Γερμανικό δικαστήριο επιβάλλει πρόστιμο 109.000$ στο Facebook μετά από δικαστική διαμάχη σχετικά με ρήτρα αδείας IP

Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 100.000€  (109.000$) στο Facebook επειδή αρνήθηκε να ακολουθήσει την εντολή που όριζε πως έπρεπε να ενημερώσει επαρκώς τους χρήστες σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί την πνευματική τους ιδιοκτησία, σύμφωνα με μία ομάδα καταναλωτών.

Αφού η απόφαση έγινε γνωστή, ακολούθησε μια επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, από τον CEO του Facebook Mark Zuckerberg, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξαπέλυσε μια επίθεση γοητείας μπροστά στην αύξηση της αντιπάθειας των Γερμανών προς το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου, η οποία παρακινείται από το φόβο της προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου απεφάνθη ότι το Facebook δεν είχε αλλάξει επαρκώς τη διατύπωση της ρήτρας για την πνευματική ιδιοκτησία στους όρους και τις προϋποθέσεις του μετά από μια καταγγελία που κατατέθηκε από την Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανισμών Καταναλωτών (VZBV).

«Το Facebook διαρκώς προσπαθεί να αποφύγει τους νόμους προστασίας των καταναλωτών στη Γερμανία και την Ευρώπη», είπε ο επικεφαλής της VZBV, Klaus Mueller, σε μια δήλωση. Και συμπλήρωσε , «Οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις και δεν μπορούν απλώς να τις αγνοούν.»

Αργότερα, μια εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Βερολίνου επιβεβαίωσε την απόφαση.

Το γερμανικό δικαστήριο είχε αρχικά αποφανθεί το Μάρτιο του 2012 ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις του Facebook δεν καθιστούν σαφές σε ποιό βαθμό η πνευματική ιδιοκτησία των χρηστών - όπως οι φωτογραφίες και τα βίντεο - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Facebook ή/και να παραχωρηθεί σε τρίτους.

Το δικαστήριο του Βερολίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και το Facebook άλλαξε τη διατύπωση της ρήτρας, το βασικό μήνυμα παρέμεινε ίδιο με το προηγούμενο.

«Εμείς συμμορφωθήκαμε με την εντολή που απαιτούσε να αποσαφηνίσουμε μια μονάχα διάταξη στους όρους μας σχετικά με την άδεια IP πριν από μερικό καιρό. Το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν ενημερώσαμε τους όρους μας αρκετά γρήγορα και εξέδωσε ένα πρόστιμο, το οποίο και θα πληρώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook.

Το Facebook έχει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από μια εμφανώς αδιάφορη προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της Γερμανίας, μιας χώρας που επανενώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο το 1990 και της οποίας οι μνήμες της κατασκοπείας αναδεύονται εκ νέου μετά το 2013 και τις αποκαλύψεις του Edward Snowden περί αδιακρισίας του κράτους.

Κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg είπε ότι η Γερμανία του έμαθε να συμπεριλαμβάνει τους μετανάστες στις κοινωνικές τάξεις που πρέπει να προστατεύονται από τη «ρητορική μίσους» στο διαδίκτυο.

(μτφρ από reuters.com)

* Μετάφραση από την Χριστίνα Γεωργοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας

1 comment

Leave a reply