Για την περίπτωση ανοίγματος των δικαστηρίων

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επέλεξε η επανεκκίνηση και η επιστροφή στην προ-κορονοϊού εποχή να ξεκινήσουν από τα δικαστήρια και από τα υποθηκοφυλακεία. Ήδη προκαλούνται έντονες αντιδράσεις, καθώς οι δικηγόροι, οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν το δικαιολογημένο φόβο πως θα χρησιμοποιηθούν ως «πειραματόζωα».

Οι κυβερνητικοί αποφεύγουν να εκθέσουν τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν να ξαναξεκινήσουν με το άνοιγμα δικαστηρίων και τα υποθηκοφυλακείων. Δεν περιγράφουν καν τις λεγόμενες «περιορισμένες διαδικασίες» για τις οποίες θα είναι ανοικτά τα δικαστήρια, παρά μόνο περιορίζονται στο να μας δώσουν ένα και μοναδικό παράδειγμα, δηλαδή «τις συναινετικές προσημειώσεις». Αυτό που τους ενδιαφέρει δηλαδή.

Αποφεύγουν να μας αναφέρουν εάν έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων ή εάν έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών. Τους νοιάζει μόνο να πουν πως «ανοίγουν τα δικαστήρια για συναινετικές προσημειώσεις και τα υποθηκοφυλακεία».
Σε καμία περίπτωση ο δικαστικός κλάδος δεν έχει ερωτηθεί.

Άρα τι να οδηγεί αυτή την απόφαση τους; Γιατί αυτή η κρυψίνοια στάση ;

Φαίνεται ότι πιέζει η προθεσμία τις 30ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, που καθόλου δεν αρέσει στην κυβέρνηση και τους φίλους της, τα funds και τις τράπεζες. Τους πειράζει τόσο που αρνούνται να δώσουν παράταση, και ας κάνουμε ερωτήσεις. Τους πειράζει τόσο που θέλουν απλά να περάσει, και να τελειώσουν. Δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα γι’αυτή την ημερομηνία. Εν μέσω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εν μέσω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση επιλέγει όχι μόνο να αδιαφορήσει για την προστασία των οικονομικά αδυνάμων, αλλά διευκολύνει και την καταστροφή τους, αφού δίνει την δυνατότητα επιλεκτικά να διενεργηθούν πράξεις, όχι κατεπείγουσες ή σχετιζόμενες με προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά υπέρ των τραπεζών και υπέρ των funds. Να ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία για να εγγράψουν υποθήκες.

Η υποκριτική και προσβλητική στάση της κυβέρνησης φέρνει στο χείλος της καταστροφής ανθρώπους που απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που δεν μπορούν καν να αμυνθούν, αφού πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό.

Η υποχρέωση να διαφυλαχθεί η επιβίωση της λαϊκής οικογένειας είναι πάγια και συνεχής, πόσο μάλλον σε αυτή την δεινή περίοδο. Με αυτό το ύπουλο χτύπημα της, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, κάνει την χάρη στους φίλους της, χτυπά τους αδύναμους και θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό. Δημιουργεί μια κοινωνία γεμάτη φόβο και χωρίς μέσα να αμυνθεί.

Leave a reply