Γενικές πληροφορίες για πολύ ( πολύ) νέους ασκούμενους δικηγόρους

Σε πολύ γενικές γραμμές θα τρέχεις από γραφείο σε γραφείο στα δικαστήρια. Θα σου ζητάνε να κόψεις "διπλότυπο-τριπλότυπο-τετραπλότυπο" κτλ να πάρεις "2 τριάρια μεγαρόσημα" κτλ κτλ. Πάμε να δούμε.

Προείσπραξη Δικηγορικής Αμοιβής. Για να καταθέσουμε κάποιο δικόγραφο ή να παρασταθούμε σε κάποια υπόθεση είναι αναγκαίο να κοπεί «προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής» ( λέγεται και διπλότυπο, ή τριπλότυπο ή τετραπλότυπο ή προείσπραξη ή γραμμάτιο προείσπραξης ή γραμμάτιο) από το οποίο κρατάτε το ένα και συρράπτετε τα άλλα δύο στο δικόγραφο ή στο φάκελο του δικογράφου. Προείσπραξη δεν χρειάζεται σε όλες τις πράξεις  πχ όπως στις αναβολές, στις απλές αιτήσεις, στα περισσότερα πιστοποιητικά και στα εξώδικα.

Δικαστικό ένσημο. Όταν καταθέτουμε καταψηφιστικές αγωγές, διαταγές πληρωμής και γενικά δικηγορικό αίτημα όπου έχει καταψηφιστικό αντικείμενο, κάποιες κληρονομικές υποθέσεις, αποζημιωτικές (πλην εργατικών διαφορών) υπολογίζουμε και το λεγόμενο «δικαστικό ένσημο» το οποίο μπορούμε να καταθέσουμε μέχρι τη συζήτηση του καταψηφιστικού αιτήματος μας. Είναι ένα μικρό ποσοστό του αιτήματος μας, που υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο που υπάρχει στο site του συλλόγου.

Μεγαρόσημα. Είναι σαν τα γραμματόσημα, τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουμε πληρώσει την εισφορά μας στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων) και ως σκοπό έχουν την παροχή εσόδων για την διατήρηση των εγκαταστάσεων του δικαστηρίου. Υπάρχουν των 50 λεπτών, του ενός ευρώ, των δύο ευρώ και των τριών. Σε μια απλή προσωπική αίτηση που είναι και το συνηθέστερο (πχ ζητώ από το Σύλλογο ένα πιστοποιητικό για την εγγραφή μου σε αυτόν) χρειάζεται ένα των τριών και ένα των δύο για κάθε αντίγραφο του πιστοποιητικού της εγγραφής μου.

Ένσημα. Είναι περίπου σαν τα μεγαρόσημα ωστόσο αποδεικνύουν την εισφορά μας στα αντίστοιχα ταμεία δικηγόρων και ταμεία υγείας. Όταν δρούμε ως δικηγόροι και παριστάμεθα αντί των πελατών μας στις αιτήσεις μας βάζουμε αυτή τη παράσταση που είναι συνήθως 13 ευρώ για παράσταση στο Πρωτοδικείο (3 μεγαρόσημο 2 3άρια υγείας και ένα 4αρι ταμείο νομικών) 10 ευρώ για το Ειρηνοδικείο (3 ευρώ μεγαρόσημο, ένα 3άρι υγεία και ένα 4αρι ταμείο νομικών) και 18 ευρώ στο Εφετείο (5 ευρώ μεγαρόσημα, 9 ευρώ υγείας και 9 ευρώ νομικών). Η κάθε υπηρεσία μπορεί αν ζητήσει μικρές διαφοροποιήσεις πχ διοικητικό ή εισαγγελία, οπότε καλό είναι να υπάρχει μια συνεννόηση από πριν με τους υπαλλήλους ή συναδέλφους.  Κρατάμε τα προεξέχοντα αποκολλούμενα σημεία από τα ένσημα υγείας και νομικών (ουρίτσες ή πούλια) ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε μετά για τις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Πράξη κατάθεσης. Αφού κόψουμε την απαραίτητη προείσπραξη από το σύλλογο, και πάρουμε τα απαραίτητα ένσημα, βγάζουμε τουλάχιστον 3 αντίτυπα το δικόγραφο μας ( 1 πρωτότυπο όπου κολλάμε τα ένσημα μας, 1 αντίγραφο όπου κολλάμε ένα 2αρι μεγαρόσημο για το αντίγραφο,  και ένα για το δικαστήριο) ανάλογα με τα αντίγραφα που θέλουμε το δίνουμε στον αρμόδιο υπάλληλο και ο οποίος συντάσσει την «πράξη κατάθεσης» που αποδεικνύει ότι βρεθήκαμε εκεί και καταθέσαμε τα χαρτιά μας εκείνη την ημέρα. Μόλις συνταχθεί και υπογραφεί η πράξη κατάθεσης από εκεί και πέρα το δικόγραφο μας αποκτά νομική μορφή και πάνω του θα πρέπει να είναι συνέχεια προσαρτημένη η πράξη κατάθεσης (δλδ κοινοποιώ με την πράξη κατάθεσης, αναφέρομαι στο δικόγραφο μου ως «με βάση την υπ’αριθμ ……αριθμός πράξεις κατάθεσης….. ανακοπής μου») πολλοί δικηγόροι βέβαια αναφέρονται στα δικόγραφα τους με βάση την ημερομηνία που την υπέγραψαν, πράγμα που είναι χρήσιμο όταν μνημονεύεται στις προτάσεις της ίδιας υπόθεσης, ωστόσο στις λοιπές υποθέσεις αυτό περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα του αντίδικου ή του γραμματέα ή και του ίδιου του συντάσσοντος δικηγόρου να βρει το δικόγραφο του πχ όπως προκύπτει από την από 28-08-2016 ανακοπής μου.

Προεκφώνηση στο Αστικό Ακροατήριο. Στις αστικές δίκες ο δικαστής διαβάζει μια φορά όλη τη σειρά των υποθέσεων ( το πινάκιο) για να δει ποιοι διάδικοι είναι εκεί, ποιοι δικηγόροι θέλουν να ζητήσουν αναβολή. Αφού εκφωνηθεί μια φορά όλο το πινάκιο, οι υποθέσεις που τελικά θα συζητηθούν χωρίζονται σε δικαστές και στη συνέχεια συζητούνται.

Πινάκιο. Είναι μια σειρά από ένσημα που καταβάλει ο δικηγόρος του ενάγοντος/ανακόπτοντος/κτλ προκειμένου να εκφωνηθεί η υπόθεση του στην αστική δίκη. Σαν entrance fee. Εάν πάρεις την πρώτη αναβολή , μετά στη δεύτερη δικάσιμο πρέπει να τα προσκομίσεις ξανά.

Ποινικό Ακροατήριο. Στο ποινικό ξεκινούν να δικάζουν κατευθείαν τις υποθέσεις ξεκινώντας από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Εφόσον υπάρχουν αιτήματα αναβολών τότε δίνονται συνήθως στην αρχή. Ο δικαστής εκφωνεί το όνομα του κατηγορουμένου και των μαρτύρων, οι δικηγόροι δίνουν τις παραστάσεις τους, εξετάζονται οι μάρτυρες, πρώτα από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα, την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση, μετά δίνονται τα έγγραφα, γίνονται οι αγορεύσεις, και στην συνέχεια προτείνει ο εισαγγελέας, και με τη σειρά τους οι δικηγόροι, ο πρόεδρος κηρύττει αθώο ή ένοχο τον κατηγορούμενο. Εφόσον κηρυχθεί ένοχος, ο εισαγγελέας προτείνει ποινή και στη συνέχεια και οι δικηγόροι.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

2 comments

 1. Γιάννης Τσιπης Απάντηση

  Σπυράκο μου καλώς ήλθες στον πλανήτη Ελλάδα.
  Όσο και να σου φαίνεται παράξενο τόσο μετράει η αξιοπρέπεια στον τόπο μας.
  Πρώτα ξεκινάς το γλείψιμο των χαρτιών (χαρτόσημα – μεγαρόσημα – επικύρωσημα κ.τ.λ.) μετά συνεχίζεις το γλείψιμο (πολιτικοί, δικαστές, κ.ο.κ.).
  Κάπου στην μέση βολεύεσαι και δεν μιλάς.
  Στο τέλος κάθεσαι, πίνεις τον καφέ σου και απλώς κατηγορείς το σύστημα που εσύ ο ίδιος θα έχεις υπηρετήσει.
  Γιάννης.