Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Παρασκευόπουλου «Οι μέλισσες και οι λύκοι» 19-12-2016

Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Παρασκευόπουλου «Οι μέλισσες και οι λύκοι» -

Μελέτες ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου
(έκδοση Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, 2016, σελ.190)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα βασικό ερώτημα εμπνέει τον τίτλο και διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου: Ο άνθρωπος είναι άραγε κοινωνικό ον, όπως οι μέλισσες (Αριστοτέλης), ή άγριο θηρίο, όπως ο λύκος (Χομπς); Προηγείται λογικά η κοινωνία, ο κόσμος και έπονται οι νόμοι που διαφυλάσσουν την ειρήνη, ή προπαντός τίθεται ο νόμος, το κοινωνικό συμβόλαιο, αφού πριν συναντώνται μόνο αλληλοφαγώματα;

Άλλα ζητήματα και αναλύσεις ακολουθούν στα επιμέρους κεφάλαια. Αλήθεια, πόσο ενδιαφέρουν τον σημερινό ενεργό πολίτη οι ιδέες της Αθηναϊκής δημοκρατίας; Κάποιοι τις αφήνουν με υπεροψία στους ιστοριοδίφες. Άλλοι πολλοί, εμπνέονται και παράγουν αμέτρητες μελέτες, π.χ. για την Αντιγόνη και την εξουσία, ή για τον Οιδίποδα και την ενοχή, ή για την ποινή και την επιείκεια, γράφουν θεατρικά έργα, φιλοσοφούν. Ο συγγραφέας παρατηρεί την ιστορική διαδρομή του Ελληνικού δικαίου με τις δημοκρατικές του βάσεις, περιγράφει και απαντά: Όχι η επιείκεια δεν παρακάμπτει το δίκαιο, αλλά το βελτιώνει. Όχι η συνάντηση της σύγχρονης ακροδεξιάς με τους Λακεδαιμόνιους δεν είναι τυχαία. Ναι, τα ευρήματα είναι πολλά και, περιέργως επίκαιρα.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης" (κεντρικό κτίριο Ε.Κ.Π.Α.), Πανεπιστημίου 30, στην Αθήνα.