Η Τουρκία απέσυρε το νομοσχέδιο περί αθώωσης θυτών βιασμού ανηλίκων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απέσυρε το νομοσχέδιο που αθωώνει και απαλλάσσει τους κατηγορούμενους για βιασμό από μια ενδεχόμενη δίωξη σε περίπτωση που συμφωνήσουν να παντρευτούν τα ανήλικα θύματά τους.

Ένας νόμος που έμμεσα θα νομιμοποιούσε το βιασμό ανήλικων κοριτσιών και άμεσα τον γάμο ανήλικων παιδιών. Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος της χώρας, επέστρεψε πίσω στις διακομματικές επιτροπές της τουρκικής Βουλής καθώς χρήζει σημαντικών βελτιώσεων. Η ανάκληση του νομοσχεδίου έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγες μόνο ώρες πριν από την τελική ψηφοφορία στη βουλή.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός της τουρκικής κοινωνίας και καταδικάστηκε στο εξωτερικό. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι θα επιτρέπεται στους άντρες που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια να αποφεύγουν την τιμωρία. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες τους άσκησαν ασφυκτική πίεση στο κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο. Αυτός ο νόμος θα έδινε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα  πως η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ή των καταναγκαστικών γάμων ανήλικων παιδιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατεινόταν πως μόνος της στόχος ήταν να αθωώσει τους άντρες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή έχουν παντρευτεί ανήλικες με τη συγκατάθεση τους ή των οικογενειών τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση «να το διευθετήσει το θέμα σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

Στην παρούσα κατάστασή του, το κείμενο προβλέπει την αναίρεση της καταδίκης ατόμων για σεξουαλική επίθεση, εκτός εάν πρόκειται για βιασμό, κατά ανηλίκων η οποία διαπράχθηκε πριν από τις 16 Νοεμβρίου 2016, εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν άπαξ και αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το AKP και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε πρώτη ανάγνωση.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ εμμένει στην ορθότητα της πρότασης νόμου. «Το νομοσχέδιο δεν δίνει αμνηστία σε βιαστές. Είναι ένα βήμα για να λυθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάποιες περιοχές της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Τουρκία 440.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών έχουν γίνει μητέρες από το 2002 έως σήμερα. Τα 15.937 εξ αυτών ήταν μικρότερες από 15 ετών. Τα κρούσματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. 438.000 ανήλικα κορίτσια εξαναγκάστηκαν σε γάμο την τελευταία δεκαετία.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply