Ο Δικηγόρος ο σωστός έχει............ Γράφει ο Αντώνης Ζαπάντης.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχει κάποιος, κάποιου είδους ψυχολογική διαταραχή στις μέρες μας για να είναι δικηγόρος. Να είναι μια μικρή μαζόχα (όπως είχα πει σε προηγούμενο άρθρο μου). Ωστόσο, δεν παύουμε να είμαστε ένας ωραίος κλάδος, σεξουαλικά ποθητός τόσο στους εξωνομικούς όσο και σε εμάς τους ίδιους. Αυτό το “δικηγόρος/’ινα” είναι σαν να τρως μύδια ρε παιδί μου. Για τη γυναίκα φαντάζεσαι μια όμορφη κυριλλάτη κυρία με στενό ταγιέρ ή pencil φούστα, όμορφη, με γόβα και γνώσεις ικανές να σε φέρει σε πνευματικό οργασμό. Για τον άνδρα φαντάζεσαι κύριο με κουστούμι, καλό ρολόι, ελαφρώς αξύριστο (σε φάση Jason Statham), γνώσεις αναλόγου βεληνεκούς και συμπεριφορά gentleman. Ναι φίλε οκ. Καλές οι φαντασίες. Μακάρι αλλά……No. Ίσως να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά μέχρι εκεί.

Ο/Η δικηγόρος ξέρεις, έρχεται πακετάκι με κάποια γνωρίσματα που ισχύουν σε όλους μας. Μα σε όλους. Τι;;; Δεν ισχύουν για σένα;; Όπα όπα. Basta. Φίλη δικηγόρε σε θέλω ντρίτη, γυναίκα φίνα ντερμπεντέρισσα. Και σένα φίλε δικηγόρε σε θέλω ντρίτο, άνδρα βαρύ και ντερτιλή. Το κάνω και εγώ, το κάνεις και εσύ, το κάνουμε όλοι γενικώς, συνολικώς, πολύ και ανυπερθέτως…..

Γνώρισμα 1:

Έχεις καταθέσει αγωγή στην τακτική διαδικασία (Μονομελές, για να γίνω η διευκρίνα – αλά Ημισκούμπρια) το 2014 και έχει πάρει δικάσιμο για 18 Μαΐου 2017, ήτοι 3 χρόνια, ήτοι 1096 ημέρες (το 2016 είναι δίσεκτο). Για πες, πότε θα ξεκινήσεις να γράφεις προτάσεις, ε; Όχι για πες!!! Άσε θα σου πω εγώ. 15 Μαΐου, αν δεν έχεις μπλέξει με καμιά άλλη υπόθεση, αλλιώς πιο μετά. Ναι ναι ξέρω. Εσύ είσαι επιμελής, δεν το κάνεις. Το βγάζω από τη στομάχα μου. Είπαμε, σε θέλω ντρίτο/η. Άφησες να περάσουν 1093 μέρες και μην μου πεις ότι είχες συνέχεια δουλειά και πνιγόσουν. Έλα τώρα σε τα μας; Την ίδια δουλειά κάνουμε…. Θα τρέχεις τελευταία στιγμή να βρεις το φάκελο, να ρωτήσεις μια λεπτομέρεια τον πελάτη, θα βρίσεις τον ασκούμενο, διότι κάποιος πρέπει να τα ακούσει και μετά θα συγγράψεις. Το παράξενο είναι ότι πάντα μα πάντα είσαι εμπρόθεσμος και κούκλος/α και τα καταφέρνεις.

Γνώρισμα 2:

Δεν υπάρχει Έλλην δικηγόρος, ανήρ ή γυνή που να μην έχει καυχηθεί ότι δεν περνάει αυτόφωρο. Μα κανείς!!!! Είσαι έξω για ποτό. Έχεις πχιει (είπαμε, το -χ- δηλωτικό πολλών συναισθημάτων) 2 Μεσογείους με την παρέα διότι πήγες χαλαρά για ένα ποτό. Όλοι ξέρουμε που καταλήγει αυτό το “δεν έχω όρεξη. Θα βγω για ένα χαλαρό ποτάκι με τους φίλους”. Ανεβαίνεις πάνω σε τραπέζια και δώστου τσιφτετέλι Τούρκικο νιναναη γιαβρουμ νιναναηναηνα. Αφού είσαι πιο κόκαλο και από τον Ορέστη Μακρή, λες στους λοιπούς νυν θλιβερούς συνγλεντοκόπους σου ότι θα πάτε σπίτι με το αυτοκίνητό σου. Οι άλλοι σου λένε “Όχι ρε Αντώνη. Να πάρουμε ταξί”. Και εσύ απαντάς όλο κομπασμό: “Ρε εγώ είμαι δικηγόρος ρε. Ρε εγώ δεν παίρνω ταξιά και ιστορίες και δεν περνάω αυτόφωρο, χικ. Πάμε”. Και ξεχύνεστε σαν ορδή Ορκ που βγαίνει από τη Μόρντορ για να πάτε στο αυτοκίνητο. Άσχετο αν οι μισοί ή και εσύ ακόμη έχεις λιποθυμήσει 3 φορές στα 5 βήματα. Σημασία έχει ότι δεν περνάς αυτόφωρο…. Βλαξ.

Law tip: Η μη ύπαρξη αυτοφώρου σε εμάς δεν προβλέπεται ευθέως μέσα στο νόμο. Προκύπτει από σωρεία διατάξεων του ΚΠΔ και μια εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτη Δημόπουλου (111 παρ.6 ΚΠΔ, 409 επ. ΚΠΔ και ΕγκΕισΑΠ 1/2001).

Γνώρισμα 3:

Έχεις κάποιο χαρακτηριστικό παθογένειας, ιδίως: καπνίζεις πολύ, πίνεις πολύ, τζογάρεις πολύ, έχεις πάρα πολλά νεύρα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά μπορεί να τα έχεις όλα ή μέρος από το καθένα ή κάποιο από αυτά ή κανένα από τα ανωτέρω και να έχεις κάποια άλλη παθογένεια. Η απαρίθμηση είναι ενδεικτική και όχι numerus clausus. Δεν έχεις τσιγάρα; Μπορεί να καπνίσεις μέχρι και τα δάχτυλά σου ή να σηκωθείς 4 το πρωί από το σπίτι να πας να αγοράσεις. Πάντα όταν βγεις θα έχεις εφεδρικό πακέτο και εφεδρικό του εφεδρικού. Αν είσαι πότης, μην τολμήσεις και πεις ότι πίνεις τον πισινό σου για να ξεχάσεις το δικό της…. Απλώς πίνεις. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Και πώς να μην πίνεις άλλωστε με αυτά που συναντάς κάθε μέρα, θα προσθέσω εγώ, δίνοντάς σου extra credits. Ε, μετά είναι και το θέμα του τζόγου. Εδώ σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το ποκεράκι είναι αγχολυτικό, όπως και να το κάνουμε. Άσε που βγάζεις και λεφτάκια όταν κοιμηθεί η κακοτυχία που σε δέρνει από τη μέρα που γεννήθηκες. Βέβαια το να παίζεις στο τζόγο τα πάντα όλα, σε καθιστά ανώριμο και εθισμένο. Αν το κάνεις, γύρνα το στο Τζόκερ, Κίνο ή Σκρατς. Και αυτά έχουν πλάκα, αν θες να παίξεις οπωσδήποτε. Τώρα, αν ανήκεις στην κατηγορία “μη μου μιλάτε, έχω νεύρα”,  ένα έχω να πω: φίλε είμαι Κεφαλλονίτης. Εγώ να δεις τι νεύρα έχω από τη μέρα που γεννήθηκα. Πιες ξύδι απ’ το Ληξούρι (αυτό που είναι μέρος της Κεφαλλονιάς, αλλά δεν είναι Κεφαλλονιά). Είναι πολύ καλό. Α και μην ξεχάσω: μην διανοηθείς να ξεσπάσεις πάνω στον ασκούμενό σου ή το νέο σου συνεργάτη. Μπορείς να ξεσπάσεις κάπου αλλού, όπου θα εκτιμηθεί από το έτερο φύλο, είτε ανδρικό είτε γυναικείο….

Γνώρισμα 4:

Είσαι κολλημένος/η με τη μπάλα, ήτοι με τη δουλειά. Ρε παιδάκι μου, πας για ένα καφέ. Δυστυχώς/ευτυχώς η πλειονότητα της νυν παρέας σου αποτελείται από ομοίους σου, ήτοι συναδέλφους. Εκεί που συζητάς και λες για τον τρελό καιρό μέσα στο κατακαλόκαιρο, που τη μια βρέχει και την άλλη κάνει δαιμονισμένη ζέστη, τσουουουουπ(!!!!!) θα πεις για τον εξίσου τρελό συνάδελφο που κατάφερε και αθώωσε εκείνον το κατηγορούμενο για βαριά σωματική βλάβη στο κτίριο 8, με πολύ καλά νομικά επιχειρήματα και ακόμη καλύτερο θέατρο. Και σαν να μην έφτανε αυτό; Ξεκινάς ολόκληρη ανάλυση για τα επιχειρήματα και παρασυρόμεθα και οι υπόλοιποι κολλημένοι και καταλήγουμε πάλι να κάνουμε υπερανάλυση για νομικά ζητήματα. Και πριν το καταλάβουμε έχουν περάσει 3 ώρες. Και μιλάμε πάλι για δουλειά. Στον καφέ. Αργκ!!!!! What the hell man;;;; Πως κολλάει ο καιρός με το συνάδελφο και τη σωματική βλάβη; Ένα Fredάκι πίνουμε, ένα. Γιατί πάλι να μιλάμε για δουλειά; Δεν μπορούμε να πούμε για καμιά μηχανή, πού θα πάμε διακοπές ή έστω πώς μας τυραννάει κάποια/ος κυρία/ος;;; Όχι, θα πούμε πάλι για δουλειά. Γιατί έτσι.

 

(Υ.Γ. Η λίστα δεν σταματά εδώ. Απλώς ξεκουράζεται και θα συνεχισθεί σε επόμενο άρθρο. Βλέπετε, τα γνωρίσματά μας είναι μπόλικα, είτε καλά είτε κακά. Till next time, να περνάτε καλά.)

Αντώνιος Ζαπάντης

Da mihi factum, dabo tibi ius. Αγαπώ τα νομικά όπως αγαπώ και το χιούμορ. Δεν είμαι συγγραφέας... Απλώς μου αρέσει να γελάω και να παρασύρω και άλλο κόσμο...

1 comment

Leave a reply