Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το ισλαμικό κράτος έχει εκτελέσει δεκάδες άτομα στη Λιβύη

Μαχητές  του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εκτελέσει 49 άτομα  στη λιβυκή πόλη της Σύρτης, μετά την κατάληψη του ελέγχου της, τον Φεβρουάριο του 2015.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)  ανέβασε το κείμενό του τη Τετάρτη. Σύμφωνα με την αναφορά, το ισλαμικό κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής στη Σύρτη. 'Ένας έλεγχος, που εφαρμόζεται αυστηρά από τον ισλαμικό νόμο. Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν τους δημόσιους αποκεφαλισμούς, τα πτώματα να κρέμονται από τις σκαλωσιές και τους μασκοφόρους να επιχειρούν να διαρρήξουν τα σπίτια των κατοίκων και στη συνέχεια να τους απαγάγουν στη μέση της νύχτας. Το Ισλαμικό Κράτος, έχει τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχουν παντοπωλεία ή τα νοσοκομεία και τα σχολεία της πόλης δεν είναι πλέον σε λειτουργία. Το ΠΑΔ (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ζήτησε από τα κόμματα στη Λιβύη, να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των πολιτών, μέσα στην πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος, είναι επίσης γνωστό ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, σε μαζική κλίμακα. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώσε  ότι δεν "είναι υπεύθυνος για τη γενοκτονία εναντίον ομάδων, σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, συμπεριλαμβανομένων των Yezidis, των χριστιανών και των σιιτών μουσουλμάνων. "Λίγο πριν, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα  καταγγέλλοντας τις δράσεις του κράτους αυτού ως «γενοκτονία» και καλώντας για τη δημιουργία διεθνών και εγχώριων δικαστηρίων από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε, ότι έχει υπό κατοχή του ένα "μεγάλο και θανατηφόρο" οπλοστάσιο λόγω του απερίσκεπτου εμπορίου όπλων και την κακώς οργανωμένης διεθνής ροής των όπλων στο Ιράκ, εδώ και δεκαετίες. Τον Νοέμβριο, το Ισλαμικό κράτος, έλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν πάνω από 120 άτομα.

(μτφρ : jurist.org)

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας