Σκληρή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το νέο Ασφαλιστικό

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό καταργεί τη δημοσιογραφική λειτουργία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και μετατροπή των δημοσιογράφων σε πλασιέ ειδήσεων».

Βάσει αυτής της βλαπτικής μεταβολής, υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, ως μισθωτοί εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι και επίσης χάνουν δύο μισθούς τον χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια), το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την προστασία από ομαδικές απολύσεις, το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης, το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης της εργοδοσίας, το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι οι δημοσιογράφοι χάνουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, ότι  «η είδηση γίνεται εμπόρευμα, που μόνο την ελευθερία της έκφρασης δεν υπηρετεί», καθώς και ότι καταργείται και το αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για ελεύθερη και υπεύθυνη ενημέρωση..

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ λέει «όχι» στους εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων» προσθέτοντας ότι τα «μπλοκάκια» πρέπει να γίνουν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι το αντίθετο.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών γίνεται αναφορά και στις μειώσεις συντάξεων του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίες αφορούν, όπως τονίζεται, παλιούς και νέους συνταξιούχους.

Τονίζεται δε ότι το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και όχι προνόμιο και ότι τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Οι δημοσιογράφοι, επισημαίνεται, «δεν ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις».

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων.

Πηγή:Nαυτεμπορική

 

Χάρης Λευθεριώτης

Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a reply