ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ 24ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ενός δικηγόρου..

Σίγουρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως δικηγόρος, το βιώνετε όλοι εσείς οι συνάδελφοι (ειδικότερα οι νεότεροι), νας σας απασχολούν όπου βρεθείτε, επί οποιουδήποτε θέματος, χωρίς να θέλουν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα.

Είμαι στο γραφείο και γράφω τις προτάσεις του Φλεβάρη, χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνω και λέω ευγενικά παρακαλώ, και ξεκινάει από την άλλη πλευρά, χωρίς καλημέρα, χωρίς ένα τυπικό χρόνια πολλά, χωρίς ούτε καν να πει το ονοματεπώνυμό του, να μου διηγείται πραγματικά περιστατικά μίας (ενδιαφέρουσας κατά τα άλλα) υπόθεσης. ΔΙΑΚΟΠΤΩ ΓΡΗΓΟΓΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και λέω: Για να μη σας κουράζω, αν θέλετε να με απασχολήσετε και να σας δώσω τη νομική συμβουλή μου, θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού δια ζώσης και να καταβληθεί η προβλεπόμενη αμοιβή. Απάντηση: Δεν έχω πρόβλημα λέει, βολεύομαι και από το τηλέφωνο. Οκ, λέω, αλλά πρέπει να καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο αμοιβή. Αποκρίνεται, για μία ερώτηση;;;;

Όχι, θα με παίρνει ο καθένας, θα με απασχολεί 20 λεπτά λες και δεν έχω να γράψω τις προτάσεις που λέγαμε και εγώ θα το ανέχομαι αυτό αμισθή, παραβιάζοντας μάλιστα το Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας που λέει πως η νομική συμβουλή απαγορεύεται να δίνεται δωρεάν.

Με καλεί μεσοβδόμαδα ο κολλητός μου να πάω από το σπίτι του, καθώς η κοπέλα του έχει γενέθλια και είναι ευκαιρία να τα πούμε, να πιούμε ένα κρασί και να της ευχηθούμε. Οκ, εξοπλίζομαι καλή διάθεση και μερικά γλυκά. Φτάνω, βλέπω ένα παρεάκι, δεν ξέρω σχεδόν κανέναν. Καθόμαστε, πίνουμε κρασάκι (λευκό ξηρό), απολαμβάνω τη στιγμή, μέχρι που ακούω μία φωνή να λέει να σου κάνω μία ερώτηση (από το ύφος κατάλαβα τι θα αφορούσε η ερώτηση), σκέφτομαι να πω όχι, αλλά μετά λέω ότι θα φανώ αγενής και λέω ελά πες. Τι το ήθελα, αμέσως επιβεβαιώθηκα. Νομική ερώτηση, ή περίπου τουλάχιστον. Πως ο πατέρας μου, λέει, θα δώσει το μισό του ακινήτου του στον αδελφό του με το φθνηνότερο δυνατό τρόπο; Πίνω άσπρο πάτο, του λέω δωρεά (κανονικά έπρεπε να τον χρεώσω τουλάχιστον 40 ευρώ [+ΦΠΑ 24%], αλλά θα με κοιτούσαν όλοι περιέργα) και φεύγω τροχάδην στην τουαλέτα. Ούτε ένα φίλο δεν μπορώ να δώ, χωρίς να με απασχολήσει  «ένας πελάτης».

Περασμένη Πέμπτη, είμαι στο γραφείο και επειδή βγήκα για εξωτερικές δουλειές, έκανα εκτροπή μη χάσω κανέναν ενδιαφερόμενο. Οκ, για κακή μου τύχη φεύγοντας ξεχνάω να την βγάλω (την εκτροπή) και εκεί που κοιμάμαι την Παρασκευή, 10 το πρωί χτυπάει το διαολεμένο τηλέφωνο. Μία κλήση από την εκτροπή από έναν άγνωστο για εμένα αριθμό. Θα μου πείτε ότι φταίω εγώ που ξέχασα την εκτροπή, αλλά ρε παιδιά ποιός καλεί σε δικηγορικό γραφείο των Φώτων, που είναι επίσημη αργία πανελλαδικώς;;; Ποιος;;; Μη με ρωτήσετε αν το σήκωσα ..

Θα μπορούσα να γράψω ακόμα πολλά περιστατικά, δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες). Όμως, γράφω τα ανωτέρω εντελώς ενδεικτικά και ως πιο πρόσφατα. Είμαι σίγουρος πως και εσείς θα έχετε πολλές ιστορίες να μας πείτε. Αν το επιθυμείτε, περιμένουμε τα mail σας στο analyseto@hotmail.gr

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.