ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Συναδέλφισες/ σοι,

Ο Σύλλογος Νέων Δικηγόρων & Ασκουμένων Πειραιά είναι σίγουρος πως τα μέλη του θα εκτελέσουν τα καθήκοντα τους στη διενέργεια του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τα έχει χαρακτηρίσει μέχρι σήμερα. Είμαστε βέβαιοι πως η δημοκρατική συνείδηση των μελών μας θα συνδράμει τα μέγιστα ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά δίχως να επικρατήσουν διχαστικές πρακτικές που προσβάλουν την ελευθερία της έκφρασης κάθε πολίτη. Ήδη ο συνετός και με υψηλό αίσθημα ευθύνης λόγος της πλειοψηφίας των συναδέλφων και νέων επιστημόνων προάγει ένα πνεύμα διαλόγου όπου κάθε άποψη εκφράζεται ελεύθερα απαιτώντας μια ουσιαστική παρουσίαση κάθε πολιτικής θέσης. Ως επιστημονικός σύλλογος οφείλουμε να διακοινώσουμε πως το «εργαλείο» του Δημοψηφίσματος αποτελεί ύψιστο όπλο της Δημοκρατίας. Για να μπορεί μια κοινωνία να απολαύσει στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του, αυτό θα πρέπει να διεξάγεται με τρόπο τέτοιο ώστε να τίθενται στους πολίτες ξεκάθαρα ερωτήματα και να περιλαμβάνονται σε αυτό κατά το δυνατό οι περισσότερες δυνατές προτάσεις για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων.

Η παρουσίαση των θέσεων και των επιχειρημάτων κάθε πρότασης θα πρέπει να γίνει σε χρόνο και με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί ο πολίτης να σχηματίσει πλήρη και εμπεριστατωμένη άποψη, για να αποτυπώσει στην κάλπη την πραγματική του βούληση. Ο Σύλλογος μας χαιρετίζει το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που επισημαίνει τον αμερόληπτο ρόλο των συναδέλφων κατά τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος δηλώνοντας πως ο Σύλλογος δεν πρέπει να λάβει θέση υπέρ συγκεκριμένης άποψης παραμονές του δημοψηφίσματος και ενόψει αυτού. Δεδομένου μάλιστα, ότι τα μέλη του ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής αποτελούν θεματοφύλακες για την διεξαγωγή της διαδικασίας. Η σταθερή κι αδιαπραγμάτευτη θέση του Συλλόγου των Νέων Δικηγόρων Πειραιά τονίζει πως η εκπροσώπηση των συναδέλφων για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεσώ απομονωμένων αποφάσεων Δ.Σ. αλλά από το κυρίαρχο όργανο των μελών του, τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ τους και των μαζικών διαδικασιών που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η απόφασην ενός Δ.Σ. υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις των ως άνω οργάνων. Άλλωστε, η εμπειρία της διεξαγωγής του πανελλαδικού δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που σε ποσοστό 93% απέρριψαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αποτελεί παρακαταθήκη για τη στάση των εκπροσώπων των συναδέλφων μας στα Συλλογικά τους Όργανα.

Αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε ως κοινωνία, απαιτούμε την εμπεριστατωμένη, με επιχειρήματα και χωρίς αποκλεισμό παρουσίαση κάθε πολιτικής θέσης ώστε εμείς οι πολίτες να αποφασίσουμε δίχως φόβο αλλά με ουσιαστική γνώση τι θεωρούμε καλύτερο για τις τύχες της πατρίδας μας και του λαού της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply