Αγρότης μελετά νομική 16 χρόνια για να μηνύσει γνωστή εταιρεία χημικών

  • Ένας άνδρας από την Κίνα, ισχυρίστηκε ότι επιχείρηση κρατικής ιδιοκτησίας είχε μολύνει τη γη του
  • Έχοντας πάει σχολείο μόνο τρία χρόνια, άρχισε να μελετά μόνος του Δίκαιο
  • Διάβασε δεκάδες βιβλία με τη βοήθεια λεξικού, ώστε να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία
  • Ένα δικαστήριο πρώτου βαθμού αποφάνθηκε υπέρ του άνδρα και των γειτόνων του

Wang Enlin, who has just three years of education, has won the first instance of a high-profile case in China

Της TRACYYOU

Ένας Κινέζος αγρότης πέρασε 16 χρόνια μελετώντας Δίκαιο μόνος του, με σκοπό να μηνύσει μια εταιρεία χημικών προϊόντων για φερόμενη ρύπανση της γης του.Ο Wang Enlin, ο οποίος είχε τρία μόνο χρόνια σχολικής εκπαίδευσης, κέρδισε την πρωτοβάθμια δίκη σε υπόθεση υψηλού προφίλ εναντίον του κρατικού Ομίλου Qihua, σύμφωνα με την People’s Daily Online.

Παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος Qihua, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνουν τα δύο δισεκατομμύρια γιουάν (€260 εκατομμύρια), άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ο ηλικιωμένος άνδρας δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να αναζητήσει δικαιοσύνη για τον εαυτό του και τους γείτονές του, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν πλέον να καλλιεργούν υγιεινές καλλιέργειες στη μολυσμένη γη τους.

Ο κ. Wang, ο οποίος είναι γύρω στα 60, ζει στο χωριό Yushutun στο προάστιο του Qiqihar της επαρχίας Heilongjiang.Είπε ότι θα θυμόταν για πάντα το έτος 2001, τη χρονιά που η γη του πλημμύρισε με τοξικά απόβλητα που προήλθαν από τον Όμιλο Qihua.Ήταν παραμονή του Νέου Σεληνιακού Έτους κι έπαιζε χαρτιά κι έφτιαχνε dumplings με τους γείτονές του.Ξαφνικά, συνειδητοποίησαν ότι το σπίτι στο οποίο ήταν μέσα, είχε πλημμυρίσει με απόβλητα από το κοντινό εργοστάσιο Qihua.Τα λύματα πλημμύρισαν και μέρος της γεωργικής έκτασης στο χωριό.Ένα κυβερνητικό έγγραφο από το 2001, ανέφερε ότι η πληγμένη γεωργική έκταση «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» λόγω της ρύπανσης.

Στο διάστημα 2001-2016, έχει υπαινιχθεί ότι ο Όμιλος Qihua συνέχισε να ρίχνει επικίνδυνα απόβλητα στο χωριό, του οποίου οι κάτοικοι βασίζονται στη γεωργία για να ζήσουν.Η εταιρεία παρήγαγε πολυβινυλοχλωρίδιο και ελευθέρωνε 15.000 έως 20.000 τόνους χημικών αποβλήτων κάθε χρόνο.Επίσης, έχει δημιουργήσει μια βιομηχανική έκταση 71 στρεμμάτων με υπόλειμμα ανθρακασβεστίου και μια λίμνη 478 στρεμμάτων με υγρά απόβλητα.

Το 2001, ο κ. Wang έγραψε μια επιστολή στο Γραφείο Εδαφικών Πόρων του Qiqihar για να διαμαρτυρηθεί για τη ρύπανση που είχε προκαλέσει ο Όμιλος στο χωριό του.Δήλωσε ότι του ζητήθηκε επανειλημμένως να προσκομίσει στοιχεία για να αποδείξει ότι η γη του χωριού είχε μολυνθεί.

Ο κ. Wang είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Ήξερα ότι είχα δίκιο, αλλά δεν ήξερα ούτε ποιο νόμο είχε παραβιάσει η άλλη πλευρά ούτε αν υπήρχαν ή όχι αποδεικτικά στοιχεία».Έκανε τη συνέντευξη στο μικρό του σπίτι, για το οποίο πλήρωνε ενοίκιο 50 γιουάν (€6) το μήνα στην την Αρχή του χωριού.Ως αποτέλεσμα, αποφάσισε να μελετήσει Δίκαιο μόνος του, μια προσπάθεια που θα συνέχιζε να επιδιώκει για τα επόμενα 16 χρόνια.Ο αγρότηςάρχισε να διαβάζει δεκάδες βιβλία με τη βοήθεια ενός λεξικού.Εκείνη την εποχή, δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει, οπότε διάβαζε τα βιβλία στο τοπικό βιβλιοπωλείο και αντέγραφε τις σχετικές πληροφορίες με το χέρι.Σε αντάλλαγμα, θα έδινε σάκους καλαμποκιού δωρεάν στον βιβλιοπώλη για να τον αφήνει να κάθεται εκεί.Επίσης, χρησιμοποίησε τις νομικές γνώσεις που είχε για να βοηθήσει και τους γείτονές του να συγκεντρώσουν στοιχεία.Σύμφωνα με τον κ. Wang, οι φάρμες τους είχαν μολυνθεί εξίσου από τον Όμιλο Qihua.

Το 2007, μια κινεζική δικηγορική εταιρεία, ειδικευμένη στον χειρισμό υποθέσεων σχετικών με τη ρύπανση, άρχισε να παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές στον κ. Wang και τους γείτονές του.Επίσης, συμφώνησε να βοηθήσει τους χωρικούς να υποβάλουν αναφορά στο δικαστήριο.Ωστόσο, λόγω απροσδιόριστων περιπλοκών, το δικαστήριο άρχισε να επεξεργάζεται το θέμα του αγρότη και των γειτόνων του το 2015, οκτώ χρόνια μετά την υποβολή της αρχικής αναφοράς.Χάρη στα στοιχεία που συγκέντρωνε 16 χρόνια ο κ. Wang, αυτός και οι γείτονές του κέρδισαν τον πρώτο γύρο.

Το Πρωτοδικείο Angangxi του Qiqihar, απεφάνθη ότι οι οικογένειες στο χωριό Yushutun θα λάβουν χρηματική αποζημίωση από τον Όμιλο Qihua, ύψους 820.000 γιουάν (€105.000).Η ημερομηνία της πρώτης φάσης δεν αποκαλύφθηκε στην αναφορά.Ο Όμιλος Qihua άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.Η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση στο Πρωτοδικείο Angangxi προς το παρόν.Ο αποφασισμένος κ. Wang δήλωσε στον δημοσιογράφο: «Είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε.Ακόμη κι αν χάσουμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρα (dailymail.co.uk)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply