η «θυσία» των πολιτών στο βωμό της αλαζονείας και της ματαιοδοξίας των ηγετών τους; Νιώθω αδιαμφισβήτητα υπερήφανη που γεννήθηκα και ζω στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ισορροπία, μέτρο, σεβασμός, πολιτισμός. Και επειδή έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το πρόβλημα του γείτονα μόνο δικό του, ας φροντίσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να εκφράζουμε παγίωςτις δημοκρατικές αρχές, πεποιθήσεις και αξίες, προτού αυτές χρειαστεί να μας επιβληθούν «πραξικοπηματικά».

Σ.Τ. Μία τελευταία ερώτηση. Πως ερμηνεύεις τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη;

Κ.Δ. Χτυπιέται η Ευρώπη, η Αμερική και κανείς δεν ξέρει ποιος ακολουθεί. Ανεξέλεγκτες επιθέσεις από άτομα και ομάδες με ή χωρίς ιδεολογία, συμφέρον, ματαιοδοξία. Το αποτέλεσμα κοινό: πλήγεται η δημοκρατία, η ελευθερία, ο πολιτισμός, η παγκόσμια οικονομία. Κι από ό, τι φαίνεται αυτή η παράνοια δεν έχει τέλος, σύνορα, ούτε καν ξεκάθαρο στόχο. Γι’ αυτό λέγεται άλλωστε και τρομοκρατία. Σπέρνει τον τρόμο, αφαιρεί ζωές, στοχοποιεί άλλες, έτσι, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, προειδοποιήσεις ή άλλες οχλήσεις. Ολόκληρες γενιές εκπαιδεύονται με τρομοκρατικά «ένστικτα» ανά τον κόσμο. Και είναι, πράγματι, η πρώτη φορά στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία όπου αδιακρίτως τρομοκράτες δρουν σχεδόν ανενόχλητοι καθημερινά, το σενάριο δε, ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μόνο επιστημονικής φαντασίας δεν μοιάζει. Και γι’ αυτό ακριβώς φοβάμαι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς άμεση λύση. Οι αιτίες και οι ενδείξεις αυτού του φαινομένου είναι ακόμη πολύ ρευστές, ώστε να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να το αντιμετωπίσει, οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Σ.Τ. Σε ευχαριστώ για το χρόνο και την διάθεση που επέδειξες κατά την συνέντευξη.

Κ.Δ. Εγώ σε ευχαριστώ Σωκράτη, ήταν χαρά μου να τα πούμε.

Η Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου είναι δικηγόρος, κάτοχος LLM με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και πτυχιούχος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας της Σχολής «Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας». Από τον περασμένο Νοέμβριο επιμελείται δημοσιογραφικά, οργανώνει την παραγωγή και παρουσιάζει την νομική διαδικτυακή εκπομπή «Νόμος & Πράξη» στο StarWebTv.

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply