Η McDonald's χάνει το εμπορικό σήμα στο Big Mac στην ΕΕ, μετά από νομική μάχη με ιρλανδική αλυσίδα

Το εμπορικό σήμα "Big Mac" δεν είναι πια αποκλειστικό για το McDonald's, τουλάχιστον όχι στην ΕΕ.

Σε μια απόφαση ορόσημο, McDonald's έχει χάσει το δικαίωμα για το εμπορικό σήμα «Big Mac»έναντι της  ιρλανδικής αλυσίδας fast-food Supermac.

«Ας μην ασχοληθούμε με την μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, αυτή η μοναδική απόφαση ορόσημο που  είναι παρόμοια με την ομάδα της Connacht που κερδίζει εναντίον τους», δήλωσε ο Pat McDonagh, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Supermac's με έδρα το Galway. "Αυτό είναι το τέλος του McBully. Ακριβώς επειδή οι McDonald's έχουν βαθιές τσέπες και είμαστε σχετικά μικροί  δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στην μάχη μας", πρόσθεσε.

Η Supermac έχει περίπου 100 εστιατόρια στην Ιρλανδία και ιδρύθηκε το 1978. Έχει κλειδωθεί σε μια νομική μάχη με την McDonald's από το 2015 όταν η τελευταία σχεδίαζε να επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Η αμερικανική εταιρεία διαμαρτύρεται για την υποβολή αίτησης από την Supermac για σήμα κατατεθέν σε επίπεδο ΕΕ, ενώ οι δικηγόροι στέλνουν μια διατριβή 41 σελίδων, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ παρόμοια με την McDonald's.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Supermac ζήτησε από την EUIPO να ακυρώσει το εμπορικό σήμα του γίγαντα γρήγορου φαγητού και συγκεκριμένα τις χρήσεις "Mc" και "Big Mac" και καθώς δεν έκανε πραγματική χρήση του σήματος απλά το χρησιμοποιούσε για "εκφοβισμό εμπορικών σημάτων" καταγράφοντας προστατευμένα ονόματα και αποθηκεύοντας τα αχρησιμοποίητα για να καταπνίξει  τον ανταγωνισμό.

Οι δικηγόροι της McDonald's υπέβαλαν υπογεγραμμένες δηλώσεις από τα στελέχη της και παραδείγματα διαφημίσεων και συσκευασίας και τη σελίδα της wikipedia για να δείξουν ότι πωλούσαν Big Macs σε ολόκληρη την ΕΕ και άξιζαν το πανευρωπαϊκό σήμα.

Η EUIPO δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν "ανεπαρκή" σε μια απόφαση, η οποία, επειδή τα εμπορικά σήματα μπορούν να καταχωρηθούν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεν θα οδηγήσει στο Big Mac να χάσει κάθε προστασία. Οι McDonald's έχουν επίσης το δικαίωμα έφεσης, το οποίο είναι πιθανό να ασκήσουν.

"Αυτό ανοίγει τώρα την πόρτα για την απόφαση που θα ληφθεί από το γραφείο ευρωπαϊκών σημάτων ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το SuperMac μας ως μπιφτέκι στην Ευρώπη ", δήλωσε ο κ. McDonagh.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply