Γαλλία: Πρώτη δικαστική αναγνώριση ατόμου ουδέτερου γένους

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, Δικαστήριο στην κεντρική Γαλλία, αναγνώρισε επίσημα άνθρωπο ως ουδέτερου και όχι ως αρσενικού ή θηλυκού γένους. Γεννημένος με υποτυπώδη κόλπο, εξαιτίας μιας μικροπενίας και χωρίς όρχεις, αναγνωρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρ ως ουδέτερου γένους σε μια καινοτόμο δικαστική απόφαση του Αυγούστου που εξεδόθη πρόσφατα.

«Στη διάρκεια της εφηβείας μου, κατάλαβα ότι δεν ήμουν αγόρι», είπε ο 64χρονος Γάλλος στην εφημερίδα “20 Minutes”. Δεν είχα ποτέ γένια, οι μύες μου δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι, εντούτοις θεωρούσα αδύνατο να είμαι γυναίκα. Έπρεπε να κοιτάω τον καθρέφτη για να το συνειδητοποιώ κάθε φορά».

Το δικαστήριο επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό γεννήσεως, στο οποίο ήταν καταχωρημένος ως άνδρας, ήταν ανυπόστατο. «Το γένος, το οποίο καταγράφηκε με τη γέννηση, προσιδιάζει σε μια φαντασία, στην οποία εξαναγκάστηκε στη διάρκεια της ζωής του», παρατήρησε ο δικαστής. Το δικαστήριο υπογράμμισε πως η απόφαση δεν έχει την έννοια πως αναγνωρίζεται η ύπαρξη κατά κάποιον τρόπο, ενός τρίτου γένους, αλλά ακριβέστερα, μάλλον αναγνώρισε την αδυναμία του να κατατάξει το συγκεκριμένο άτομο σε συγκεκριμένο γένος.

Επί του παρόντος στην Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση για τα καλούμενα άτομα ενδιάμεσου φύλου, ενώ έρευνες δείχνουν πως περίπου 1% του πληθυσμού γεννιέται χωρίς τα τυπικά αρσενικά ή θηλυκά γεννητικά όργανα.

Το φετινό Μάιο, ο Nils Muižnieks, Επίτροπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε πως είναι καιρός να τεθεί επί τάπητος η απαράδεκτη, όπως την ανέφερε, κατάσταση. «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επίγνωση των επίπονων προσωπικών ιστοριών των ανθρώπων με ενδιάμεσο φύλο και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται…Στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις ως προς τη δυαδική κατηγοριοποίηση σε άρρεν-θήλυ έχουν οδηγήσει σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις σε ερμαφρόδιτα άτομα και σε ένα κλίμα δυσανεξίας στην κοινωνία. Είναι καιρός να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

Στη Γαλλία πολλά ερμαφρόδιτα άτομα χειρουργούνται λίγο μετά τη γέννησή τους, κάτι που δε συνέβη στην περίπτωση του 64χρονου. Το πρώτο νόμιμα αναγνωρισμένο άτομο ουδέτερου φίλου ανέφερε στην “20 Minutes”, ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αναγκαία. «Για 64 χρόνια έζησα και με τα δύο γένη. Είμαι η απόδειξη ότι μπορεί κανείς να ζει χωρίς να υποστεί μια εγχείριση ακρωτηριασμού», είπε ο 64χρονος. « Νιώθω τώρα ότι επιτέλους έγινα δεκτός για αυτό που είμαι».

 

Πηγή: The Local

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply