Διαχείριση άγχους: Πώς να μειώσετε την πίεση του επαγγέλματος

Της Holly Urban

Η βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης κάνει το επάγγελμα του δικηγόρου να φαίνεται γεμάτο ατέλειωτο ενθουσιασμό και δράμα, όπως στο Chicago Justice και το Law and Order, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Αντιθέτως, το να είσαι δικηγόρος συχνά περιλαμβάνει πολλές ώρες γεμάτες με τεράστιες απαιτήσεις και άγχος, ενώ θα πρέπει επίσης να προσφέρεις στους πελάτες σου αυτό που χρειάζονται, να συμπληρώνεις χρεώσιμες ώρες, να περνάς ατελείωτο χρόνο για την ανάπτυξη πελατολογίου και να πληρώνεις εγκαίρως τους λογαριασμούς σου. Για έναν δικηγόρο, αυτή η λίστα μπορεί να φαίνεται ατελείωτη, αφήνοντάς τον συναισθηματικά και σωματικά εξαντλημένο.

Αυτό δημιουργεί το ερώτημα: Πώς να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι καλύτερα την πραγματικότητα του επαγγελματικού στρες;

Ορίστε μερικές προτάσεις:

Προτεραιότητες

Εκ μέρους του Δρ. Stephen Covey, συγγραφέα του βιβλίου First Things First, ένας ειδικός ζήτησε από μια ομάδα φοιτητών να χωρέσουν ένα φαινομενικά τεράστιο όγκο αντικειμένων σε ένα βάζο μαζί με περίπου δώδεκα μεγάλες πέτρες. Αν δεν έμπαιναν πρώτα οι μεγάλες πέτρες, δε θα χωρούσαν όλα τα αντικείμενα. Το δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι, ενώ υπάρχουν πολλά να βάλει κανείς στο «βάζο της ζωής του», αν δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητές του και δεν τις βάζεις πρώτες, δε θα χωρέσουν ποτέ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Ψάξτε καλά μέσα σας, αναγνωρίστε τις και βάλτε τις πρώτες στο «βάζο της ζωής σας».

Όρια

Δημιουργήστε σταθερά όρια γύρω από τις προτεραιότητές σας. Αφού τις προσδιορίσετε, δημιουργήστε ένα σταθερό όριο στο χρόνο που αφιερώνετε σε αυτές. Για παράδειγμα, αν το να γιορτάσετε την επέτειό σας με το άλλο σας μισό είναι προτεραιότητα, τότε αντιμετωπίστε το σαν υποχρεωτική παρουσία στο δικαστήριο που δεν μπορείτε να χάσετε.

Όπως πρέπει να θέσετε ένα όριο, έτσι πρέπει και να το επιβάλλετε. Όπως επισημαίνει ο Doron Gold στο βιβλίο του The Lawyer Therapist: Healthy Boundaries Make for Healthy Lawyers, «ο καθορισμός ενός ορίου και στη συνέχεια η μη επιβολή του το ακυρώνει αυτόματα. Τα όρια μπαίνουν ώστε να γίνει κατανοητό στους άλλους πώς θέλετε να σας συμπεριφέρονται και στη συνέχεια να γίνει σεβαστό από εκείνους. Αυτό απαιτεί ξεκάθαρα όρια, σαφή επικοινωνία, συνεπή επιβολή και εφαρμογή των συνεπειών για παραβίασή τους.»

Ενσυνειδητότητα

Η ασταμάτητη σκέψη, ανάλυση και ανησυχία είναι αυτά που δημιουργούν σε έναν δικηγόρο την ανάγκη για ηρεμία. Η πρακτική της ενσυνειδητότητας έχει μπει στη ζωή των δικηγόρων, με μαθήματα και οργανισμούς που σχεδιάζονται ειδικά για εκείνους, όπως μαθήματα γιόγκα για φοιτητές νομικής ή όπως το πρόγραμμα για δικηγόρους του οργανισμού Center for Contemplative Mind. Άλλες μέθοδοι ενσυνειδητότητας περιλαμβάνουν το διαλογισμό ή μια τεχνική γρήγορης σάρωσης σώματος. Και αν είστε οπαδός της τεχνολογίας, εφαρμογές όπως η Aura και η Calm προσφέρουν καθοδηγούμενο προσαρμοσμένο διαλογισμό για να ταιριάζει στις ανάγκες και το πρόγραμμά σας.

Ρεαλισμός

Δικηγόρος χωρίς πελατολόγιο; Μη θέσεις ως στόχο να γίνεις εταίρος σε δικηγορική εταιρεία εντός του έτους.

Να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Ρίξτε μια ειλικρινή ματιά σε ό,τι είναι εφικτό και τι μπορείτε να πετύχετε. Να είστε ρεαλιστές όσον αφορά την εξέλιξή σας και την εξέλιξη της καριέρας σας. Και αν είσαι ο διευθύνων εταίρος, δημιούργησε μια συστηματική προσέγγιση για την πρόσληψη και την εξέλιξη συνεργατών.

Τεχνολογία

Μέρος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των υποχρεώσεων είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και να βάζετε πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν ξεχνάτε εύκολα τις δουλειές σας, γεγονότα ή προθεσμίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για να γράφετε τις επικείμενες προθεσμίες ή δραστηριότητες, να τις βλέπετε εβδομαδιαίως και καθημερινά.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης εργασιών, όπως η OneNote ή η Todoist, για να καταγράφετε και να παρακολουθείτε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Μέρος του άγχους και της απόγνωσης αποτελεί το να μην ξέρουμε και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τις υποχρεώσεις στη ζωή μας. Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, όπως η RescueTime και η Remember the Milk, που σας βοηθούν να παρακολουθήσετε το χρόνο που αφιερώσατε στις εργασίες ώστε να μείνετε παραγωγικοί.

 Χρησιμοποιήστε την Τεχνολογία Αυτοματισμού

Ο νομικός κλάδος έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία και τη χρήση εφαρμογών αυτοματοποίησης για να βοηθήσει στην επίτευξη περισσότερων εργασιών σε λιγότερο χρόνο. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ερευνήσετε νομικά τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυτοματοποιήσετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις διοικητικές εργασίες, ελευθερώνοντας το χρόνο σας για να πετύχετε πιο σημαντικές εργασίες.

Η Αμερικανική Ένωση Δικηγόρων έχει επίσης έναν Οδηγό για Αγοραστές Τεχνολογίας για Νομικούς που προσφέρει προτάσεις για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως η Case Text βοηθούν τους δικηγόρους να δαπανούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια κάνοντας νομική έρευνα. Άλλες εφαρμογές, όπως η BillerAssist, η AllocateLegal, η EffortlessIntake και η SmokeBall, μειώνουν τον χρόνο που έχουν συνήθως οι δικηγόροι για την τιμολόγηση και άλλα διοικητικά καθήκοντα.

Θυμηθείτε ότι η πραγματικότητα του να είναι κανείς δικηγόρος μπορεί να μην είναι εντελώς ονειρική, αλλά έχετε τον έλεγχο της ημέρας και της ζωής σας. Εάν η ζωή σας είναι γεμάτη στρες, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για επιπλέον βοήθεια ή με ένα από τα προγράμματα βοήθειας για δικηγόρους της Αμερικανικής Ένωσης Δικηγόρων.

*H μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (lawtechnologytoday.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.