Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων που προέκυψαν μετά από παράνομο έλεγχο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τη Δευτέρα στο Utah v. Strieff  ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που κατάσχονται υπό μια νόμιμη σύλληψη, για εκκρεμές ένταλμα, λαμβάνονται υπόψιν, ακόμα και αν το ένταλμα αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια ενός παράνομου ελέγχου. Το δικαστήριο, σε μια απόφαση 5 εναντίον 3, άλλαξε την γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γιούτα, το οποίο θεμελίωσε την εφαρμογή αυτού του αποκλειστικού κανόνα.  Η απόφαση εν τέλη δεν απέρριψε ό,τι έγινε παραδεκτό στην υπόθεση Wong Sun v. United States (Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ), αλλά εφάρμοσε μόνον τα κριτήρια Brown και καθόρισε ότι η καταστολή της είναι αδικαιολόγητη σε αυτή τη περίπτωση.

Κατά την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών, η πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνταγματική παραβίαση ήταν "αμελητέα" και "ειλικρινής'', αποτρέποντας έτσι την καταστολή της. Η δικαστής Sonia Sotomayor, κατέθεσε αντίθετη άποψη, στην οποία συμφώνησε εν μέρει και η δικαστής  Ruth Bader Ginsburg. Η Sotomayor έγραψε, << μην σας κατευνάζει η τεχνική γλώσσα της γνωμοδότησης: Η περίπτωση αυτή επιτρέπει στην αστυνομία να σας σταματάει στο δρόμο, να ζητάει την ταυτότητά σας, και να σας ελέγχει για εντάλματα κυκλοφορίας, ακόμα και αν δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος>>. Την άποψη της κατέθεσε και η δικαστής Elena Kagan, η οποία συμφωνεί με την εκάστοτε της Ginsburg.

Σε μια υπόθεση, η αστυνομία έλαβε ένα ανώνυμο μήνυμα, ότι πωλούνται ναρκωτικά σε ένα σπίτι. Το σπίτι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για ύποπτη δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ένας ντετέκτιβ σταμάτησε τον Edward Strieff κατά την έξοδό του από το σπίτι, για να του κάνει μερικές ερωτήσεις. Ο ντετέκτιβ ζήτησε ταυτότητα και έκανε έναν έλεγχο, ο οποίος μετατράπηκε σε ένα "μικρό ένταλμα κυκλοφορίας”. Ο ντετέκτιβ συνέλαβε τον Strieff και βρήκε σύνεργα χρήσης ναρκωτικών στη σύλληψη. Ο Strieff υποστήριξε ότι η αρχική στάση ήταν παράνομη, δεδομένου ότι ο ντετέκτιβ δεν είχε βάσιμες υποψίες.

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας από το jurist.org

Leave a reply