Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας έτυχε άμεσης και «σκληρής» απάντησης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Το τελευταίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η απόφαση αυτή θα επιφέρει επαναξιολόγηση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τη συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας, όπως επίσης συνέπειες και σε άλλα διμερή θέματα.

Αναλυτικά, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«To αίτημά μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά».

Υπενθυμίζεται πως οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματά τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.