Η καταγγελία Χαϊκάλη για δωροδοκία... Αλήθεια ή ψέματα;

Μια αποκάλυψη «βόμβα» που ξεκίνησε δια στόματος Λάκη Λαζόπουλου και επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία από τον Παύλο Χαϊκάλη, ήρθε για να επισκιάσει τον πρώτο κύκλο των εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο Λ. Λαζόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος σχετικά με προσπάθεια χρηματισμού που δέχτηκε εν ενεργεία βουλευτής, προκειμένου ο τελευταίος να ψηφίσει υπέρ συγκεκριμένου ονόματος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τότε ήταν που ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, επενέβη κατά την προβολή της εκπομπής στον αέρα για να επιβεβαιώσει την παραπάνω δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχτηκε απόπειρα χρηματισμού που ανερχόταν σε 2 έως 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο γνωστός οικονομικός παράγοντας που προέβη στη συγκεκριμένη δωροδοκία προθυμοποιούνταν να του προσφέρει το ποσό των 700.000 ευρώ μετρητά ως προκαταβολή για να αποπληρώσει δάνειο που οφείλει σε τράπεζα, ενώ θα ακολουθούσε η υπογραφή συμβολαίων με εταιρίες παραγωγής, ώστε να εισπράξει το υπόλοιπο ποσό από τα διαφημιστικά.  Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει στις Εισαγγελικές Αρχές οπτικοακουστικό υλικό από δύο συναντήσεις του με το πρόσωπο που επιχείρησε την εν λόγω δωροδοκία, ενώ ο ίδιος έχει ήδη δώσει την κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εδώ και 15 περίπου μέρες. Μολονότι δεν κατονόμασε τον πολιτικό χώρο του δράστη της δωροδοκίας, ο Λ. Λαζόπουλος είχε αναφέρει προηγουμένως ότι πρόκειται για επιχειρηματία, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το όνομά του. Στην εκπομπή παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται η άμεση ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για το ατυχές περιστατικό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας. Παρά τις επανειλημμένες και έντονες πιέσεις που δέχτηκε πάντως, ο ίδιος ο καταγγέλων αρνείται να φέρει στη δημοσιότητα την ταυτότητα του υπαιτίου, το όνομα όμως που «φιγουράρει» είναι αυτό του Γιώργου Αποστολόπουλου.

Στη συνέντευξη Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «η αλήθεια πρέπει να λάμψει». Η ΝΔ από την πλευρά της απαντά με φωτογραφίες που δείχνουν τον Γ. Αποστολόπουλο να συμμετέχει σε συναντήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «στημένα προβοκάτσια» εκ μέρους των δύο πολιτικών σχηματισμών. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, Αντώνης Σαμαράς, απέστειλε ως παράνομο προϊόν στον εισαγγελέα το μαγνητοσκοπημένο υλικό που του διαβιβάστηκε από τη Βουλή και αφορά στην καταγγελία Χαϊκάλη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συνεδρίασε αυτό το Σάββατο προκείμενου να εκτιμήσει γενικότερα το θέμα των καταγγελιών, ενώ το CD με τις επίμαχες συνομιλίες έφτασε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένα είναι βέβαιο. Μια τέτοια καταγγελία είναι αναμφίβολα σοβαρή και, είτε αληθεύει είτε όχι, έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στον πολιτικό χώρο, ένα φαινόμενο τουλάχιστον προβλέψιμο πλέον για τα δεδομένα της χώρας μας. Επίσης το συγκεκριμένο γεγονός δύναται να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και όχι μόνο, αφότου προηγηθεί όμως η πλήρης εξακρίβωσή του και εκτίμησή του από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, εφόσον η επαχθής αυτή κατηγορία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Αναμένουμε λοιπόν το πόρισμα του εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έχει ήδη διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Και από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν και κατά πόσο η δέσμευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας για διαφάνεια  στις εκλογικές διαδικασίες ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Aria Zfr

I'm the creator of my own bliss.