Βρετανικό δικαστήριο αναγκάζει την Uber να εξασφαλίζει για τους συνεργάτες της κατώτατο μισθό και διακοπές

Η Uber Technologies Inc. έχασε δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με πληρωτέες αμοιβές και διακοπές   για την υπηρεσία car-sharing που προσφέρει. Η απόφαση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται στην ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία συναυλία της χώρας.

Η αγωγή ασκήθηκε από δύο cabbies της Uber, είναι η πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας στη Βρετανία και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Uber ότι αντικείμενο της εταιρίας είναι "πάροχος εφαρμογή-πλατφόρμα" παρά για υπηρεσία ταξί.

Ένας των δικαστών της υπόθεσης υποστήριξε πως είναι «εξωπραγματικό να αρνηθεί ηUber ότι είναι  επιχείρηση-προμηθευτής των υπηρεσιών μεταφοράς. Η απλή κοινή λογική υποστηρίζει το αντίθετο."

Η εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο έχει αντιμετωπίσει καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ένας συμβιβασμός $ 100 εκατομμυρίων στις  ΗΠΑ με 385.000 νυν και πρώην οδηγούν στην Καλιφόρνια και στη Μασαχουσέτη απορρίφθηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή.

Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις για τον όμιλο εταιρειών τεχνολογίας που συνδέουν ανεξάρτητους εργαζόμενους με τους πελάτες. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι οι υπηρεσίες delivery.

Leave a reply