Ανακοίνωση-Κάλεσμα του Συλλόγου Νέων Δικηγόρων Πειραιά για προσέλευση στη γενική συνέλευση της 3ης Δεκεμβρίου (ώρα 15:00)

Συναδέλφισσες/ σοι,

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει πως ο νέος δικηγόρος και ο ασκούμενος συνάδελφος δε χρειάζεται να περιμένει την ημερομηνία που θα προκηρυχτεί αποχή του δικηγορικού σώματος για να βιώσει στο πετσί του τις συνέπειες μιας σειράς κυβερνητικών επιλογών της τελευταίας πενταετίας.

Το ερώτημα δεν αλλάζει, ποιος συνάδελφος μας δεν έχει συλλάβει τον εαυτό του να οργίζεται με:

  1. Την αύξηση του κόστους απονομήςτης Δικαιοσύνης με τη διατήρηση του Φ.Π.Α και τη φορολόγηση της δικηγορικής αμοιβής άκουσον - άκουσον με ποσοστό 26% από το πρώτο κιόλας ευρώ 
  2. Την καταλήστευση των εισοδημάτων μαςμε μια άνευ προηγουμένη φοροεπιδρομή, όπως η επιβολή και διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος, τεκμηρίων διαβίωσης, τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100%.
  3. Την de facto αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορώνμε την παράλληλη υποβάθμιση των παροχών μας σε υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που εν μια νυκτί καταργήθηκε αναδρομικώς η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας
  4. Τις απολύσεις και τις οριζόντιες περικοπές μισθών συναδέλφων μας που εργάζονται σε δικηγορικές εταιρείες, την ίδια στιγμή που η επιβολή αναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών απετέλεσε κοινή πρακτική με την αιτιολογία των capital control.
  5. Την υποβάθμισητων νομικών σπουδών με την αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης, κολεγίων κ.λπ..
  6. Την εκμετάλλευση των ασκούμενων συναδέλφων μας που χρησιμοποιούνται ως φθηνό και ευέλικτο δυναμικό για την πλήρωση διαφόρων κενών σε υπαλληλικές θέσεις, συχνά απλήρωτοι και με την υποχρέωση να καλύπτουν από μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιος νέος επιστήμονας δεν αποκαρδιώθηκε με την υπερψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας;;;;;

Εν μέσω θερινής νυκτός η κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων καταργήθηκε η εμμάρτυρη απόδειξη σε μια σειρά διαδικασιών, άλλαξε μια σειρά από ρυθμίσεις της αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ των τραπεζικών εταιρειών και σε βάρος του Δημοσίου και των εργαζομένων. Αίρονται ρυθμίσεις που διασφάλιζαν στοιχειωδώς την κύρια κατοικία του πολίτη τη στιγμή που αναμένουμε την αναδρομική κατάργηση διατάξεων που αφορούν τη τακτοποίηση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων!!! Πώς να μην καταγγείλουμε πως de facto οι ως άνω εταιρείες κωλυσιεργούν της έκδοσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ώστε οι οφειλέτες να αναγκαστούν να καταθέτουν με το νέο έτος στερούμενοι των όποιων ευνοϊκών για την περίπτωση τους διατάξεων.

Προφανώς κανείς μας δεν πρέπει να διατηρεί την αυταπάτη πως η θέση που βρισκόμαστε αποτελεί μονάχα το αποτέλεσμα κάποιων άστοχων και μεμονομένων  κυβερνητικών ενεργειών κι όχι μιας συνολικής επίθεσης σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας, της οποίας ζωτικό κύτταρο είμαστε οι ίδιοι!!

Προφανώς και σε αυτές τις συνθήκες κανένας νέος δικηγόρος κι ασκούμενος συνάδελφος δεν πρέπει να μένει αμέτοχος. Με γνώμονα αυτό, οι ίδιοι οι Σύλλογοι θα πρέπει με τις αποφάσεις τους να θωρακίσουν τους νέους συναδέλφους που εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις μορφές δράσεις που θα ακολουθήσει το δικηγορικό σώμα. Ειδάλλως ο εκμηδενισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας των πρώτων ή ο «εκβιασμός» της απόλυσης από τους χώρους εργασίας τους στους δεύτερους θα αποτελεί δούρειο ίππο σε κάθε διεκδικητή προσπάθεια του δικηγορικού σώματος. Μόνον οι γενικές συνελεύσεις του δικηγορικού σώματος είναι εκείνες που θα πρέπει να αποφασίσουν το περιεχόμενο και την έκταση των μορφών των κινητοποιήσεων που θα πρέπει να αναληφθούν από αυτό.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους νέους κι ασκούμενους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση του Συλλόγου την 3η Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 στο ΔΣΠ συν-διαμορφώνοντας την απόφαση της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ                                  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply