Τι να μας κάνουν και οι εκλογές;

Σε σκοτσέζικο ντούζ φαίνεται να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους∙ η συγγραφή των όρων  της συμφωνίας από την κυβέρνηση, το «σβήσιμο» της από τους εταίρους, το ύψος του ΦΠΑ, ο παραμερισμός του Γιάννη Βαρουφάκη  και από την άλλη οι δηλώσεις του για την φορολογία των αναλήψεων στα ΑΤΜ, είναι λίγα από τα σημεία των τελευταίων ημερών. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s  υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC» εκτιμώντας πως  χωρίς μία συμφωνία με τους πιστωτές της, η ελληνική κυβέρνηση  είναι πιθανό θα χρεοκοπήσει εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σε αυτό το ασταθές σκηνικό, είτε από μέλη της κυβέρνησης είτε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πχ Νίκος Φίλης), είτε από την αντιπολίτευση ( πχ. Σ.Θεοδωράκης) ακούμε συνεχώς πως αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τότε θα καταφύγουμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Και έτσι μου γεννιούνται δύο ερωτηματικά :

Τι επιχείρημα θα έχει η κυβέρνηση για να διεκδικήσει την ψήφο μας;

Πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν πως θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και θα καταργούσε τις μνημονιακές αδικίες. Όχι μόνο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων ( όχι άμεσα τουλάχιστον) αλλά είναι έτοιμη να λάβει χειρότερα μέτρα από αυτά που καταδίκαζε. Ακόμα και εάν η ελληνική πρόταση γίνει εξ ολοκλήρου δεκτή η οικονομία βρίσκεται σε δεινότερη θέση απότι θα βρισκόταν .Το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ που πριν έξι μήνες υπολογίζαμε να κλείσουμε με μέτρα που θα έφερναν έσοδα 980 εκατ. ευρώ, πλέον όχι μόνο δεν καλύπτεται και τα μέτρα θα είναι πολλαπλασίως πιο επώδυνα, αλλά έχει μεγαλώσει αρκετά.

Λέει πως θα κάνει «έντιμη συμφωνία».

 Τι πάει να πει έντιμη συμφωνία; Πως συμφωνεί κάποιος έντιμα; Όταν όλα τα χαρτιά του είναι στο τραπέζι ή όταν δεν έχει άλλες επιλογές (όπως τώρα) ; Θα συμφωνήσουμε κάτι χειρότερο; Θα ξανασυμφωνήσουμε;  Είναι έντιμο αυτό προς τους πολίτες ; Είναι έντιμο να τους λες από την μια πως θα καταργήσεις τον ΕΝΦΙΑ, και μετά όχι μόνο να τον κρατάς αλλά να επιβάλλεις χειρότερα μέτρα;

Τι θα σήμαινε μια νίκη στις εκλογές;

Το πιο πιθανό είναι να κερδίσει ξανά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την επόμενη ημέρα των εκλογών, να έχουμε ξανά αν όχι το ίδιο κυβερνητικό σχήμα τουλάχιστον παραπλήσιο. Τι θα έχει αποδείξει αυτή η νίκη; Πολύ φοβάμαι πως (στρεβλώς) θα παρέχει μια υπέρογκη νομιμοποίηση της κυβέρνησης με τη δικαιολογία «Αφού ξέρατε τι θα κάνουμε, γιατί μας ψηφίσατε;» και θα προχωρήσει σε δυσβάστακτες αλλαγές, περικοπές μισθών, κατά τον ήδη προδιαγεγραμμένο δρόμο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο μου μοιάζει αδικαιολόγητο και υποκριτικό, αν όχι παραπλανητικό προς τους πολίτες, καθώς η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη πως θα εξαλείψει τα μνημονιακά μέτρα και από την άλλη επαναφέρει τις αδικίες!!

Το να επαναλαμβάνεις δημαγωγικές πολιτικές εν έτη 2014-2015, που επαναλαμβάνονταν το 2009, το 2012 και το 1981, δεν σε καθιστά κάτοχο «ηθικού» πλεονεκτήματος, αλλά υπέρμαχο του παλαιού κομματικού συστήματος, που εσύ ο ίδιος λες πως αντιμάχεσαι.

 Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε συνέντευξη του πως “ Δεν προβλέπω, ούτε θέλω εκλογές.”, κάτι που όλοι οι πρωθυπουργοί δηλώνουν πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, οπότε το ενδεχόμενο για εμένα παραμένει πολύ πιθανό. Ίσως μερικά ξένα δίκτυα λανθασμένα να προτρέχουν και να ορίζουν ημερομηνία στις 5 Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να προσφύγουμε στις κάλπες.

Το πρόβλημα είναι , τι κάνουμε μετά;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply