Νέα για την αξιοποίηση των επαγγελματιών στο στρατό. Γράφει ο Σωκράτης Τσαχιρίδης

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε ενημερώσει άμεσα, αποκλειστικά και υπεύθυνα σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά στην αξιοποίηση επαγγελματιών υψηλού μορφωτικού και εργασιακού επιπέδου από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Βάσει νέων επιπρόσθετων στοιχείων διαφαίνεται ότι θα δοθεί εντολή στα Κέντρα Βασικής Εκπαίδευσης κατά την απονομή της ειδικότητας στους οπλίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το επίπεδο των γραμματικών τους γνώσεων, τα προσόντα, τις ειδικές δεξιότητες και την επαγγελματική τους εμπειρία, ώστε να επωφελείται τόσο ο στρατός αξιοποιώντας τους, όσο και αυτοί, ώστε να μην αποξενωθούν από τις σπουδές και το επάγγελμά τους. Σύμφωνα δε με κύκλους του Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο έχουν διαρρεύσει και νέες πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που θα δίνονται οι μεταθέσεις .

 

Αυτές εν συντομία είναι:

  1. Οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις των στρατευμένων θα λαμβάνονται ως επί το πλείστον βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και δη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης (ανεργία, οικογενειακό εισόδημα, παθήσεις με ποσοστά αναπηρίας 67% και άνω, μελών οικογένειας οπλιτών. κ.α.). 
  2. Βασικό μέλημα είναι η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των μονάδων που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές (Έβρο, Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. ) 
  3. Πάταξη των πελατειακών σχέσεων και των "βυσμάτων" που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια

Επειδή ένα στρατιώτης κατά τη διάρκεια της θητείας του υπάρχει πιθανότητα να περάσει εύκολα έως πολύ δύσκολα διαλαμβάνεται κρίσιμο να καθοριστούν κάποια προκαθορισμένα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ο βαθμός δυσκολίας της Μονάδας στην οποία θα τοποθετείται. Αυτά είναι:

  • Επιχειρησιακή κατάσταση Μονάδος.
  • Έδρα Μονάδος - απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα - ακριτική περιοχή.
  • Συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται η Μονάδα (πληθυσμός, παρεχόμενες υπηρεσίες, πρόσβαση με μέσα μεταφοράς, τουριστικός χαρακτήρας)
  • Κλιματολογικές συνθήκες (καλοκαίρι, χειμώνας) 

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι το νέο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει και διατάξεις που θα αφορούν την διάρκεια της θητείας. Σήμερα αυτή ορίζεται στους εννιά (9) μήνες. Υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο αυτή να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ακριβή διάρκειά της. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κου Π. Καμμένου που δήλωσε πως ενεργοποιείται η Εθνοφυλακή και επιστρέφεται ο οπλισμός στους Εθνοφύλακες κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πιθανό και θα αποτελέσει τομή για τα ελληνικά δεδομένα

*ο Σωκράτης Τσαχιρίδης είναι ασκούμενος Δικηγόρος Αλεξανδρούπολης

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply