Δείκτης Εξαθλίωσης του Bloomberg: Στην 4η θέση η Ελλάδα

Τον πίνακα κατάταξης διαμορφώνει το Πρακτορείο, βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας.

Την τέταρτη θέση, χειρότερα από όλες τις ευρωπαικές χώρες,  διατηρεί η χώρα μας και φέτος στον πίνακα κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης, που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας.

«Εκτός συναγωνισμού» η κατάσταση στην χώρα του Μαδούρο. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά προβλήματα, «σπρώχνουν» την χώρα σε όλο και χειρότερες καταστάσεις.

Η Βενεζουέλα συγκεντρώνει σχεδόν 500 πόντους στο ιδιότυπο αυτό σύστημα και κατατάσσεται με διαφορά πρώτη.

Ενδεικτικά, δεύτερη έρχεται η Νότια Αφρική, με 32,2 πόντους, τρίτη η Αργεντινή με 30.9 και στην τέταρτη θέση -και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα, με 23,2.

Η χώρα μας μάλιστα, μεγάλωσε το «σκορ» της σε σχέση με πέρυσι που η «επίδοση» ήταν στο 22,7, αν και παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση.

Η Ουκρανία, που πέρυσι ήταν τρίτη, φέτος κατατάσσεται έβδομη, ενώ την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, με 19.8 πόντους και η Ισπανία με 19,6. Την δεκάδα συμπληρώνουν Σερβία, Βραζιλία και Ουρουγουάη.

Ο δείκτης εξαθλίωσης (Misery Index MI), επινοήθηκε από τον Arthur Okun και αποτελεί έναν δείκτη χαρακτηρισμού της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας χώρας.

Αποτελεί ένα μέτρο της οικονομικής ευημερίας των πολιτών, για μια συγκεκριμένη οικονομία και υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού για συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στη χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply