Η ομιλία του προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή στην εκδήλωση με θέμα το Σύνταγμα και η εφαρμογή του στη πράξη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Θ. Καρατζά, η εκδήλωση  «το Σύνταγμα και η εφαρμογή του στη πράξη», που οργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, επ΄ ευκαιρία της έκδοσης του συλλογικού έργου των  Φ. Σπυρόπουλου, Ξ. Κοντιάδη, Χ. Ανθόπουλου, Γ. Γεραπετρίτη (που είχαν την επιστημονική δ/νση), «ΣΥΝΤΑΓΜΑ: κατ’ άρθρο ερμηνεία».

Στην ομιλία του  ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συντάγματος και στην προβληματική της ερμηνείας των συνταγματικών κανόνων.

Επεσήμανε ότι στην παρούσα εποχή της κρίσης και των μνημονίων τίθενται σε δοκιμασία θεμελιώδεις πυλώνες της συνταγματικής μας τάξης,  όπως η  λαϊκή κυριαρχία, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα σημείωσε το νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το νέο φερόμενο ως «ασφαλιστικό» νόμο, τονίζοντας πως «η καθ’ υπαγόρευση νομοθέτηση,  εν πολλοίς  ομολογημένη δημόσια από τα πιο επίσημα χείλη,  στερεί  το αποτέλεσμα της νομοπαραγωγικής διαδικασίας από το αναγκαίο δημοκρατικό νομιμοποιητικό έρεισμα».

«Μόνη διέξοδος, όχι μόνο για το δικηγορικό σώμα,  που πλήττεται από την ως άνω νομοθέτηση,  αλλά και για τον κάθε πολίτη,  είναι η προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη,  στον τελικό κριτή σε ένα κράτος δικαίου,  που καλείται με τόλμη να τάμει κάθε φορά το συνταγματικό διακύβευμα», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής.

«Το δικηγορικό σώμα», πρόσθεσε «αντιλαμβάνεται τον ρόλο του πρωτίστως ως εγγυητή του κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό, στην αφετηρία αμφισβήτησης  κρατικών μέτρων που  υπονομεύουν θεμελιώδη δικαιώματα  και φαλκιδεύουν  τα βασικά χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος βρίσκεται η δικηγορική πρωτοβουλία».

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο κ. Ξ. Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου,  ομιλητές ήταν επίσης οι:

• Αθανάσιος Κουτρομάνος, τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του ΕΣΡ

• Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

• Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

• Φίλιππος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Στο παρακάτω συνημμένο αρχείο, μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου του ΔΣΑ.

paroysiasi_vivlioy_tis_kat_arthro_ermineias_toy_syntagmatos_9.2.2017.docx

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.