Το Ομοσπονδιακό Εφετείο επαναφέρει την απαγόρευση της selfie με ψηφοδέλτιο στο Μίσιγκαν

Από τον Steven Wildberger

Την Παρασκευή, το Εφετείο της Έκτης Περιφέρειας ανέστειλε την έκδοση προσωρινής διαταγής, που είχε σταματήσει την απαγόρευση της selfie με συμπληρωμένα ψηφοδέλτια στο Μίσιγκαν. Με την αναστολή αυτή, η απαγόρευση τίθεται πάλι σε ισχύ. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Πρωτοδικείου Περιφέρειας, κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, που είναι μέρος της Πρώτης Τροπολογίας. Το Μίσιγκαν έχει απαγορεύσει την έκθεση σημαδεμένων ψηφοδελτίων στο κοινό από το 1891, κάνοντας τη «selfie με ψηφοδέλτιο» του 2012, του ενάγοντος Joel Crookston, παράνομη. Ο Crookston υπέβαλε μήνυση με στόχο να επιτραπούν τέτοιου είδους φωτογραφίες, θέμα που το εφετείο αποφάσισε να αναβάλει μέχρι το τέλος των ερχόμενων προεδρικών εκλογών. Στη γνωμοδότηση, ο Δικαστής Jeffrey Sutton αναγνώρισε ότι ο Crookston έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την Πρώτη Τροποποίηση. Ωστόσο, δήλωσε πως «η χρονική στιγμή έχει πολύ μεγάλη σημασία και δεν θα δεχτούμε το αίτημά του να αλλάξουμε ξαφνικά τo αρχαίο πρωτόκολλο ψηφοφορίας του Μίσιγκαν, ειδικά εφόσον θα μπορούσε να είχε κάνει τη μήνυση εδώ και πολύ καιρό.»

 Τα δικαιώματα των ψηφοφόρων συνεχίζουν να πλήττουν αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ένας νόμος της Νέας Υόρκης που απαγόρευσε σε ένα άτομο να δείξει το περιεχόμενο του συμπληρωμένου ψηφοδελτίου του, χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματικός από ψηφοφόρους της πολιτείας, καθώς παραβίαζε τα δικαιώματά τους σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση. Η κατηγορία αναφέρει ότι ο νόμος καταπατά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και το Σύνταγμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τον τελευταίο μήνα, παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν τη selfie με ψηφοδέλτιο έχουν απορριφθεί στο Μίσιγκαν και το Νιου Χαμπσάιρ. Την περασμένη εβδομάδα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε μια επείγουσα πρόταση ψηφίσματος από τις περιφέρειες της Βόρειας Καρολίνα με θέμα την επέκταση των ωρών της πρώιμης ψηφοφορίας. Στις αρχές του μήνα, ένας περιφερειακός δικαστής έβγαλε απόφαση ότι το Οχάιο θα πρέπει να επιτρέψει, ακόμα και στους πιο σοβαρούς εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί, να ψηφίσουν το Νοέμβρη. Τον Σεπτέμβρη, ένας ακόμα περιφερειακός δικαστής δέχθηκε αίτημα να μην επιτρέψει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα των εκλογών, στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ιλινόις.

*μετάφραση από την Βαλεντίνα Κούμουλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Tagsselfie

Leave a reply