Η ΕΕ προειδοποιεί την Πολωνία για αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη απέστειλε  γνωμοδότηση στην Πολωνία, προειδοποιώνας ότι οι αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου. Μετά την απόκτηση δύναμης το πολωνικό κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), νόμος επέτρεψε στην κυβέρνηση να διορίζει δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο και να μην αναγνωρίζει εκείνους που υπηρέτησαν υπό το παλαιό καθεστώς. Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επικεφαλής της PiS, αποκάλεσε την δράση της ΕΕ ως μια "φανταστική διαδικασία”. Ωστόσο, ο Φράνς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την τήρηση των συνθηκών που ψηφίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την Πολωνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί γρήγορα:

 Το κράτος δικαίου, αποτελεί ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν εποικοδομητικές συνομιλίες, που θα πρέπει τώρα να μετατραπούν σε συγκεκριμένα βήματα, για την επίλυση λειτουργικών κινδύνων για το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η γνωμοδότηση που εγκρίθηκε σήμερα, παρουσιάζει την εκτίμηση μας για τα ζητήματα που διακυβεύονται, με βάση το διάλογο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο με τις Πολωνικές αρχές.

Είναι η πρώτη φορά, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατακρίνει χώρα, σχετικά με το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε την επανεξέταση της απόφασης που πήρε η Πολωνία, όσον αφορά το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο, η Πολωνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο περί αμφιλεγόμενης παρακολούθησης, που θα παρέχει στη κυβέρνηση, τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης σε ψηφιακά δεδομένα και  ευρύτερη χρήση της επιτήρησης για την επιβολή του νόμου. Το "Νόμος και Δικαιοσύνη", ένα συντηρητικό κόμμα που εξελέγη τον Οκτώβριο, κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων στην Πολωνική κυβέρνηση και αποτελεί το κυβερνών κόμμα στο Κοινοβούλιο και τη Προεδρεία. Τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύγκρινε την άνοδο της εξουσίας του PiS της Πολωνίας, με  πραξικόπημα, κάνοντας το Κοινοβούλιο να ζητήσει συγνώμη.

Το PiS έχει απορρίψει τις επικρίσεις, των οποίων οι πολιτικές υπονομεύουν τη δημοκρατία στην Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγαλύτερη ανησυχία στην ΕΕ, ότι η νέα πολωνική νομοθεσία θα διαβρώσει τους ελέγχους και τις ισορροπίες στις εξουσίες της κυβέρνησης.

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας από το jurist.org

 

Leave a reply