Αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Αντισυνταγματικό είναι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, όπως έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρώντας παράνομη την σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης το 2014. Η απόφαση αφορά τη λειτουργία τις Κυριακές, πιλοτικά, των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας.

Ουσιαστικά με την απόφαση κρίνεται ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη  λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές, "χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό", είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Τα δικαιώματα των εργαζόμενων

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων η απόφαση αναφέρει επί λέξει:

"Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.  Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία".

Αναστολή

Άλλωστε από το Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε "παγώσει" προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία πλέον εκδόθηκε.

Η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (η οποία ακυρώθηκε) επέτρεπε πιλοτικά για ένα χρόνο την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:

1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,

2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Βιοτέχνες, επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, καταστηματάρχες. Υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης είχαν κάνει παρέμβαση οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.

πηγή : capital.gr