Πέντε σημάδια πως ήρθε η ώρα να ανοίξεις δικό σου δικηγορικό γραφείο

Της Alli Cannon

Το όνειρό σου από πάντα ήταν να ανοίξεις το δικό σου δικηγορικό γραφείο; Ίσως το να δουλεύεις για κάποιον άλλο δεν σου ταιριάζει. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκείνοι που δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους ως το αφεντικό. Επομένως, είναι όλα θέμα προσωπικής προτίμησης και κλίσης.

Αν αυτή τη στιγμή σε απασχολεί αυτή η απόφαση, παρακάτω θα βρεις μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πραγματικά έτοιμος.

Είσαι ο Αρχηγός

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν το δικό τους δικηγορικό γραφείο, επειδή θέλουν να είναι εκείνοι το αφεντικό. Ωστόσο, συνήθως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό μέχρι να το κάνουν. Αν και το να καθορίζεις εσύ το ωράριό σου και το να έχεις περισσότερη ελευθερία και ευελιξία είναι σίγουρα διασκεδαστικό, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πειθαρχία για να λειτουργήσει σωστά μια επιχείρηση.

Εκείνοι που αναλαμβάνουν μια επιχείρηση για πρώτη φορά μπορούν εύκολα να πέσουν στην παγίδια της τεμπελιάς, επειδή έχουν συνηθίσει να τους λέει κάποιος άλλος τι να κάνουν και πότε. Επίσης, η σκέψη ότι μπορείς να κοιμηθείς λίγο παραπάνω και να δουλέψεις όποτε θελήσεις δεν βοηθάει.

Όμως ένας πραγματικός αρχηγός θα πρέπει να έχει πειθαρχία και να αντιλαμβάνεται ότι το να έχει δικό του γραφείο σημαίνει πως θα πρέπει εργάζεται σκληρότερα από ποτέ.

Θα δεις αυτά τα σημάδια σε μικρά πράγματα: όταν αισθάνεσαι ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερα από το αφεντικό σου ή όταν έχεις ιδέες που θα βελτίωναν το γραφείο στο οποίο βρίσκεσαι ή ακόμη και όταν παρατηρείς λάθη στις δραστηριότητες του εργοδότη σου, ενώ εσύ έχεις πιο πρακτικές λύσεις. Αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά ενός ισχυρού αρχηγού.

Έχεις βαρεθεί την πολιτική των γραφείων

Ένας από τους πολλούς λόγους που οι άνθρωποι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την τρέχουσα δουλειά τους και να ανοίξουν δικό τους δικηγορικό γραφείο είναι η πολιτικές της κουλτούρας και του γραφείου. Μερικοί άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα μόνοι τους, ενώ άλλοι πρέπει να είναι σε μια ομάδα που να τους παρακινεί και να τους προκαλεί με θετικό τρόπο.

Ίσως να υπάρχει τοξικός ανταγωνισμός στο γραφείο σου ή ίσως το αφεντικό σου να είναι πολύ επιθετικό και επιβλητικό. Όλα αυτά μπορούν να προσθέσουν άγχος στην ήδη γεμάτη άγχος ζωή σου. Προφανώς, το να έχεις τη δική σου επιχείρηση δεν είναι παιχνιδάκι, αλλά το να εργάζεσαι σε ένα ευχάριστο περιβάλλον - είτε με άλλους ανθρώπους είτε μόνος σου - απομακρύνει αυτό το άγχος και σε αφήνει να επικεντρωθείς στη δουλειά σου.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολιτικές που δημιουργούν μια κακή ατμόσφαιρα, όπως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαδικασία παραπομπής, η ανισότητα και ούτω καθεξής. Το να έχεις το δικό σου γραφείο σημαίνει να δημιουργείς τη δική σου πολιτική που θα βασίζεται στην εντιμότητα και την υπευθυνότητα.

Αν παρατηρείς πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο γραφείο σου ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα και να απασχολούνται περισσότεροι υπάλληλοι, μπορεί να είσαι πιο ευαίσθητος σε ζητήματα του γραφείου από τον προϊστάμενό σου. Δεν είναι καλό σημάδι για ένα ανώτερο διοικητικό στέλεχος το να μην ενδιαφέρεται για την κουλτούρα της επιχείρησης.

Θες να κάνεις τη διαφορά

 Υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια πιο ριψικίνδυνη πορεία και να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τα χρήματα, τι σκέφτονται οι άλλοι ή πώς θα πάνε τα πράγματα από εκεί και πέρα. Είναι απλώς παθιασμένοι με το νόμο και θέλουν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.

Αυτό δείχνει μια έντονη προθυμία να εγκαταλείψεις την τρέχουσα δουλειά σου και να ανοίξεις το δικό σου γραφείο. Για την ακρίβεια, αυτός είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για να γίνει αυτό, διότι το πάθος συχνά σημαίνει επιτυχία στο τέλος. Μπορεί να έχεις τις δικές σου δημιουργικές ιδέες για το πώς να χειρίζεσαι τους πελάτες ή τις υποθέσεις, αλλά οι τωρινοί σου προϊστάμενοι δεν σου δίνουν την ευκαιρία να τις εκφράσεις.

Ίσως να θέλεις να ασχοληθείς με έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα δικαίου, αλλά δεν έχεις αυτή την ευκαιρία στην εταιρεία που εργάζεσαι, επειδή δεν αποφέρει πολλά χρήματα. Ίσως να θες να βοηθήσεις τους ανθρώπους που κανείς άλλος δε θέλει. Δεν υπάρχει καλύτερος λόγος για να ανοίξεις το δικό σου γραφείο.

Ψάχνεις μια πρόκληση

 Αν το γραφείο στο οποίο είσαι υπάλληλος δεν σου δίνει αρκετές προκλήσεις, αρχίζεις να βαριέσαι και πέφτεις σε μια μονότονη ρουτίνα από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Αν και δε θες να πνίγεσαι στη δουλειά σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, είναι σημαντικό να αισθάνεσαι πρόκληση και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις για να διατηρείς ένα αίσθημα του σκοπού.

Το να ανοίξεις το δικό σου γραφείο σου προσφέρει ακριβώς αυτό. Θα νιώσεις ένα νέο αίσθημα νοήματος και ευθύνης. Ακόμα, θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να ωθήσεις τον εαυτό σου στα όρια και στιγμές που θα είσαι αβέβαιος και φοβισμένος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις.

Αλλά αν μπορέσεις να ελέγξεις αυτόν τον φόβο, θα βρεις τον εαυτό σου ισχυρότερο από πριν και θα μπορέσεις να πάρεις καλύτερες και σοφότερες αποφάσεις για να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις αρκετή δουλειά για τα επόμενα χρόνια.

Είσαι σίγουρος ότι θα έχεις δουλειά

Μερικές φορές όλα καταλήγουν στο τι είναι πιο πρακτικό. Εάν δεν σου αρέσει το γραφείο που δουλεύεις - όπως και ο προϊστάμενός σου, η πολιτική του γραφείου και το είδος των υποθέσεων με τις οποίες ασχολείσαι - και ξέρεις ότι μπορείς να δουλέψεις και αφού παραιτηθείς, το να ανοίξεις το δικό σου δικηγορικό γραφείο αποκτά νόημα.

Πώς μπορείς να το ξέρεις αυτό;

Αρχικά, είναι πιθανό να έχεις αρκετούς πελάτες που είναι ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μαζί σου και που θα σε ακολουθούσαν αν έφευγες.

Επίσης, ίσως να προέρχεσαι από μια οικογένεια με πολλές πλούσιες επαφές. Μπορεί ένα από τα μέλη της οικογένειάς σου να έχει μια επιτυχημένη εταιρεία και να σε προσλάβει ως δικηγόρο. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν εύκολα να σου στείλουν πελατεία.

Ακόμη, ίσως να είσαι ο μοναδικός δικηγόρος στην πόλη ή την περιοχή σου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έχουν εμπιστοσύνη σε σένα, στον δικό τους γείτονα και φίλο, πολύ περισσότερο από μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία.

Το να ανοίξεις το δικό σου δικηγορικό γραφείο δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και θα είναι μια διδακτική εμπειρία. Αλλά αν βλέπεις τον εαυτό σου εκεί και αν είναι αυτό που αισθάνεσαι ότι πρέπει να κάνεις, είναι απολύτως δυνατό. Αποδέξου την πρόκληση και άσε το πάθος και τη λογική σου να σε καθοδηγήσουν.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (lawtechnologytoday.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply